CE INSEAMNA CU ADEVARAT PRIETENIA?

Prietenia este, de fapt, o relatie afectiva si de cooperare între fiinte umane, care se caracterizeaza prin sentiment de simpatie, respect, afinitate reciproca. Prietenia presupune o atitudine de bunavointa, suport reciproc la nevoie sau în criza de loialitate, buna-credinta si, deopotriva, altruism. Relatia de prietenie se bazeaza pe încrederea. Prietenia adevarata este manifestata prin oricare din calitatile urmatoare:

 
Prietenul la nevoie se cunoaste (cum spune si proverbul), dorinta de bine pentru cealalta persoana, onestitate, chiar si în situatii în care altii s-ar feri sa spuna adevarul,simpatie, întelegere reciproca,compasiune mutuala , ajutor în situatii de cumpana,bucurie de prezenta celeilalte persoane etc.

De obicei, prietenia este vazuta ca fiind acea relatie calda si placuta care ne da incredere in noi, ne da curajul sa actionam in unele momente mai dificile. Prietenia este acea oaza pe care o cautam cand suntem lipsiti de putere si speranta. Este acea lumina cand nimeni nu ne intelege. Deci,prietenia este ceva profund care nu ar trebui rostit cu atata usurinta. Atat timp cat nu cunoastem suficient de mult persoana de langa noi, cu greu vom reusi sa integram toate aceste lucruri. Dupa cum spunea si Elbert Hubbard: ,,Prieten adevarat e cel care, chiar daca te cunoaste bine, continua sa te placa.”

Acum, firesc, poate ca va intrebati: cum ia nastere o prietenie? De foarte multe ori prieteniile iau nastere foarte rapid, bazandu-se pe lucruri comune (de exemplu, aceeasi preferinta in materie de muzica, acelasi mod de a petrece timpul liber, acelasi mod de gandire si altele asemenea). Cu siguranta, acest fapt ajuta foarte mult la crearea unei prietenii, la mentinerea ei, dar nu este de ajuns. Faptul ca se impartasesc aceleasi opinii si preferinte nu asigura o legatura de durata. Eu consider ca tocmai in momentele critice sau mai putin placute se vede cine este cu adevarat prieten si aici intervine capacitatea de a fi alaturi de celalalt, de a-l intelege si de a-l putea ajuta pentru a depasi momentul.

Pentru ca o prietenie sa fie de calitate, e important ca fiecare sa contribuie cu ce are mai bun si sa-l completeze pe celalalt si astfel „produsul” va fi unul reusit. De asemenea, un lucru foarte important pentru o prietenie adevarata este renuntarea la dependenta. Fiecare are nevoie de momentul sau, de intimitatea sa si de ritmul propriu pentru a actiona. Insa,din pacate,in multe imprejurari si cazuri, aceste lucruri sunt adesea omise.

Multi considera ca prietenii trebuie sa impartaseasca cu ei tot si, mai mult decat atat, sa fie primii care afla. Total gresit! Aceasta nevoie de dependenta nu va duce decat la frustrare, suparare si o relatie superficiala. Dar pentru a fi profunda (este vorba de prietenie) nu e necesar sa se petreaca foarte mult timp impreuna, ci de calitate. Un prieten adevarat va fi prezent mereu in inima ta, chiar daca nu poate fi prezent si fizic si vei putea sa vorbesti cu el si sa-i simti caldura chiar si de la distanta.

Totusi, mai exista ceva important care poate distruge o prietenie: FRICA! Atat timp cat traim cu frica accentuata ca relatia se poate incheia din diverse motive, ca prietenul/prietena se poate supara din cauza unor lucruri marunte, nu facem decat sa aducem energie negativa, sa pierdem timp cu lucruri si ganduri inutile si sa-i stresam chiar si pe ceilalti. In concluzie, spun tot eu (si cred ca nu numai) prietenia adevarata presupune profunzime, implicare si dorinta de evolutie permanenta.

Inutil sa va mai, acum aproape de final, ca: opusul prieteniei este… dusmania. Am spus-o insa pornind de la realitatea care ne inconjoara,de la trairile vietii cotidiene din societatea in care traim si-n care,din cate lesne se poate constata,dusmania-i mai prezenta in detrimentul adevaratei prietenii! Sunt,desigur si prietenii dar rarisime.Dominante sunt insa cele manate de profit si interese,de conjunctura si castig. Dezbinarea, ura, invidia si goana neincetata dupa inavutire continua,ba chiar se si amplifica pe zi ce trece. Toate fiind, se pare, principalele trasaturi caracteristice ale multor concetateni!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.