ASA A FOST SA FIE – AMINTIRI DIN TINERETE SI COPILARIE!

Cei mai tineri nu cred sa si le inchipuie dar nici sa le inteleaga! Pentru cei mai in varsta insa, amintirile, de fapt cele ce vor fi descrise,   reprezinta… tineretea noastra, a generatiilor de atunci (numite si, de sacrificiu) asa cum a fost ea, in anii comunismului, cu bune dar mai ales, cu rele… Erau, sa recunoastem, unele lucruri bune si atunci, in acei ani greu de imaginat, lucruri care azi pare a fi ridicole pentru generatia tanara si chiar si pentru multi dintre cei trecuti de prima tinerete!

Dar, a fost odata. A fost odata cand… ne durea in cot de tot, inclusiv de comunism pentru ca eram prea ocupati sa ne traim copilaria si anii tineretii. Acum mereu imi staruie-n memorie precum si-n reprezentarile niciodata sterse, clipele de cosmar, de veritabil infern apocaliptic, traite in anii celui de al 2-lea Razboi Mondial! Refugiului, bombardamentele, dictatura si ocupatia fascista dar mai cu seama cea sovietica, cat si intregul arsenal specific unei asemenea conflagratii, nu pot fi uitate. Au urmat apoi, dupa razboi, anii grei de distrugeri si foamete cumplita,   cozile interminabile la orice, frica si groaza sadite-n sufletele noastre, ale tuturor, atat de armatele rusesti ce ne ocupasera tara, cat si de comunistii adusi de ei (e vorba de rusi!) la putere.

Inchisorile si coloniile de munca silnica, gemeau pe atunci, de zecile si chiar sutele de mii de oameni nevinovati, intreaga tara ce se dorea a fi un “vast santier” era in fapt, un adevarat infern! In acele conditii, dragii mei, noi, copiii de atunci, ne-am inceput si urmat cursurile scolare! A fost, se poate spune, o copilarie lipsita nu numai de jucariile specifice varstei, ci de orice bucurie! Dar treptat, treptat, ca orice-n viata, anii au trecut. Odata cu ei, pe ici, pe colo, unele lucruri s-au mai schimbat.

Pe 30 Aprilie 1949 au fost infiintate primele detasamente de pionieri, asa ca, dupa un an, nici nu am intrat bine în clasa a sasea si m-au facut pionier! Nu mai stiu daca era în functie de vârsta sau de altceva, dar m-am trezit pe prima lista alcatuita de tovarasa! Era o mare rusine sa nu fii pionier, dar, în cele din urma, toti elevii dobândeau calitatea aceasta, mai devreme sau mai târziu, în functie de rezultatele lor la învatatura. Deviza pionierului era: „Pentru gloria poporului si înflorirea României Socialiste, pentru cauza partidului – înainte!” la care raspunsul era: „Tot înainte!”.


Tot inainte s-au scurs si anii, vremurile s-au mai schimbat si, cu sau fara voia noastra, pe nesimtite, am ajuns tinerei! Aparea pe atunci, va reamintiti?, un ziar de seara: “Informatia Bucurestiului”, cu mai putina ideologie si cu mai multe stiri utilitare si de interes public. Pe la mijlocul anilor ’950 aparea si cotidianul “Munca”. Acesta nu era decat localizarea ziarului sovietic “Trud”, tot asa cum “Gazeta literara” din 1954 era “Literaturnaia gazeta” romaneasca! La fel si “Muncitorul sanitar” ori “Gazeta invatamantului”, saptamanalele unor categorii socio-profesionale. Tot pe atunci, Radio Romania se transformase in Radio Bucuresti si avea pana in 1960 un singur program pe unde lungi si medii. Aparatele de radio vandute in magazine, nu erau dotate cu frecvente scurte, pentru ca lumea sa nu poata asculta “Vocea Americii” sau “Europa libera” – “ziarul vorbit al romanilor de pretutindeni”, cum se intitula in acea vreme.


Nici vorba de BBC de Paris, Londra, Atena sau Vatican! Radio Bucuresti isi incheia programul, inceput la 5 dimineata, aproape miezul noptii. A aparut apoi si un alt program radio, Bucuresti 2, la inceput cu emisia din zori si pana la pranz, emisiunile acestuia prelungindu-se mai apoi gradat, cu cate doua ore in plus. Din 1957, luase fiinta, ca premiera absoluta pentru acea vreme, Televiziunea Romana, mai intai cu programe experimentale, iar apoi regulate, dar scurte si aservite in totalitate regimului comunist condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Fata de presa scrisa dominata excesiv de oficiosul partidului, “Scanteia“, o presa meschina, anosta si puternic marcata de o demagogie ridicola si agresiva Televiziunea (desi in alb-negru) a adus totusi in Romania o unda palida de varietate si destindere. Dar despre aceasta destindere cat si despre alte realitati din Romania acelor ani ai copilariei si tineretii mele(si nu numai), voi reveni cu alte detalii intr-un proxim articol.

Pa ceeasi tema, cititi articolul de pe TVR1.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.