VOINTA POPORULUI!…

 

„Când un guvern se teme de cetățeni, e democrație. Când cetățenii se tem de guvern, este dictatură.” — Thomas Jefferson

Se stie ca democrația este în traducere literală „conducere de către popor”, si provine din grecescul δημοκρατία – demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”, rezultand „puterea poporului”.Prin urmare, puterea este in mâinile noastre, ale cetațenilor, însa trebuie doar sa ne exercitam aceasta putere prin informare, implicare si votare.
Acum nu stiu daca va mai reamintiti faptul ca in urma cu peste zece ani,aproximativ 8 milioane de români au votat în cadrul Referendumului organizat (în 2009) pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și pentru Parlamentul unicameral, demonstrând astfel voința poporului. Însă, profitând de faptul că referendumul a fost consultativ, rezultatul lui nu a fost aplicat nici până în prezent. Ba mai mult, a fost ignorat de aleși cu bună știință.Oare cum ar fi fost dacă și-ar fi restructurat singuri posturile? Integri. Ori tocmai integritatea lipsește cu desăvârșire atunci când vorbim despre respectarea unui vot democratic.
Care ar fi fost normalitatea?Parerea mea dar si dupa cum precizeaza si ,,Democracymania”e ca,,intrucât conform Constituției României, poporul își exercită suveranitatea atât prin reprezentanții aleși în Parlament, cât și direct, prin referendum, Parlamentul este obligat să acționeze în sensul dat de rezultatul înregistrat. Pentru trecerea la Parlament unicameral ar fi fost necesară modificarea Constituției, procedură care se validează printr-un alt referendum. În schimb, reducerea numărului de parlamentari ar fi trebuit să se facă prin lege organică, inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de șeful statului.”
Care-i situatia acum?În momentul de față, în Parlament avem 465 parlamentari. Concret, avem 136 de senatori și 329 de deputați, doar cu 6 mai puțin decât existau în 2009! Fiecare deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare a unui senator este, în prezent, de 168.000 de locuitori.Reducerea numărului de parlamentari la 300, mai precis, la Senat să fie maximum 100 de persoane, iar la Camera Deputaților să fie maximum 200 de persoane, ar însemna ca norma de reprezentare pentru Cameră ar urma să fie de 101.000 de locuitori pentru un mandat de deputat şi de 203.000 de locuitori pentru un senator.Ce spuneti, aceasta ne-ar deranja cu ceva?
Haideti sa vedem acum cam cât ne costă un parlamentar. Fireste,din bani publici, bineînțeles!

Tot pe site-ul ,,Democracymania” se precizeaza ca,,Pe durata mandatului, parlamentarii primesc o indemnizaţie lunară care se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Ca atare, indemnizaţia a fost majorată de la 1 ianuarie 2019, în urma creşterii de la 1.900 la 2.080 lei.La această indemnizație se adaugă suma forfetară, diurnele, dar și decontările pentru cazare și transport. Astfel se ajunge ca suma lunară ce revine unui parlamentar să depășească 20.000 de lei. Înmulțiți, doar din curiozitate, suma cu 465 parlamentari și veți constata, cu stupoare, că statul cheltuiește lunar din bani publici 9.300.000 lei doar pentru întreținerea celor 465 de parlamentari.Dacă ar rămâne doar 300, din punct de vedere financiar, statul ar face o economie de 3.300.000 lei lunar, adică aproximativ 700.000 euro, pe care i-ar putea utiliza pentru dotarea spitalelor, înființarea de noi creșe și grădinițe sau investiții în infrastructură. 700.000 de euro pe luna, adica 8.400.000 euro pe an!”
Cum vi se pare ,chiar atât de puțin?Insa avand în vedere că peste 90% dintre cetățenii care s-au prezentat la Referendumul din 2009 au cerut cu hotărâre un Parlament cu mai puțini membri, un Parlament mai curat și mai competent, voința lor a fost călcată în picioare de parlamentarii cărora le este teamă că își vor pierde pozițiile privilegiate.
Articolul 2 din Constituția României este cât se poate de clar, precizând, la alineatul 1 că “Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum“ iar la alineatul 2 că „Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu“. Cu alte cuvinte, doar poporul îi poate sancționa pe cei aleși. Ori acest lucru l-a făcut deja, însăși Curtea Constituțională admițând cu unanimitate de voturi, prin Decizia nr.682 din 27 iunie 2012, că referendumul din 2009 trebuie respectat întrucât e vorba de suveranitatea poporului .

Având în vedere că atunci,în 2009(si nu numai atunci), aproape 8 milioane de români și-au exprimat clar voința prin vot democratic,haideți să le demonstrăm încă o dată aleșilor că ei sunt meniți să ne reprezinte și implicit să respecte decizia noastră, a celor mulți.Referendumul nu este doar un simplu sondaj de opinie, nu este un exercițiu formal, ci reprezintă însăși voința poporului. Ori ea trebuie respectată,nu?
(Sursă cover foto : Agorapress)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.