Trăim pe datorie?

Cum e perioada concediilor, stăteam de vorbă cu Parpalac Man despre unde și când să ne petrecem vacanța. Eu nu prea am fost adeptul vacanței de vară în altă țară. Asta deoarece aproape an de an am fost pe litoralul românesc. Cu bune, cu rele, m-am bălăcit (Foca nu iese din apă decât după ce apune soarele), am stat puțin pe nisip, ne-am plimbat, am mâncat, am băut. Într-un cuvânt ne-am relaxat.

Cel puțin pentru mine, tot ce înseamnă ieșire din București (chit că e pentru câteva ore), înseamnă relaxare. Nevastă-mea, în schimb, e plină de griji. O apucă cu vreo 2 zile înainte, cu bagajele (căci trebuie să-și ia două geamantane pline), apoi în ziua plecării o ia cu panică. E de mers (cu mașina, căci cu trenul am zis că nu mai mergem), e mult de mers, ne apucă foamea, setea, pișuliuca pe drum, vai, ce ne facem.

Ajungem la destinație cu nervi, că a fost femeia stresată și mi-a transmis și mie starea. Cel puțin, așa era în trecut. În ultima vreme s-a mai calmat, ajungem gata de vacanță, fără nervi.

Apoi petrecem 5 zile bine merci, fără a face multe în afară de plajă și plimbare. Ea nu e adepta vizitării (Delfinariu, Planetariu – la noi) sau plătirii pentru diverse. Adică Aqualand, telegondolă, chestii, socoteli. Că de ce să dăm bani, putem trăi și fără alea.

Eu, pe de altă parte, aș vizita tot, aș intra peste tot, m-aș da cu toate drăciile posibile și imposibile. Dar am zis că nu mă mai dau cu banana deloc, mi-a ajuns. Fac urât când intru în panică, deoarece nu știu să înot. Cine a mai văzut Focă repetentă la înot?

Și aici ajungem la întrebarea din titlu. Deoarece tot ceea ce vrei să faci costă. Și la noi pe litoral costă de vreo 3 ori mai mult ca-n alte părți. Și-i mai auzi pe hotelieri nemulțumiți că nu-s hotelurile ocupate ca-n alți ani în proporție de aproape 100%. Păi mă nene, cu banii dați în România pentru un weekend, te duci în Bulgaria la all-inclusive, o săptămână.

Parpalac Man e de părere că merită să te distrezi cât te țin curelele fizic. Iar material, fă-ți împrumut. Că banii îi faci tu, ai la dispoziție un an să-i pui la loc, dacă te-ai distrat în vacanță cât s-a putut, ai vizitat tot ce se putea, te-ai plimbat cu vaporașul, ai vizitat toate muzeele etc.

Eu însă sunt mai rezervat în a consuma bani împrumutați ca să mă distrez. Și uite așa trece viața pe lângî mine. Și de ce trăim? Ca să muncim? Ca să ce? Că oricât am încerca, tot nu punem de-o parte, pentru vacanțe. Și-am zis împreună cu nevăstuica de ani buni că “la anul așa facem, punem 500 lei lunar de-o parte”. Aha, cum să nu!

Nu am reușit să punem de-o parte nimic și acum ne gândim unde să mergem în vacanță. Evident, litoralul românesc îl știm de mici. Și deoarece a mea ia tichete de vacanță de la muncă, e un efort financiar în minus. Dar cu banii dați la noi (în Neptun, sau jupiter sau Saturn – localități din astea de clasa a III-a), putem merge în Bulgaria, la all-inclusive. Avem aproximativ același nr de km cu mașina (sunt mai mult cu 30 km, sincer să fiu), avem 3 mese pe zi și aproape toate condițiile. Zic aproape deoarece la alții, față de noi, n-avem net și-n WC. Dar de ce am stat tot timpul pe net, fiind în vacanță?

Avem piscină la hotel, lângă mare, avem mesele asigurate, cazare, spa, saună (dacă vrei), fix aceleași chestii pe care le poți găsi și la noi. Da, va trebui să dăm toată suma din buzunar (vreo 4000 de lei, 2500 cazare si masa, plus 500 motorina). Plus ce-ți mai cumperi pe acolo, o înghețată, un suc, un pachet de țigări, o pizza, un fruct.

Am făcut calculul că tot aceiași bani i-am da și la noi. Adică tot vreo 3500-4000 pe lângă cei 1450 din tichetele de vacanță. Și-atunci de ce să re-re-re-alegem să mergem în România? e mai aproape de casă, e țara noastră, în Bulgaria (sau Grecia sau Muntenegru) nu știm limba, ce ne facem dacă trebuie să întrebăm ceva?

Eu unul m-am decis să merită efortul financiar de-a merge în Bulgaria. Am la dispoziție o lună să strâng ceva bani. Salariu și altele pe lângă. Trebuie dusă nițică muncă de convingere a nevestii. Dar merită.

Voi ce părere aveți? Se merită a merge la noi sau în străinătate? Banii sunt cam aceeași oricum ai lua-o.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.