Ce este ginecomastia?

Ginecomastia este termenul medical pentru sânii bărbătești măriți în volum. Adică manboobs, bărbat cu sâni.
Cauzele acestei boli sunt foarte variate și încă nu se știe precis care sunt toate cauzele apariției acesteia. În prezent cam 50% dintre bărbați sunt afectați de ginecomastie la unul sau chiar la ambii sâni.
ginecomastia-foto-s

Ginecomastia apare, de obicei, la pubertate și poate determina probleme psihologice serioase la adolescenți cât și la adulți. Așadar, nu e bine să râdeți de cineva cu sânii măriți, doar pentru că “hăhă, ai țâțe!“. Este o boală și mulți dintre suferinzi se vor simți prost la “glumele” nesărate.
Am zis suferinzi deoarece ginecomastia, în unele cazuri, doare. Știți de mici că pe bărbat dacă-l lovești între picioare, acesta se va chirci de durere. La femei, același efect îl vei obține dacă le lovești la sâni.
La bărbații cu ginecomastia, e foarte posibil ca sânul (sânii) bolnavi să provoace neplăceri sau chiar dureri la atingere.

Printre cauzele non-ereditare ale bolii, se numără:
– pubertatea
– obezitatea
– sindroamele Klinefert și Gilbert
– înaintarea în vârstă
– probleme hormonale testiculare
– dereglari ale funcției ficatului etc.

De fapt, s-a descoperit de curând că în peste 50% dintre cazurile de obezitate, problema nu este faptul că se mănâncă în cantități industriale, ci din cauză că ficatul are probleme. O detoxifiere a ficatului poate avea efecte miraculoase asupra obezității, foarte mulți pacienți slăbind mâncând în continuarea aceleași cantități și același tip de mâncare, uneori nesănătoasă (fast food, chipsuri, sucuri etc.)

Tratamentul ginecomastiei:
În unele cazuri, un tratament medicamentos, corelat cu slăbirea pacientului sunt de ajuns pentru dispariția bolii. În alte cazuri, operația este singurul tratament valabil.
Consumul de alcool, droguri sau steroizi trebuie oprit cu câteva înainte de operație, altfel pot apărea complicații nedorite.

Pseudoginecomastia: se tratează prin lipoaspirație pentru îndepărtarea țesutului gras în exces; metoda se numeste tumescentă (se infiltrează o cantitate de soluție înainte de aspirație pentru a scadăa riscul sângerării); inciziile sunt minime, de ordinul milimetrilor.

Ginecomastia adevărată: trebuie îndepărtat țesutul glandular în exces; țesutul are o consistență prea mare pentru a fi aspirat; alternativa este excizia glandei.

Ginecomastie adevărată combinată cu pseudoginecomastie: tratamentul este combinat: lipoaspirație și excizia chirurgicală a glandei.

Ginecomastie severă: tratamentul este asemănător cu reducția mamară la femei, pe lângă țesutul gras și glandular, îndepărtându-se și pielea în exces.

Dacă observați că vi s-au mărit sânii, simțiți disconfort sau chiar durere la atingere, consultați un doctor dermatolog. Orice boală trataă la timp scade vertiginos reapariția ei și grăbește vindecarea.

Personal sufăr de ginecomastie, posibil la ambii sâni. Numai că la dreptul când apare când dispare. În schimb, la sânul stâng simt cum țesutul gras este mai tare decât grăsimea de pe restul corpului. La ambii sâni simt o oarecare durere. Spre deosebire de majoritatea bărbaților, nu încerc să ascund acest lucru, iar glumele nelalocul lor nu mă afectează.

Oricum, țineți minte, e o boală, iar cauzele nu sunt doar de genul:
– Pentru că ești gras, butie!

Așadar, nu cred că-i cazul să explic stupizenia gestului de-a face mișto de un om bolnav. E ca și cum ai râde de un bolnav de inimă, de un om cu mâna ruptă sau de un șchiop. 

Sursa

Comments

comments

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.