Amintiri din comunism – Gruia și cizmulițele

Amintiri din comunism se întoarce cu un episod nou. Gruia era un coleg de grădiniță, dacă vă puteți închipui, mai amețit ca mine. Prin iarna lui 85-86, după ce ne-au dat masa de dimineață, educatoarele ne-au scos afară să ne jucăm. Că afară era mai cald ca înăuntru, nu-mi aduc aminte să vă spun. Știu doar că la grădiniță am mâncat salată de varză acră cât pentru 2 vieți și tot nu m-am săturat.

Însă povestirea de azi este despre amețitul de Gruia, cu care urma să fiu coleg și-n șoala generală. Toată lumea se îmbrăcase mai mult sau mai puțin, numai Gruia stătea și se uita neputincios la noi. Se duce educatoarea la el să-l ajute să se îmbrace. Îi ia cizmulițele și hai să-l încalțe. Se chinuie să-i bage cizmele în picioare vreo câteva minute. Au apucat-o nădușelile.
– Tovarășa educatoare, zice Gruia, sunt puse invers cizmulițele!

Se uită educatoarea, erau puse într-adevăr, invers. Erau niște cizmulițe de cauciuc, albastre cu verzui, dungulițe și cu greu îți dădeai seama care e stânga și care e dreapta. Se chinuie femeie să-i scoată cizmele ăstuia, apoi iar chin să i le pună în picioare, tot întrebându-se cum de-i intră așa greu. Îl știa de cal breaz pe Gruia și-l tot certa să nu mai stea cu degetele încleștate că nu-i intră cizmele. Până la urmă îl încalță cum trebuie, după 100o de nervi.
– Dar astea nu-s cizmulițele mele! zice Gruia cu nonșalanță.

Educatoare era deja turbată. Îi smulge ăstuia cizmele și-l întreabă:
– Dar ale cui sunt mă?
– Ale frățiorului meu mai mic, dar a zis mama că le pot lua eu azi, că e Mirciulică bolnav!

Alt chin să-l încalțe pe ăsta, plină de spume. Îi pune căciula, geaca, fularul și apoi îl întreabă:
– Gruia, mă omori cu zile, copilule. Unde ai pus mănușile? Ieșim afară la zăpadă și e frig, unde ai pus mănușile?
– În cizmulițe!

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.