BEREA SI CANICULA!

Inventată de oameni încă din vremuri imemoriale, berea este astăzi cea consumată băutură alcoolică din lume. Conținutul de obicei scăzut de alcool, gustul bogat și proprietatea de a fi răcoritoare fac ca această băutură să fie cel mai des consumată în cadrul evenimentelor sociale, fie că vorbim despre întâlniri între prieteni sau despre petreceri și festivaluri de amploare. Pe lângă beneficiile generale asociate consumului de alcool, berea are propriile beneficii specifice, despre care vom discuta în continuare.

Care este doza zilnică recomandată?

Experții recomandă ca bărbații cu vârste sub 65 de ani să consume maximum două beri pe zi, iar femeile și bărbații cu vârste peste 65 de ani ar trebui să se rezume doar la o bere pe zi. Nu e de mirare că în jurul celei mai populare băuturi alcoolice din lume s-au creat și numeroase mituri, fără a fi bazate pe informații științifice. Aceste „informații” se transmit însă cu ușurință, atât printre băutori, cât și printre cei care nu consumă.

– Burta de bere: O bere de 500 ml conține aproximativ 200 de calorii, însă această cantitate este dată în primul rând de conținutul de alcool. Astfel, este puțin nedrept că, dintre toate băuturile alcoolice, berea este cea despre care lumea crede că îngrașă cel mai tare.
– În privința carbohidraților, cantitatea conținută de o sticlă de bere este undeva între 10 și 20 de grame. Această cantitate nu reprezintă un motiv de îngrijorare în cazul persoanelor care consumă cu moderație bere și fac mișcare. Berea trebuie consumată întotdeauna rece gheață. De fapt, la temperaturi apropiate de 0 C, nici nu mai simți gustul berii. În cazul unei beri lipsite de gust, este de preferat să o bei rece gheață, pentru a-ți păcăli creierul să creadă că bei o bere bună, însă adevăratele temperaturi ideale pentru consum sunt altele.
-Berile lager ar trebui consumate la temperaturi cuprinse între 5 și 9 C, berile ale la temperaturi cuprinse între 7 și 11 C, iar berile stout chiar și 12-13 C. Desigur, sortimentul este foarte important pentru a determina temperatura la care trebuie consumată băutura, însă producătorii trec adesea această informație pe etichetă.
-Berea mai închisă la culoare are mai mult alcool: implicit, are un conținut caloric mai ridicat, deci îngrașă mai mult. Există numeroase tipuri de bere, iar culorile lor sunt date de timpul de prăjire a cerealelor. Însă alcoolemia rezultată în procesul de fabricare a berii nu are nicio legătură cu culoarea produsului final.


-Berile la sticlă sunt mai bune decât cele la cutie. Este adevărat că, prin obiceiul de consum prin care ni l-am format, ni se pare cel puțin mai „elegant” să bem bere la sticlă. Însă acest obicei s-ar putea schimba în curând, deoarece cutiile de aluminiu sunt mai eficiente pentru a păstra berea la o calitate optimă, deoarece nu lasă lumina să pătrundă și, astfel, gustul este mai bun.
-Vinul este o băutură mai rafinată decât berea.Acest mit este creat de obiceiurile noastre de consum, însă, doar pentru că vinul este etichetat ca o băutură nobilă, nu ar trebui să discredităm berea. Și berea este o băutură veche, născută încă din zorii civilizației umane. Procesul de realizare este mai complex decât al vinului și implică mai multe ingrediente, iar varietatea de gusturi este mai mare în cazul berii.

Dacă apetitul crescând al oamenilor pentru beri craft ne spune ceva, acesta ar trebui să fie faptul că berea începe să fie văzută și ca o băutură rafinată, făcută cu respect pentru gust și tradiție. Americanii consideră cantitatea standard a unei beri ca fiind de 12 uncii, adică de 355 ml. Adaptând această informație la standardele românești și europene, putem aproxima doza recomandată ca fiind o sticlă de bere de 0,33 ml. De altfel, și un articol de pe un site autohton citează un comunicat în care ne spun că „doza zilnică recomandată de bere în cazul femeilor este 330 mililitri, iar în cazul bărbaţilor, de 660 mililitri”.

Totusi care este doza zilnică recomandata mai ales pe canicula? Nu te-ai fi gândit niciodată că berea este chiar periculoasă dacă o consumi?! Unii cercetătorii spun că alcoolul, chiar și în cantități foarte mici, dar și băuturile reci cu zahăr sau cu cofeină deschidratează. Alcoolul, de asemenea, dilatează vasele de sânge, ceea ce face şi căldura. De aceea, această combinaţie creşte riscurile pentru sănătate putând duce inclusiv la deces.

Datele mai spun că alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele prin înec la adolescenţi şi adulţi. Alcoolul alterează văzul, vorbirea, viteza de reacţie şi echilibrul. Aceste persoane nu pot să reacţioneze la stimulii externi, respectiv nu pot aprecia temperatura apei pentru a şti dacă este mult prea rece pentru ca organismul să o poată suporta, scrie Doctorul Zilei. Temperatura ridicată a corpului dată de consumul de alcool poate determina blocarea musculaturii în contact cu apa rece şi astfel îţi va fi imposibil să înoţi. Este cunoscut şi faptul că persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice au un grad ridicat de teribilism, astfel vor ignora distanţa la care înoată.

Sursa: mediafax.ro

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
FUFOrial roşu

Azi Spanac prezintă FUFOrialul roşu, numit reacţie (foforialul 5 încă nu este refăcut - primul fuforial reacţie). Ştim că lumea...

Unde găsesc produse profesionale pentru hoteluri?

Prietenul meu din copilărie, Bogdan, vrea să-și deschidă o pensiune pe Valea Prahovei. Ca să-mi fac o idee cât mai...

Blogatule, ia-ți mă telefon!

Băi Blogatule, lasă prostiile că ești om mare, la casa ta. Fă și tu ceva util societății, ia-ți un telefon...

Close