VINE, VINE 1 MAI

Chiar daca mai sunt 2-3 zile pana de 1 Mai, la noi “distractia” (ca sa nu zic, dezmatul sau… dezinhibarea!) e deja in toi! In fond, ca s-o spunem mai direct, de ce sa mai astepti aceasta zi?! Are vreo importanta, de moment ce (cum se tot spune si pe la unele Tv-uri), “distractia- i continua, fara de sfarsit!”

Ce- i de 1 Mai?! Pai, ce sa fie?, zic… vamaiotii (si nu numai). Este a patra zi de dezmat total! Si nu asa, pe gratis, ci pe sute si chiar mii de euro, ca doar de asta-i sarbatoare! Semnificatia n-are importanta, principalul e distractia, d-le!


Din pacate, cam asa gandesc si spun nu numai miile alea de petrecareti veniti de peste tot (dar cu scopuri si conceptii diferite) si chiar de prin alte tari!
Ca in urma cu zeci de ani, pe la 1890 si pe la noi, prin Romania, 1 Mai era sarbatorita ca Ziua Muncii, si ca pe vremea comunismului aceasta sarbatoare internationala era marcata, ca si-n alte tari, prin festivitati propagandistice, asta-i alta problema! Dupa Revolutie s-a mai incercat, ce-i drept, ca acest “prototip al celor ce muncesc” sa fie sarbatorit macar prin timide si anonime evenimente sociale, in aer liber. Dar fara succes.

Nu acelasi lucru se poate spune de alte numeroase tari din intreaga lume, acolo unde ziua de 1 Mai si-a pastrat si-si pastreaza semnificatia: Germania, Belgia, Croatia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc. Pe acolo munca-i munca, nu-i doar o distractie in plus, iar festivismele ieftine si cu efecte populiste nu prea-si au locul. Pana si Google îsi modifica frecvent logo-ul pentru a marca evenimentul!

Noi? Noi suntem si, probabil inca vom mai fi ceva mai diferiti. Adoptam si etalam… distractia! Pe saturate si… cat se poate! Chiar si cu preturi piparate! Doresc sa fiu bine inteles. N-am fost, nu sunt si nici nu voi fi nicicand impotriva distractiilor, a petrecerii timpului liber intr-un mod placut, recreativ si deconectant. Dar nu pot sa accept asemenea “distractii” asezonate cu vulgaritati, tipate si bautura peste masura! Si nici cu zile-n sir pirdute aiurea, cu servicii si activitati social-economice blocate, numai de dragul… distractiilor prelungi si, mai ales, repetate! Mai ales, hai s-o recunoastem, nici cu munca nu prea ne omoram…

In schimb, iata ca acum, Mamaia, “cutia cu sardele a litoralului românesc”, a depasit chiar si Dubaiul! Mamaia este acum cea mai scumpa statiune de la Marea Neagra. Nimic din Bulgaria nu poate rivaliza cu perla româneasca, prea putine resorturi din Turcia sau câteva arogante grecesti ar putea fi mai scumpe decât Mamaia noastra draga. Spaniolii sunt si ei mult în ramasi in urma!
Statiunea este deja celebra – nu doar în România – pentru cluburile de noapte. De exemplu, din Israel vin turisti special pentru aceasta distractie. Sa nu credeti ca in Israel nu sunt plaje. Dar daca nu ai apetit pentru distractie de genul asta, singura varianta pe care o ai la dispozitie este o tura de aglomeratie japoneza pe bulevarul principal. La Mamaia, în fiecare an calitatea si varietatea serviciilor creste, fara îndoiala, dar din pacate tarifele cresc mult mai mult si mult mai repede si pe baze nu tocmai sanatoase economic.


Numai in cele 2-3 zile care au trecut deja din aceasta devenita traditionala vacanta, super-mediatizata de tv-urile comerciale, o parte sau doar cativa dintre zecile de mii de petrecareti, care se lauda non-stop ca ei nu dorm, nu se mai odihnesc deloc, doar petrec, isi permit sa cumpere bautura chiar si cu incredibila suma de 100.000 de euro/ sticla (de cca. 10 l) sampanie! Incredibil, dar adevarat! Asa s-a spus si aseara (sambata) la jurnalul de la ora 19, de la Pro Tv. Altii insa sunt mai… modesti! Cumpara, tot sampanie, cum se spunea si se vedea la Jurnalul amintit, dar ceva mai ieftim: numai cu 700, dar de lei, sticla!

Exact sau ceva mai mult de cat insumeaza pensia lunara a unui om care a muncit o viata! Asa se petrec deocamdata lucrurile, sau asa-i acum… distractia si prin Vama cat si prin alte locuri de pe litoral. Dar de distrat, specialitatea noastra, mai sunt inca vreo doua zile. O sa treaca si 1 Mai si, conform traditiei, urmeaza alte minivacante in urmatoarea luna! S-o tinem tot asa, ca-i bune, nu? De ce sa ne mai omoram cu munca?! Doar, cum tot se spune, e democratie! Dar si libertate. La stat de pomana si de recuperat fie prin somn prelung (un fel a spune, desigur), fie prin DISTRACTIE!… C-asa-i romanul, distractiv!

P.S. Imaginile alaturate sunt o dovada elocventa, cred, de cum se munceste-n Romania, dar si de la… distraciile de pe litoral. Promit sa revin, cu alte amanunte si imagini, dupa consumarea… evenimenteor din mini-vacanta prilejuita de sarbatoarea ne-muncii!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Dumnezeu, Lucy și naniții

De Dumnezeu știm cu toții, inclusiv ăia care nu cred în prietenul invizibil sau Iisus dulgherul cu bărbuță și alte...

Filmuleț cu buci

Iată că a venit timpul să dau drumul la o emisiune nouă. Numită "Filmuleț cu buci". Cred că va fi...

Tipuri de jocuri

Joaca este elementul cheie prin care un copil se dezvolta sub toate aspectele, copiii au nevoie de interactiunea cu mediul...

Close