VI LE MAI AMINTITI?…

Este vorba de acele regulile impuse in comunism de sotii Ceausescu. Hai,ca vi le reamintesc eu,in cele ce urmeaza:

 

– Masinile
Maşinile erau oarecum o raritate pe străzile noastre înainte de 1989, comparativ cu România contemporană. Benzina era foarte greu de procurat, aşa că exista o raţie lunară. Nicolae Ceauşescu a impus o soluţie arbitrară în acest caz: autoturismele care aveau ultima cifră a numărului de înmatriculare cu soţ circulau o duminică, cele în cifră fără soţ mergeau duminică urmatoare!

 

 

-Ratie la portocale si banane:
Da.În perioada comunistă exista o raţie la portocale şi banane! De Crăciunu copiii norocoşi găseau fructele exotice doar sub bradul de…iarna, însă trebuia să le mănânce raţional, pentru a le ajunge totusi o bună perioadă de timp.

-Programul TV:
Programul unicTV conţinea înainte de 1989 în cea mai mare parte doar realizările familiei Ceauşescu.

-Rationalizarea hranei:
În anii ’980, pe fondul accentuării sărăciei, familia dictatoriala a impus raţionalizarea hranei.A tot ce se numea,aliment!

-Sacrificarea animalelor:
Sacrificarea animalelor domestice se făcea pe ascuns. Tăierea porcului era strict interzisă.

-Copiii erau obligati sa…
meargă la cules de măceşe şi fructe de pădure. Elevii de liceu ,erau dusi(la solictarea lor,chipurile!) de două ori pe săptămână la muncile… patriotice ale câmpului cooperatist sau de stat(de pomana,caci in mare,cu unele exceptii,asa si era!)

-Blocurile:
În mult trambitata Epoca de Aur, uniformizarea s-a produs şi la nivel locativ. Casele au fost demolate, iar în locul lor au fost construite blocuri care au fost catalogate ca adevărate cutii de chibrituri.Sau si mai rau…

-Apa calda:

Apa caldă era raţionalizată.De ne crezut,dar acceptata !

-Stingerea:
Până şi ieşirile cu familia erau controlate. În timpul săptămânii stingerea se dădea la ora 22.00.Exceptiile vizau doar sediile pcr si locurile de distractie ale protimpendadei comuniste de la diferite nivele

.

– Emisiunile televiziunii:
În sudul ţării, oltenii îşi îndreptau antenele spre sârbi şi bulgari, numai astfel puteau urmări diverse emisiuni fie de divertisment,fie stiintifice sau de alta provenienta, filme sau competiţii sportiveoccidentale.Atunci,in comunism, cei din nordul Moldovei isi pregateau antene mai deosebite pentru a prinde,in anii 1980, Chisinaul, Moscova sau Kievul, cei din URSS-ul lui Gorbaciov fiind cu programe mult mai acceptabile decat Romania lui nea Ceasca!

-Tot pe atunci,in acei ani de calvar si robie,in tara „construita” de Ceausescu: frigiderele ,,functionau” fara curent electric!

 

-Fiecare elev de liceu facea,cum v-am mai spus(si poate stiti) munca patriotica pe timpul vacantei de vara.
– Agricultura socialista se facea cu elevii, studentii, armata si muncitorii din fabrici si uzine…

Si ,cum se zicea,toate erau… bune!Acum insa,unii nostalgici,urmasi ai dictatorului sau ai nomenclaturistilor contesta binele existent,innoirile(atatea cate sunt!),de fapt, totul le cam …miroase!Inclusiv relatiile cu Europa si cu,,imperialistii anglo-americani”(cum li se tot spunea prin mai toata presa vremii si unicul tv),cei care zice-se ca ,,vor sa ne ia tara”!!?O tara,spun eu, fara comunism,dar in care ,,fostii” sau urmasii lor, inca fac legea!Pacat,pacat de sangele varsat atunci,in decembrie ‘989!

 

 

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

!

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
De ce poliția e plină de sugători?

Aseară pe la ora 21, la Gara de Nord, o tânără stătea întinsă pe jos. O tânără drăguță de vreo...

Barcelona

Azi Spanacul vă prezintă unele locații de vizitat în Barcelona. Acest oraș este al doilea oraș ca mărime după Madrid, capitala...

CEA MAI CURATA APA DIN LUME!

Stiti unde se afla? Chiar la noi, in Romania! Mai exact, in Muntii Bucegi, la 1.300 de metri altitudine. Acolo...

Close