Beneficiile aduse de lectură

Dacă ne vom urni din fața televizorului și vom citi o carte, vom constata că viața unor personaje de roman este mai interesantă decât urmărirea unor vedetuțe de carton. Și vom afla, poate cu surprindere, că există o muzică mai bună decât manelele și lucruri cu adevărat prețioase, nu kitschuri promovate de televiziunile comerciale. Fără a avea pretenția că sunt exhaustiv, vă prezint beneficiile aduse de lectură.

Precizez că, deși sau închis multe librării fizice, există magazine de carti online. Aici se găsesc cele mai noi scrieri de succes din literatura română și universală, la prețuri convenabile.

Lectura stimulează creierul – Studiile au demonstrat că participanții care au avut constant activități creative ori intelectuale cum ar fi cititul, şahul, cuvintele încrucișate etc. au avut o deteriorare a funcțiilor cognitive cu 32% mai lentă decât cei care n-au avut astfel de activități.

Reduce stresul și depresia – Indiferent de sursa stresului, lectura reprezintă un mod excelent de a ne liniști și de a ne distra. Cufundându-ne într-o carte bună, ne vom relaxa și va dispărea anxietatea.

Îmbunătățește memoria – Atunci când citim, trebuie să reținem numele personajelor, relațiile dintre acestea, cadrul în care se petrece acțiunea, precum și desfășurarea cronologică a narațiunii. Astfel, fiecare nouă amintire pe care o formăm stimulează apariția unor noi sinapse, întărindu-le pe cele deja existente.

Mărește capacitatea de atenție și concentrare – Neologismul “multitasking” a apărut în limba română fiindcă în timpul petrecut la serviciu suntem agresați de o mulțime de stimuli care ne tulbură concentrarea. Trebuie să răspundem la telefon, să comunicăm cu colegii, să scriem un e-mail, să citim altele, toate în același timp. Ne e greu să ducem la bun sfârșit toate sarcinile, dar lectura ne ajută.

Este indicat să citim zilnic dintr-o carte, timp de 15-20 de minute dimineața (de exemplu, într-un mijloc de transport), înainte de a ajunge la serviciu. Astfel, capacitatea noastră de concentrare va fi mai mare.

Dezvoltă gândirea analitică – Atunci când citim, tindem să analizăm detaliile, să ne punem întrebări și să evaluăm deciziile personajelor.

Stimulează imaginația – Fiecare lectură în parte înseamnă evadarea din cotidian și pătrunderea într-un alt univers. Cititul are puterea de a ne stimula imaginația și de a ne înșela creierul, reușind să ne facă să credem că povestea pe care o avem în față e veridică.

Dezvoltă empatia – Ca să-i înțelegem mai bine pe semenii din jur, trebuie să citim cât mai mult, dar nu orice. Persoanele care citesc cărți de ficțiune reușesc mai lesne să se pună în pielea personajelor, deci să fie empatici, spre deosebire de cei care nu aleg acest tip de lectură. Cititul ne ajută să înțelegem mai ușor societatea în care trăim și felul în care putem forma și păstra relații bune cu ceilalți.

Îmbunătăţeşte calitatea somnului – Dacă de obicei ne e greu să adormim, e bine să citim constant înainte de a ne culca. Astfel, devenim mai calmi, ne liniștim psihic, iar corpul nostru primește semnale că e timpul de odihnă. Pentru asta, e preferabil să citim o carte, evitând însă lectura pe laptop, smartphone sau pe alte dispozitive.

Reprezintă o bună sursă de informații – Într-o carte putem găsi informații interesante, sugestii prețioase și sfaturi utile pe care le putem pune în practică.

Îmbogățește vocabularul și cultura generală – Căutăm în dicționar explicația cuvintelor citite pe care nu le înțelegem, pentru ca apoi, pe cât posibil, să le folosim în vorbirea curentă. În plus, citind, ni se măresc IQ-ul şi gradul de inteligenţă.

Alungă plictiseala – Uneori suntem plictisiți. Trebuie să ieșim din acea stare, împrospătându-ne mintea. Lecturarea câtorva pagini dintr-o carte e un excelent mijloc de a risipi plictiseala. Dacă avem de așteptat o vreme îndelungată ori trebuie să facem o călătorie mai lungă, e necesar să avem în bagaje și o carte bună.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.