ŢESTUL(ŢĂSTUL) DIN OLTENIA !…

Cu ani in urma,pe vremea activitatii mele profesionale, am avut ocazia sa cunosc o buna parte din Oltenia si,desigur,oamenii din acea minunata zona a tarii.Am aflat totodata si o parte din obiceiurile(unele total ne stiute) locurilor,dobandite din mosi stramosi.Intre acestea si mult vehiculatul(mai cu seama,la sate)TEST.Denumirea ţestului ( un arhaic cuptor pentru copt paine)vine din cuvântul latin „testum” care înseamnă vas de lut, capac de argilă.Din etimologia cuvântului rezulta şi din faptul că şi grecii îl foloseau pentru coptul pâinii. Testul a avut o arie de răspândire foarte întinsă care cuprinde  Bosnia, Muntenegru, Bulgaria, Albania, partea sud-vestică a câmpiei Pannonice, România, fiind cunoscut chiar si până în Caucaz!Faţă de cuptorul de dimensiuni mari, ţestul prezintă avantajul că se încălzeşte mai repede, „cu surcele, bălării, coceni de porumb şi beţe de floarea soarelui” şi că, pe lângă pâine dospită, azimă, turtă, se coc sub el şi alte mâncăruri (ghiveci, cartofi, carne).Specialistii spun ca cel mai vechi ţest descoperit in zona este cel de pe terirtoriul judeţului Olt – comuna Fărcaşele – ce datează din secolul al X – lea. El a fost găsit în anul 2002 în timpul săpăturilor arheologice organizate la Fărcaşu de Jos, cam la 50 m de cimitir, într-o locuinţă semiîngropată (sec. X–XI).De fapt,intre toate sistemele folosite pentru copt pâinea în județul Olt, cel mai arhaic este țestul.Prin coroborarea datelor rezultate din săpăturile arheologice cu studiul sistemelor de copt mai recente din locuința țărănească, s-am putut remarca (tot în județul Olt )continuitatea unor forme fără întrerupere din neolitic până în zilele noastre.

Tehnica de confecţionare a ţestului este similară cu cea a ceramicii primitive, modelată cu mâna şi lăsată să se usuce la soare. În comunele Fărcaşele şi Milcov(dar nu numai acplo) se confecţionează şi în prezent ţesturi din pământ, acest lucru fiind un apanaj în exclusivitate al femeilor. Faptul că doar femeile fac ţesturi credem că este urmarea unor implicaţii de natură magico–religioasă, care au persistat în decursul timpului.Utilizarea țestului corespunde, în România, cu zona de folosire a vetrei cu hotă suspendată („corlată”), una din cele mai arhaice forme, ceea ce dovedeşte o dată mai mult vechimea lui pe acest teritoriu.

Acest arhaic cuptor mobil, făcut din lut, după o anumită tehnică, se confecționa la începutul secolului trecut într-o atmosferă plină de multe credințe magice. Erau anumite zile, imediat după Paşte, când grupuri de femei se adunau la un loc şi după un minuțios sistem de practici, călcau şi modelau țesturi de pământ.în anumite practici, pe care locuitorii satelor de la începutul secolului trecut le săvârşeau cu rigurozitate. Atmosfera magică, ce învăluia altădată cu misterul ei facerea țesturilor, s-a spulberat sub colțul neiertător al suflului modern de astăzi.Bătrânii îşi amintesc că țesturile se făceau la sărbătoarea Ropotinului. În majoritatea satelor sărbătoarea Ropotinului se ținea a treia marți după Paşte.In trecut, aceste sărbători aveau o dublă funcție: pe lângă cea de copt turtele de mălai şi de azimă, şi o funcție magică.În unele sate încă exista credința că „după ce fac țestele femeile pot lucra restul zilei, pentru că au aşezat țestul pe capul dracului şi deci l-au făcut neputincios, adică nu mai poate să facă nici un rău”.În strânsă legătură cu toate acestea, în trecut, femeile din satele județului Olt după ce țesturile erau gata făceau deasupra lor o cruce.,,Dacă ne întrebăm acum ce semnificație au avut toate cele expuse pentru colectivitățile umane din vremurile îndepărtate, şi chiar pentru multe de mai târziu, răspunsul ni-l dă tot mărturiile poporului şi întreaga lui viață”,ne spune in finalul articolului sau,muzeografa,Claudia Balaş.
Dar pentru a afla si alte,eventuale, amanunte despre arhaicul TEST,ba chiar sa-l si cunoasteti direct,la fata locului,nu va ramane decat sa vizitati Olenia,dar mai ales,o parte din satele acesteia…

Marc Ciubotaru

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.