Vom ajunge un popor de analfabeți?

Văd că pute presa de perlele de la BAC ale elevilor.
Nu vi le scriu și eu, probabil sunteți sătui de ele. Însă mi se naște o idee nu prea la locul ei. Vom ajunge, noi românii, un popor de analfabeți?

Nu vă spun de parcă eu aș fi etalon, fac și eu destule greșeli. Unele din neatenție, altele din neștiință din păcate. Îmi cer scuze dacă vedeți greșeli care joacă în picioare limba română aici. Încerc să mă corectez.

Însă văd că de la an la an perlele sunt din ce în ce mai nasoale. Și nu mă refer la sensul că “uite bă ce-a zis ăsta, că Manole a pus-o pe Ana la zid și a început s-o lucreze“. Vorbesc de ideile pe care le au acum copiii în cap. “Țelul meu în viață e să ajung ca Becali, mai puțin faza cu pușcăria“.

feteAici nu e nicio perlă. Nu e nimic de râs. E de plâns. Copiii ăștia nu mai gândesc?

Becali erau național?
Becali președinte?
Țelul meu în viață e Bianca Drăgușanu că toată ziua apare la TV și toate nopțile e-n club?

La asemenea nivel am ajuns?
Mai era unul de-a scris “Vă rog, lasatzima și pe mine să trec k am avut probleme akasa. Nu shtitzi kt e de nasol la mine. Vă rog“.

Cum mama dracului mă nene? Dacă tot te milogești să te treacă examenul (la proba orală și eu m-am milogit la facultate la analiză matematică în anul 2, să fim serioși), măcar scrie corect! Să vadă profesorul ăla care corectează că ai avut bunul simț să scrii corect. Dacă tu după 12 ani de școală nu știi să scrii corect, apăi e jale. Jale mare.

Și să nu ne mai mirăm dacă în următorii 10 ani vom ajunge ca italienii. Popor de analfabeți. Nu denigrez italienii, Doamne ferește, însă jumătate din ei nu știu carte. Cel puțin în Sicilia e prăpăd. Peste 80% nu știu nici măcar să se semneze!
Ajungem iar în Evul mediu?

Când vom începe și noi să avem filme titrare în românește, ca pe vremea casetelor video, păi să știți că ne-am dus pe copcă.
Dacă nu vreți să ajungem acolo, puneți mâna și faceți ceva. Învățați măcar limba română. Măcar aia să știți. Că nu știți cu toții când se pune “ii” în loc de “i”, că nu știți cuvinte grele de genul “pupa-l-ar“, “băga-mi-aș“, nu e prea mare problemă. dar măcar scăpați dracului de sh și tz. E oribil!

Comments

comments

14 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.