8 MARTIE, ZIUA DEDICATA FEMEII!

Toate doamnele și domnișoare așteaptă cu fireasca nerabdare ziua de 8 martie, deoarece aceasta este o sărbătoare dedicată lor. Unii spun că 8 martie este Ziua femeii, alții spun că este Ziua mamei, în tot cazul este vorba despre o sărbătoare dedicată reprezentantelor sexului frumos. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale,economice sau politice. Ziua internaţională a femeii, marcată în fiecare an, este (potrivit ONU) un prilej pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor.Cu acest prilej si la noi,in Romania,se organizeaza si se desfasoara numeroase si diverse manifestari.Una dintre acestea s-a desfasurat, pe parcursul a doua zile, si la Vaslui, in sala „Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean. Este vorba de Simpozionul științific „Femei celebre ale României Întregite” este înscris în programul „CENTENARUL MARII UNIRI – 2019” al Ministerului Culturii și Identității Naționale.

 

De Ziua Femeii ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care și-au pus amprenta asupra istoriei țării. Dorim să aducem în discuție atât personalitățile feminine istorice care au schimbat destinul național, prin aportul adus la construirea României Mari, cât și pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: științifice, artistice și culturale, care ne-au format identitatea și au făcut cunoscută România în lume”- au explicat (atat pe Facebook cat si-n prersa) organizatorii evenimentului mult asteptat.

 
 

Dar surpriza. O surpriza de proportii, inadmisibila si, cred eu, imposibil de motivat! Printre fotografiile “personalităților feminine istorice care au schimbat destinul național, prin aportul adus la construirea României Mari, cât și pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii…” a fost postata si cea a comunistei Ana Pauker!? Asadar, la peste trei decenii de la disparitia (oare?!) comunismului din Romania, stalinista Ana Pauker, este promovată de Consiliul Județean Vaslui, printre… femeile celebre ale României! Sa vezi, s-auzi si sa nu crezi! Dar, totusi, sa te intrebi: prin ce a fost oare celebra Ana Pauker, supranumită ”Stalin în rochie”?! Pentru cruzimea de care a dat dovadă sau ca este originară din Vaslui?!

Potrivit unor istorici citați de ziarul Adevărul (dar si din cate stim si noi, cei mai maturi, mai batrani), Ana Pauker a fost „una dintre cele mai nefaste figuri din istoria contemporană a României“. ”Cele mai mari crime ale Anei Pauker au fost cele îndreptate către Biserică şi ţărănime. Clerul greco-catolic a fost băgat în închisori aproape în întregime, la fel ca şi mii şi mii de preoţi şi călugări ortodocşi, între victimele sale fiind şi foarte multe călugăriţe”, scrie aceeasi sursa.

A.P. a fost una dintre cele mai dure exponente ale comunismului de sorginte stalinistă din anii 50 ai secolului trecut,iar Statul român a condamnat oficial comunismul în 2006. Oare organizatorii Simpozionului, cat si cei care l-au tutelat, inca n-au aflat despre toate aceste “merite“?! Chiar nici dl. Dumitru Buzatu, important baron local PSD, fost profesor de marxism și leninism!? Pentru atenuarea (intr-o oarecare masura) a jenantei situatii, Muzeul Județean a scos de pe afișul evenimentului, atat de mediatizat, fotografia ,,neinfricatei luptatoare” care, din intamplare sau nu (eu inclin spre a doua varianta) poza tov. Ana, care, pentru un timp, a figurat la loc de cinste alaturi de adevarate românce celebre prin curajul lor, devotamentul față de țară, descoperiri științifice sau performanțe profesionale de excepție: Regina Maria, Elisabeta Brăescu, Ecaterina Teodoroiu, Ana Aslan.

Acum,dupa o asa gafa sau, mai stii ce-a vrut sa fie?, iarasi ma intreb: pe cand oare, la Vaslui sau prin alta parte, o noua manifestare de popularizare a unor romance celebre din randul carora sa nu lipseasca, de ce, nu?, savanta de renume mondial?! Ce spuneti, sau ce mai aveti de spus?!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
IN HANDBAL AM FOST CANDVA O PUTERE MARE. ACUM E DE JALE!

La nici o luna de zile de la prestatia jenanta a echipei nationale de handbal-fete, la Campionatul Mondial din Germania,...

Ce e-n neregulă aici?

Cine-mi poate explica unde e greșeala în poza asta primește sincerele mele felicitări. Mai bine, cine îmi explică de ce...

Ted 2. Cum în America poți face orice?

De azi apare în cinematografele din țară comedia "Ted 2", mulțumită RoImage 2000. În această parte secundă, ursulețul Ted se însoară....

Close