BARIERA CENTENARA!…

 

Ca sa afli cate ceva despre ,,minunile din Romania”nu-i deloc prea greu.E suficent sa rasfoiesti un ziar,mai nou sau vechi,sa …navighezi(cum impropriu se tot spune si nu stiu de ce?!)sau sa iesi la o obisnuita plimbare prin diversele locuri de pe cuprinsul tarii.Dintre toate variantele,recent,am ales-o total intamplator ,pe cea cu…navigarea!Asa am aflat de pe un site, ca pe strada Baicului din Capitala, aproape de Gara Obor, încă mai există o barieră acționată manual de personalul CFR-ului! O bariera manuală mai bătrână decât țara!Sa vezi si sa nu crezi.Inițial, am crezut că bariera… ,,milenara”, care e ridicată și lăsată în jos învârtind o manivelă, este ultima de acest fel din Bucuresti cat și din împrejurimi. Dar,din aceeasi sursa, am mai aflat că ma-am înșelat intrucat astfel de bariere există și în zona Dragonului Roșu, în Pantelimon sau în Voluntari.Zilnic, pe aici trec vreo 10 trenuri, cele mai multe dintre ele pe ruta București – Constanța.Deasemenea, mai trec și vreo alte 10 utilaje, drezine sau locomotive, ceea ce înseamnă că bariera cu pricina se pune de cca 20 de ori pe zi. Un întreg dar si batran sistem de scripeți se pune în mișcare pentru a lăsa în jos cele două bariere – câte una de fiecare parte a liniilor de tren. Rotițele sunt prinse în pământ, printre buruienile care au crescut în jur, iar un fir metalic se întinde pe sub șinele de tren, până în partea cealaltă a liniilor, pentru a ajunge la un alt scripete prins între un copac și o bârnă de lemn, care acționează cealaltă barieră.Tehnica moderna,ce sa mai vorbim!Nu-i destul ca tot zilnic,ba uneori chiar si noaptea, vorbim tot de coronavirus?! Fara bariera!…

Barierele despre care vorbim, sunt făcute în cea mai mare parte din lemn. Cea dinspre căsuța acarului e legată cu o sârmă, iar la capătul dinspre stradă e ruptă.Aceasta te duce cu gândul la un picior amputat și la ciotul care a rămas în urmă.Căsuța(un fel a spune) acarului întregește tabloul deprimant al acestui colț de lume feroviar: zugrăveala coșcovită și căzuta de pe bucăți mari din fațadă, mica fereastră are cercevele din lemn, iar pe ici,pe colo cateva țigle,batrane si ele, au sărit de la locul lor.Dar ruina ceferista nu se oprește la barieră.Ca si virusul sus amintit,ea se întinde și la celelalte „obiective” ale CFR-ului din zonă: acoperișul peronului din Gara Obor e descojit și mâncat de timp, iar la câteva zeci de metri distanță, peste șinele de tren se ridică o pasarelă cuprinsă de rugină, pe care nu poți să pui piciorul fără frica ,sau far’o strângere de inimă….
Iata ce spun cativa dintre oamenii locului,cei care s-au obișnuit și cu bariera,dar și cu lipsa investițiilor, despre aceasta jalnica,chiar penibila situatie:
,,„Asta e de când o știu eu, de când aveam 2-4 ani. Asa-i de când s-a făcut linia”, spune Ștefan Vasile, un bărbat ceva mai în vârstă, despre barieră.Dl Ștefan circulă de 10-12 ani pe linia București – Ciulnița, de când face naveta. Însă știa zona cu mult timp înainte. Bariera e acolo cel puțin din ’964: „Eu am avut o soră la Foișorul de Foc, vindea la alimentară, și bariera tot asta era. Poate doar ca s-a mai vopsit.Sunt de acord cu bariere din astea ,automate. Nu mai e ca pe timpu lui răposatu’, că am mai înaintat”….Ca racul,as spune eu!
O barieră automată și-ar dori și dl.Sile, care lucrează la service-ul auto de vizavi de barieră –care nu prea crede că am avansat prea mult: „Încă n-am ajuns în secolul ăla. N-am ajuns în afară. Suntem în urmă cu vreo 50-60 de ani. Noi nu suntem în stare să facem nici cca.30 de kilometri de autostradă”.
Asta o stim cu totii.Chiar si cei direct raspunzatori de modul penibil,jenant dar si revoltator in care avanseaza transporturile cat si alte domenii de activitate din Romania.Mai putin insa de faptul ca bariera manuala din str.Baicului funcționează de la darea în folosință a stației CF București Obor.Adică din anul… 1903!Mai batrana decat tara!!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.