Rasism sau nu?

Am inceput sa ma uit la serialul “Black Lightning. Cam pentru copii, sincer sa fiu, nu se ridica la nivelul lui “Flash“. Si-am descoperit fara sa vreau ca este un serial efectiv rasist. Nu, nu au ceva impotriva minoritatilor, ci impotriva majoritatii.

Personajele pozitive sunt “de culoare” – adica negri, iar aproape toate personajele negative sunt caucaziene (albe). Si daca asta o observi in primele 5 episoade, e clar ca tot asa vor continua povestea. Pana si personajul negativ principal e… albinos (Marvin Jones III).

Regizorii sunt 2 persoane de culoare, sot si sotie, Salim si Mara Akil. E de inteles ca personajele pozitive sa fie cei din rasa lor, am vazut acelasi lucru si la Spike Lee, prezentat in filmul “Do the right thing” – debutul sau ca regizor.

Si ne intrebam daca asta e rasism sau nu? Clar este. Desigur, daca intrebi un african, va zice ca e in regula, ca de obicei nenorocitii sau politistii care fac uz de violenta excesiva sunt albi, in timp ce negrii sunt oameni obisnuiti dar care sunt obligati sa poarte stigmatul de “hoti, criminali si violatori“.

Nu voi prezenta statisticile care arata ca peste 37% dintre cei incarcerati sunt de culoare. Vorbesc aici strict despre filme. O chestie interesanta am vazut-o intr-o comedie, evident, “cu negri“:
– Care sunt cei mai rasisti oameni?
– Albii bogati?
– Nici pe departe. “Ciorile” batrane! a venit promt raspunsul edificator.
– De ce?
– Pentru ca astia au vazut pe viu segregarea sociala, precum si sclavia de acum 100 si ceva de ani.

Si revin fara sa vreau la discutia ca primii negustori de sclavi erau…. negri!

Revenind la film, inca incerc sa fac abstractie de rasismul din film, insa povestea nu ma atrage. In plus, jocul actoricesc nu lasa de dorit, ci e de-a dreptul stupid. Actorul principal trage cu disperare sa devina un al doilea Edris Elba, insa esueaza lamentabil, in timp ce fie-sa a mica e parca venita de la colt de strada, de la produs sau vandut ceva de tras pe nas.

Insa asta e doar parerea mea, a unui “white trash“, cu toate ca nu locuiesc in parcul de rulote si am dreptul sa-mi exprim public parerile.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
TO BE, OR NOT TO BE (A FI ORI A NU FI)!

Asa spune celebrul monolog Hamletian, asa-i si cu votul de incredere, de astazi, pe care Parlamentul Romaniei poate sau nu,...

Ţugulea 2.0

Reeditare din 9 decembrie 2009 de la Ţugulea 1.0 Ei, dracii spanacului, pe vremuri îndepărtate, pe cînd era Aliescu împărat...

Am condus azi cât pentru toată săptămâna!

"Ar trebui să mi se ridice statuie mă. La traficul din București de zilele astea, ar trebui să mi se...

Close