Băile Herculane, printre cele mai vechi stațiuni din lume

Mulți ani, eu și familia mea ne-am  petrecut concediul de odihnă la Băile Herculane. Aveam cazarea asigurată la una dintre rudele noastre. Sincer, m-am îndrăgostit de locurile acelea, iar Băile Herculane e una dintre cele mai vechi stațiuni din lume și aș petrece oricând câteva zile acolo, chiar dacă ruda s-a mutat în altă parte și va trebui să ne căutăm cazare.

Un fost coleg de facultate locuiește acolo. Ne-am întîlnit întâmplător pe Valea Cernei și am păstrat legătura. Astfel, i-am telefonat cu câteva zile în urmă și l-am anunțat că vreau să găsesc cazare la baile herculane. N-am gândit că poate dau o raită prin stațiune de 1 mai. El mi-a spus lucruri frumoase despre Complexul turistic Sara’s Sons, precizând că oferă servicii excelente de cazare și masă.

Băile Herculane este atestată atestată și recunoscută pentru beneficiile sale încă de pe vremea Imperiului Roman, fiind destinația ideală pentru orice turist care dorește să se relaxeze și să să-și trateze diverse afecțiuni. De altfel, prințesa Sissi și împăratul Franz Joseph alegeau să se recreeze sub arborele de Sequoia din Parcul Central. Aici putem avea acces la tratamente de specialitate cu miraculoasele și binefăcătoarele ape termale locale.

Complexul Sara’s Sons, renovat în 2014, știe să pună în valoare comorile stațiunii. Principalul factor terapeutic îl constituie apele termale de mare adâncime aduse la suprafață cu o compoziţie chimică variată, apele fiind sulfuroase cu grad scăzut de radioactivitate. La acesta, se adaugă climatul mediteranean şi ionizarea negativă a aerului cu multiple efecte benefice asupra organismului: restabilirea parametrilor respiratori şi circulatori, creşterea rezistenţei organismului la efort şi stres, restabilirea stării de confort biologic.

La Băile Herculane, pe lângă binecunoscuta cură externă există şi izvoare pentru cură internă, cum ar fi Izvorul Diana III, pentru tratarea unor afecţiuni ale aparatului digestiv. Apa Izvorului de ochi Argus tratează unele afecţiuni oculare incipiente. Cercetările efectuate în 1860 de cercetători francezi au stabilit că la Băile Herculane există cea mai ridicată ionizare negativă din ţară şi una dintre cele mai ridicate din întreaga lume.

A avea peste 2000 de ioni negativi pe cmc, la înălţimea de 168 m, sau a respira la această altitudine mică un aer corespunzător unei înălţimi de 2000-3000 m, este un dar de neprețuit pe care natura îl oferă sănătăţii noastre. De-a lungul Văii Cernei, la adăpost de vânturile puternice şi zăpezile crestelor, s-a creat o enclavă de climat cu influenţă meridională.

Cura de ioni negativi asociată drumeţiilor pe traseele din jurul staţiunii are un important efect de bioenergizare a organismului cu rezultate remarcabile în tratarea stresului. Toţi aceşti factori de cură împreună cu pitorescul şi varietatea peisajului conferă staţiunii Băile Herculane privilegiul unui loc ideal pentru o cură balneară, relaxare şi odihnă activă.

Baza de tratament a complexului propus de fostul meu coleg de facultate dispune de aparatură pentru electroterapie, fizioterapie, laseroterapie, băi galvanice, aerosoli cu sulf, cadițe de una și două persoane pentru băi sulfuroase, masajoterapie, o sală de fitness și piscină interioară, fiind deservită de personal calificat.

Principalele boli care pot beneficia de aceste tratamente sunt: boli ale sistemului nervos, ale aparatului locomotor, afecțiuni digestive prin cură la izvoare (crenoterapie), posibilitați de tratare a afecțiunilor oculare, metabolice și de nutriție.

Serviciile oferite mai cuprind piscină exterioară, sală de fitness și restaurant cu terase, cu capacitatea de 150 de locuri. În cadrul Complexului Sara’s Sons funcţionează și un cabinet modern de cardiologie.

Atracțiile locale sunt: Muzeul „Băile Romane Imperiale”, statuia lui Hercule, Chipul lui Decebal de la Mraconia, mânăstirile Sfânta Ana, Vodiță, Piatra Scrisă, Tismana, Cazanele Mici și Mari ale Dunării, peștera Ponoare, Valea Cernei: Grota haiducilor, Grota cu aburi, Crucea Albă, Platoul Coronini, Barajul Prisaca etc.
herculane

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.