Alta gaselnita a romanului – Suveranitatea!

Acum putin timp in urma aparuse un nene la TV cu o masina cu numere de inmatriculare si cu acte facut de el la imprimanta. A declarat foarte linistit ca el e suveran si n-are nevoie de acte emise de Romania, ca el nu cade sub incidenta legilor tarii.

Am zis ca-i dezaxat si-am trecut mai departe. Dupa o saptamana apare altul, tot suveran, “nascut viu si ca el nu are nevoie de acte, de CNP, ca el e liber si suveran. Basca faptul ca el are spiritul care a fost in Zamolxis, apoi in Moise, apoi In Iisus. Cine stie in cine-o mai fi fost spiritul suveran de la Iisus incoace, nu stim.

Si chestia asta cu suveranitatea are niste dedesubturi destul de ciudatele. Conform DEX-ul,

SUVERÁN, -Ă, suverani -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care este deasupra tuturor, cu o mare autoritate, care are autoritatea supremă. ♦ Fig. Absolut, fără margini; total, suprem. ♦ (Despre state, popoare) Care se bucură de suveranitate. 2. S. m. și f. Conducător al unui stat monarhic; monarh; rege. ♦ Fig. Persoană sau colectivitate liberă să dispună de soarta sa, de actele sale. – Din fr. souverain.

Asadar, nu e rege sau print, dar e suveran. Adica e liber sa dispuna de soarta si actele sale. Eu asta nu inteleg. Adica orice roman se poate trezi brusc sa-si dea seama ca el e suveran pe persoana sa, ca n-are nevoie de acte romanesti, de CNP, de nimic? Cat de legala e treaba asta? Nu de alta, insa m-as duce sa fac niste imprumuturi la banci, apoi sa declar ca-s suveran pe “plua mea” si ca n-am acel CNP din buletinul care “nu-i al meu”.

Cum vine treaba asta, ma poate lamuri careva? Cand se poate declara un cetatean “suveran” si ce implica asta, conform legilor statului in care rezideaza / trece in vizita.

Conform Constitutiei Romaniei:

Art. 2 – Suveranitatea
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Asadar, astia care se declara de capul lor suverani incalca constitutia statului in care traiesc. Sa vedem cum vor avea castig de cauza. Si cum vor infunda puscaria urland in gura mare ca statul i-a “sclavuit” ilegal…

Si-n alte tari s-au trezit unii sa se declare asa, suverani si ca-i doare fix undeva de legile statului. Nu le-a mers prea bine…

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.