Tipuri de sisteme sprinkler

Atunci cand ai o cladire de birouri, de locuit sau administrezi o astfel de locatie, ori vrei sa construiesti una, in functie de destinatia ei, este mai mult ca sigur necesara o autorizatie PSI. Astfel de autorizatii se pot obtine dupa ce este efectuata o verificare si documentatie corecta. Firma Securitate PSI te poate ajuta in acest sens prin consultanta si alte lucruri ce tin de preventia si stingerea incendiilor. De asemenea, tot cu ajutorul acestei firme poti contracta o echipa care sa se ocupe de instalatie hidranti, atat de necesara la unele tipuri de cladire. Hidrantii sunt de interior sau de exterior si reprezinta una din cele mai comune forma de stingere a incendiilor. 

In ultimul timp insa, tot mai multe cladiri sunt dotate cu instalatie sprinklere. Probabil cu totii am vazut in filmele americane acele “aspersoare” care in momentul in care se detectau fum sau foc, ieseau din tavan si incepeau sa stropeasca in interiorul cladirilor. Acum sunt si la noi astfel de sisteme. In proiectarea sistemelor de aspersoare sau sprinklere, este cu siguranta important sa alegi corect tipul de sistem care urmeaza sa fie adoptat, o faza absolut fundamentala pentru a merge corect cu proiectarea si, prin urmare, pentru a obtine si defini toate datele minime ale proiectului derivate din clasificarile de risc. Definitia tipului de sistem este, de fapt, o alegere care influenteaza sau poate influenta valorile minime de proiectare, in special asupra zonei de operare, prin definirea zonei in care este necesar sa se ia in considerare simultan toate sprinklerele. Securitate PSI ofera doua tipuri de instalatii:

– umeda;

– uscata.

In ceea ce priveste sistemele umede, acestea mult mai frecvent instalate, avand in vedere fiabilitatea lor mai mare. Acestea au conductele in amonte si in aval fata de statia de control si sunt permanent umplute cu apa sub presiune. In acest fel, ruperea varfului termosensibil al stropitorului si deschiderea in consecinta a acestuia, determina eliberarea imediata a apei sub presiune si o interventie rapida asupra focului. Acest tip de sistem este controlat de o supapa de control si de alarma definita drept „umeda”.

Sistemul uscat este, de asemenea, utilizat. Acest tip de instalatie are, cu siguranta, un grad mai mare de complexitate fata cel umed, dar in cazul in care pericolul de inghet sau vaporizare sunt substantiale, acesta presupune o importanta semnificativa. In aceste conditii climatice, conductele nu pot fi umplute definitiv cu apa, deoarece acestea ar ingheta si, prin urmare, vor face sistemul inutil. Instalatia uscata este alcatuita, practic, din doua zone distincte separate de statia de control: una, in amonte fata de statia de control, cu conductele umplute permanent cu apa sub presiune; si una, in aval, in care conductele sunt in schimb complet umplute cu aer, cu o presiune care o echilibreaza pe cea a apei si impiedica intrarea acesteia, datorita inchiderii clapetei supapei de control. In acest fel, ruperea varfului termosensibil al sprinklerului si deschiderea in consecinta a duzei determina scaparea imediata a aerului si scaderea relativa a presiunii in consecinta. Clapeta, impinsa de presiunea apei, se deschide si apa intra in conducte pana ajunge in punctele de iesire, in mod evident coincizand cu sprinklerele activate in acel moment.

Pentru a stii exact ce sistem de sprinklere se potriveste cladirii pe care o reprezinti, poti contacta, oricand, echipa de la Securitate PSI.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.