Ce mașină să-mi iau?

De câteva zile stau și strâng anunțuri cu mașini de vânzare. Inițial aveam alocați 3000 de euro pentru asta, însă acum am ajuns pe la 6 mii. Dorința, mai bine zis necesitatea unei mașini a venit în urma plecării la mare. Cu o zi înainte, Audi-ul n-a vrut să mai meargă cum trebuia, stricându-mi-se un injector care era pe ducă. Bine că mi s-a stricat atunci, nu când eram pe drum sau la mare. Am zis lasă că iau Hyundai-ul.
Știam că-mi pierde ulei pe undeva, dar am zis că asta e, merg așa cu ea. ei bine, n-am plecat nici cu el la drum, aflând că-mi e spartă baia de ulei. În București mai merge cum mai merge, pe drum relativ scurt, însă pe autostradă, la căldurile alea, mers 250 de km, uleiul ajungea la 120 de grade. Și nu știi când o găurică din baia de ulei se transformă într-un ditamai craterul. Și riscam să rămân cu mașina pe drum.

Așadar, din 2 mașini, n-am plecat cu niciuna. Ne-a dus cumnată-mea la mare și de întors ne-am întors cu Bla Bla car. Și uite așa s-a născut necesitatea unei mașini bune, care să meargă oriunde, la orice oră, fără frică de pierdut ulei, apă, că n-are AC, că n-are nu știu ce.

Nu-i vorbă, mașinile le voi repara cât de curând. Dar ce mașină să-mi iau?
Ceva să se încadreze în banii ăștia, să fie Euro 5, să am comenzi radio pe volan, să fie sigură, să fie motorul până în 2 litri etc. Inițial voiam cutie automată cum am la Audi, însă nu țin musai la asta. M-am gândit să iau ceva cu tracțiune integrală, drumul până la țară fiind acum sub orice critică.
Voiam Passat B6 dar are tracțiune Haldex, care e o tracțiune electronică, ce poate crea probleme în timp. Audi A4 B7 e și ăla cu probleme la motor. Și la multe trebuie schimbată pompa de ulei (parcă) de la 2.0 litri cu una de 1.9. Adică un downgrade. Nu-mi iau mașină ca să mă apuc să șurubăresc la ea ca să fie bună.

Mă uitasem după un Hyundai Tucson. Am găsit destule, dar sunt vechi (2006 – deci euro 4), și n-au comenzi pe volan.

Un prieten mi-a zis să iau Megane 3. Are de toate, și cutie automată și 140 de cai, și comenzi pe volan, și fel de fel de alte chestii care nici nu știu la ce folosesc. Doar că are garda la sol mică. Și cum vreau să ajung la țară pe roți, nu pe picioare… e problematică. Da, de oraș e bună, de drum lung e bună. Dar de teren accidentat, cum sunt cam toate drumurile la noi, nu prea merge. Mai ales că dau în gropi zilnic cu mașina.

Altă mașină la care mă gândesc este Dusterul. Are cea mai mare gardă la sol (22 de cm), e euro 5, are 110 cai (cu soft ajunge la 130-140), doar că e cu cutie manuală. Are comenzi pe volan, numai să fie varianta facelift. Altfel, bordul e exact ca la Logan. Partea bună este că este foarte customizabilă mașina. ceasurile ți le faci gen OZN cu 300 lei, sub mașină îți pui protecții (scut motor, scut cutie, scut rezervor, scut diferențial) și poți merge cu ea ORIUNDE. este ieftină la întreținere, piese se găsesc destule și dacă îi faci schimburile la timp și nu dai cu ea în pomi, ține cu casa mult și bine.

Mă uitasem și la BMW-uri, dar au garda la sol foarte mică, iar dacă ți se strică diferențialul, bagi la bani în ea, de mai bine ți-ai lua altă mașină. Nu, merci.

Mi-ar fi plăcut și un Suzuki Grand Vitara, dar am înțeles că-s cunoscute că au deseori probleme cu chiulasa. Și când mulți își spun să te ferești ce ceva, aia faci. Păcat de ea, că arată binișor.

M-am uitat și la Subaru Outback sau Forrester. Dar cică și astea au probleme la chiulasă. Și când te duci în service cu mărci din astea nu foarte la îndemâna românului, se uită mecanicul la tine ca la Țiriac, așteptând să arunci cu bani ca la lăutari. Ceea ce nu e cazul.

Așadar, ce mașină să-mi iau?

Comments

comments

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.