Suntem români numai de ziua națională?

Azi e 1 decembrie, ziua națională a Românilor. Vă scutesc de texte de genul “La mulți ani“, “să fim mai buni” sau “Jos Iohannis“, deoarece nu e cazul să ne mai ascundem atâta după deget.
La noi arborarea steagului este doar așa, mai “de ochii lumii“, doar de ziua națională, cu ochii după ciolan afumat cu fasole.

Și dacă stăm nițel să ne gândim, doar în ziua națională ne putem mândri că suntem români. Asta deoarece dacă-n alte zile te duci cu steagul în mână și declari că ești român, ba îți mai iei și o ie traditionala, ești ultranaționalist, legionar, nazist. Că așa e când se semnează legi “ca primarul“, cu ochii după bani.

Cel mai rău e însă faptul că nu mulți știu ce reprezintă ziua de 1 decembrie. Ce e aia Marea Unire, în ce an a fost ea, cine era atunci conducător de stat? Mulți se laudă că-s patrioți doar așa, că au un steguleț la ei. Încerc să atașez aici o imagine prin satelit de la balconul unui gagiu, de știu că are un tricolor în balcon de ani de zile.
steag-1
steag-2
Nu știu cât de bine se observă, însă voi ieși afară cât să-i fac ăstuia poză și s-o pun aici.

steag

La noi asta înseamnă să fii patriot? Ca doar de ziua națională să arborezi un steguleț? Și să ne dăm mari români, cu poze și steaguri pe facebook sau în pozele de profil? Jalnic mă… Jalnic de-a dreptul.
Dacă ne-am iubi țara atât de mult pe cât o arătăm de ochii lumii în ziua de azi, ar trebui să facem mai multe, mult mai multe.

Vedeți la americani cum e cu cultul steagului? Ăia-și dau viața cu ochii la steag. Acum românii dacă mor dau ultimul check-in pe facebook am impresia.

Așa că, în loc să ne arătăm cât de patrioți suntem, sanchi, hai, mai bine, să facem ceva pentru țara asta. Majoritatea celor care, 364 de alte zile pe an nu știm cum să găsim alte modalități să denigrăm țara. Scuipăm pe conceptul de Românie, că e țara de vină pentru sistemul corupt care o patronează. Sistemul care s-a întins ca o caracatiță și a acaparat aproape tot. Sistem care s-a întins nu neapărat tacit, dar cu încuviințarea noastră. Nepăsarea înseamnă încuviințare. La mulți ani?

La multă minte mai degrabă. La dorința de a schimba ceea ce părinții noștri au dorit să schimbe acum peste 30 de ani. Chit că n-au făcut-o singuri, ci împinși de la spate.
Ultimii care au apărat țara asta au fost cei care au murit pentru ea. Cei pentru care conceptul de țară unită a meritat jertfa lor. Pe ei ar trebui să îi comemorăm. Sa îi cinstim, să le fim recunoscători.
Și asta nu o facem prin a pune stegulețe tricolore pe BMW-uri cu numere de Bulgaria.

Ce putem face noi, ofensații cu glezne goale? De exemplu, să nu mai aruncăm gunoaie pe jos, ci la coș, să nu urlăm ca descreierații în mijloacele de transport în comun, să nu ascultăm muzică la maxim în tramvaie. Aia înseamnă să fii român. Să fii cuviincios, așezat și să-ți vezi de treaba ta. Și când e nevoie să lupți pe front, să nu te dai lovit că ți-ai rupt o unghiuță.

La mmulți ani… și muuuută minte!

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.