A CUI ESTE TRANSILVANIA?

De cand ma stiu nu am fost si nici nu sunt un xenofob, daramite un nationalist exacerbat! Am fost(si sunt) dintotdeauna prieten si intelegator cu orice om de buna credinta, indiferent de culoare, etnie sau religie. Sunt nevoit sa fac o asemenea precizare ca nu care cumva cineva sau careva sa-mi reproseze ca, prin publicarea (ad litteram) a acestui articol (de pe adevarul.ro), incerc sau doresc sa instig la ura si zanzanie intre romani si maghiari! Dimpotriva! Doresc sa se afle, pe cat posibil, adevarul adevarat intr-o problema mereu si-n diverse variante reactualizata si comentata in fel si chip. Asadar, aceasta adversitatea de secole dintre români si maghiari nu este o fictiune, ci o realitate ce îsi are radacinile în ocuparea unui teritoriu…

„A cui este Transilvania?“ – este o întrebare la care istoricii români raspund într-un fel, în timp ce istoricii maghiari au o cu totul alta pozitie. Stiri pe aceeasi tema VIDEO Dezbatere Historia: Batalia pentru Transilvania si Trianonul. Ro… Transilvania este si astazi motiv de disputa între români si maghiari, chiar daca mai mult pe plan politic. În timp ce politicienii isca diferite conflicte pe acest subiect, oamenii de rând, români si maghiari, nu-si doresc altceva decât o convietuire pasnica, în calitate de cetateni ai Uniunii Europene si membri NATO. Cei mai îndreptatiti sa spuna a cui este de fapt Transilvania sunt istoricii. Si în rândul lor, însa, parerile sunt împartite.

“Dupa ce timp de câteva secole în care populatia majoritara si-a pastrat identitatea, în ciuda unor politici agresive de deznationalizare, e un motiv justpentru a spune ca Transilvania este a României. O data cu încheierea Primului Razboi Mondial, problema natiunilor a fost discutata într-un mod deschis, fapt ce a permis constituirea statelor nationale din aceasta parte a Europei. În Transilvania, ca si în Basarabia sau Bucovina, populatia a avut oportunitatea sa se exprime prin reprezentanti, de cele mai multe ori legitimi, asupra unirii cu România. Adunarea de la Alba Iulia a fost organizata astfel încât, din punct de vedere juridic si cel al reprezentarii, transilvanenii sa se poata exprima cu privire la unirea cu România. Din punct de vedere cultural, nimeni nu poate contesta influentele altor etnii în spatiul transilvanean, în special cele ale maghiarilor, sasilor sau evreilor, însa populatia majoritara nu s-a regasit de-a lungul secolelor sub o cârmuire straina”, sustine istoricul oradean Marius Deaconu.

Nu putini sunt politicienii maghiari sau chiar istoricii maghiari care sustin ca Transilvania ar trebui sa apartina Ungariei. Unii istorici unguri sustin ca românii sunt urmasi ai dacilor romanizati la sud de Dunare si nu la nord de Dunare, inducând ideea ca românii ar avea origine romano-traco-slava, cu preponderenta elementului slav, emigrând la nord de Dunare la începutul sec. al IX- lea, adica înainte de venirea ungurilor în Transilvania. Altii sustin ca, odata cu retragerea aureliana (274 d. Cr.), când împaratul Aurelian i-a mutat pe colonistii romani din Dacia Traiana în Moesia Inferior (la sud de Dunare), au plecat cu ei si dacii de la nord de Dunare, lucru infirmat de istorici si chiar de unii istorici unguri.

Astfel, istoricul clujean Ladislau Gyemant sustine ca “românii sunt cei mai vechi locuitori ai Transilvaniei de origine romana, mentinuti în permanenta pe pamântul pe care îl locuiesc, anterior celorlalte popoare (deci si ungurilor)” si recunoaste “caracterul nedrept si abuziv al sistemului politic instalat ulterior, cu excluderea românilor”. Istoricul maghiar Kovary Laszlo, în lucrarea sa ” Statistica Ardealului”, sustine ca „românii sunt urmasii romanilor colonizati în Dacia de împaratul Traian, fiind gasiti aici de unguri mult mai târziu, prin sec. al IX- lea (955-956)”. În  “Antichitatile Ardealului”, Kovary Laszlo, scrie: “La venirea maghiarilor, Ardealul era locuit de neamul românilor (olah nemzet). De la ei au preluat maghiarii stapânirea Transilvaniei”. Szilagyi Sandor preciza, la rândul sau: “Nu se poate contesta faptul ca românii au detinut Transilvania cu mult timp înainte de venirea principelui maghiar Tuhutum, care s-a luptat cu valahii lui Gelu în partea de nord- vest a Transilvaniei, cu Glad în Banat si cu Menumorut în Crisana, capetenii demne de amintit.”

Csetrenyi Svartics Ignac seria: “Românii traiau aici (în Transilvania) la începutul domniei lui Arpad. Ei au fost cei cuceriti de catre Tuhutum. De aici, ei (românii) s-au înmultit foarte mult în regiunea Tisei, în Ungaria. “Problema Transilvaniei este una sensibila si va mai curge multa cerneala pâna când ea va fi pe deplin lamurita. Chiar daca e o problema sensibila si o chestiune generatoare de tensiuni diplomatice, Transilvania reprezinta o regiune care trebuie sa fie parte a statului român”, sustine istoricul oradean Marius Deaconu. În ciuda tuturor confliectelor dintre maghiari si români, trebuie acceptata ideea ca popoarele Transilvaniei au un destin comun.”

Sursa

Deocamdata, propun sa ne oprim aici. Voi reveni, probabil, si cu alte asemenea dovezi provenite fie din aceeasi sursa, fie din alte documente legale, nicicum din barfe si vorbe spuse pe la colt de strada sau din destainuirile unor rau intentionati. Astept acum eventualele dv. comentarii… In ce ma priveste, eu nu am competenta si nici menirea de a da vreun eventual verdict. Spun doar ca, din pacate, cei care ar putea totusi s-o faca, o cam… scalda sau se  fac, mai stii?!, ca n-aud, n-a vede! Mai putin insa, oficialitatile maghiare…

P.S. Aceste animozitati, mereu neintelese, s-au reinoit acum, mai ales dupa ce presa a publicat stirea conform careea cele doua divizionare de fotbal, A si C, din Sf,Gheorghe si, respectiv Miercurea Ciuc ar fi subventionate financiar de Statul Maghiar!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Omul modern moare fara tehnologie sau internet!

Ziceam nu demult despre cetateanul care statea la institut 8 ore pe zi cu o foaia alba in fata si...

De ce sa chem ursitoarele?

Orice parinte e liber sa organizeze petrecerea de botez a copilului asa cum isi doreste. Unii vor meniuri simple, altii...

Câteva lucruri pe care nu le știai despre corpul uman

Credem că știm aproape totul despre corpul nostru, însă la o cercetare mai amănunțită, lucrurile nu stau chiar așa. Prin...

Close