TRANSILVANIA, UN TINUT CONTROVERSAT. ARGUMENTELE ISTORICILOR …

Asa cum am promis, revin acum cu un alt episosd despre tinutul transilvanean.In articolul precedent(http://francisc.org/a-cui-este-transilvania/) in care am reprodus intocmai cele inserate pe net de diversi specialist(istorici, sociologi, politologi etc)ne intrebam: cui apartine de fapt(si de drept)acest teritoriu atat de controversat?!De aceasta data vom afla,din aceeasi sursa,care- s si parerile altui(altor) istoric (i) referitoare la tema pusa in dezbatere. Deci iata, pe scurt, opiniile (raspunsul) d-lui Sorin Barbul:

,, Hai s- o luăm sistematic: • Toponimele (numele de locuri) şi hidronimele (numele de râuri) de origine daco-romană existente până azi în limba română nu ar fi putut fi păstrate fără o continuitate neîntreruptă de locuire din antichitate până în evul mediu. • Pentru perioada secolelor IV- VIII, când au loc marile migraţii pe teritoriul României, au fost descoperite unelte utilizate în muncile agricole. Cum migratorii nu se ocupau cu agricultura, este foarte clar că singura populaţie sedentară de aici nu putea fi decât cea daco- romană. •Pentru aceeaşi perioadă de început a evului mediu pe teritoriul României s-au descoperit obiecte de cult creştine. Cum migratorii erau păgâni, aceasta este o altă dovadă arheologică a continuităţii daco- romanilor. •Romanizarea se putea realiza în 170 de ani, aşa cum s- a întâmplat şi în alte teritorii cucerite de romani. •Mărturiile lui Anonymus şi ale altor cronicari medievali maghiari sau bizantini arată că poporul român aexistat la nordul Dunării la venirea maghiarilor aici (în 896). • Chiar dacă românii au scris iniţial cu litere chirilice (până la jumătatea secolului XIX), caracterul latin al limbii române nu a fost cu nimic afectat. Știm că în armata romană au existat unitați militare formate din razboinici daci, una dintre acestea fiind consemnată după anul 200 e. n. – asadar la aproape o suta de ani de la ocuparea Daciei – o “ Equitata dacorum”, care era însărcinată cu apărarea graniţelor de nord ale imperiului, și era alcătuită din luptători daci.

La fel de importanta, pentru sustinerea ideii de continuitate a populatiei dacice sau daco- romane, este si consemnarea istorica referitoare la imparatul Maximinus Thrax (imparat de origine traca), cel care incepand cu anul 236 se afla in razboi cu dacii liberi si cu sarmatii. Stim de asemenea ca imparatul Galerius (293- 311)a fost un imparat roman de oricine dacica, nascut din tata trac si mama „ transdanubiana”, termen care desemna populatia daca din provincia cu acelasi nume. Mai mult, Galerius era poreclit de catre cei apropiati,Armenterius (Ciobanul) – referire mai evidenta la vechile sale ocupatii, specifice de altfel populatiei romane de origine daco- getica. Numeroase descoperiri arheologice atestă existenţa in Dacia a unei vieţi rurale intense in colectivități săteşti şi teritoriale constituite după retragerea armatei și administrației romane.”

Cu alte amanunte,pareri si consideratii de specialitate, intr- un proxim articol(va fi-episodul 3).Pana atunci poate aflam( totusi) si parerile dumneavoastra, ale celor care ati avut rabdarea si interesul(curiozitatea)de a citi cele scrise pe acest blog al lul FRANCISC…

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.