CATE CEVA DIN ISTORIA SECULARA A PETROLULUI ROMANESC!…

Din cele mai vechi timpuri, asa cum atesta documentele, subsolul României a fost bogat în hidrocarburi. Aceast adevar a fost si este confirmat mai ales de urmele de petrol de pe bucăţile de ceramică provenite din secolul al II-lea descoperite în siturile araheologice. Peste 150 de ani de experienţă în domeniul extracţie de petrol şi un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui să ne mândrim atunci când vorbim despre zonele petroliere, zone care în 1857 stabileau pentru tara noastra, 3 mari premiere la nivel mondial! Iata- le, asa cum aflam din sursele: Gheorghe Buzatu “ O istorie a petrolului românesc”, revista Historia, enciclopediaromaniei. ro/ wiki, petroblog:
– Romania, prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. (The science of petroleum, 1938)
– La Lucăceşti, Bacău s- a, construit, in 1840, prima sondă petrolieră comercială din lume. Prima rafinărie industrială a fost construită de fraţii Mehedinţeanu la periferia Ploieştiului, (strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat în Germania, de la compania Moltrecht.
– Primul oraş din lume, iluminat public cu petrol lampant, a fost Bucureştiul. Începând cu 1 aprilie 1857, oraşul avea să fie iluminat cu 1000 de lămpi.
Ca urmare a dezvoltării industriei petrolului , la momentul respectiv, ţara noastra a înregistrat şi alte premiere mondiale:
– Începând cu anii 1900 România a fost tot prima ţară din lume care a exportat benzină.
– În 1904 se înfiinţa la Campina, prima şcoală din lume de maiştri sondori .
-Luminatul si aeratia unui put, facute manual.
Toate acestea au dus, in timp, la atribuirea denumirii oraşului Ploieşti de… „ capitala aurului negru“. Oraşul devenise după anul 1856, cel mai mare producător de petrol din Europa. În ţară existau 10 rafinării cu o capacitate de cca 34 de milioane de tone , pe an , din care 5 erau în judeţul Prahova.„Găzăriile“ foloseau pe atunci o metodă rudimentară de rafinare a petrolului asemănătoare cu cea folosită la obţinerea ţuicii în cazane artizanale. Interesant este că, până pe la 1860, principalii exploatatori de ţiţei fuseseră ţăranii liberi, numiţi fântânari, băieşi sau gropari, denumiri provenind direct din îndeletnicirile lor. După 1860 însă, când exploatarea „aurului negru” a început să necesite capitaluri tot mai importante, rolul ţăranilor a scăzut în favoarea proprietarilor unor bogate terenuri petrolifere, de regulă în aria judeţelor Prahova şi Dâmboviţa. Bogata si incontestabila experienţă în domeniul extracţie de petrol cat şi un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui să ne mândrim(cum tot o spunem (dar in alte domenii si imprejurari) atunci când vorbim despre zonele petroliere,
Din nefericire insa acum, dupa mai mult de 100 de ani, altii ne exploateaza resursele, altii profita de pe urma lor. Am vrut libertate, o avem. Dar sa recunoastem, este mai mult o libertate pentru hoti! Nu s- a facut si nici nu se face nici o investitie majora in peste un sfert de secol, fara a fi gandita, in primul rand, ca… modalitate de a se fura. Asa ca, România, prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale( „The science of petroleum“ certifică în 1938, faptul că România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol, în anul 1857, de 275 de tone înregistrată în statisticile internaţionale. A fost urmată de SUA în 1859, de Italia în 1860, de Canada în 1862 şi de Rusia în 1863) si cu o frumoasa traditie in domeniul exploatarilor petroliere, e nevoita sa importe, de ani buni , chiar si ,, aurul negru”!…
Comentariile ce se cuvin, le faceti dumneavoastra!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.