Ce tipuri de aparate se recomandă pentru sudarea MIG MAG

Sudura MIG-MAG este una dintre dovezile incontestabile pe care le aduce evoluția tehnologiei, astfel că în zilele noastre, specialiștii se pot bucura de o mare varietate de aparate existente pe piață. Cu toate acestea, orice sudor își dorește să găsească un dispozitiv de calitate, care să fie performant și fiabil, dar care să fie la un preț accesibil totodată, adică să nu lase o gaură mare în buget.

Sudarea cu procedeul MIG-MAG

Sudura MIG-MAG se potrivește în multe situații dacă sunt întrunite toate criteriile care asigură desfășurarea procesului în condiții optime. În cazul MIG-MAG, baia de metal topit protejează de un gaz care iese pe lângă materialul de adaos în momentul sudării. Așadar, este important ca gazul de protecție, mărimea electrodului și parametrii de sudură să fie setați corespunzător. Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când sudezi cu MIG-MAG:

  • Tensiunea;
  • Viteza de deplasare;
  • Lungimea arcului.

Utilizarea unui aparat de sudură MIG MAG are o serie de avantaje cum ar fi viteza mare de sudură, rezultatele imediate datorită faptului că zgura ce trebuie îndepărtată este mai puțină în comparație cu sudura cu electrod.

În ultimii ani, piața aparatelor de sudură s-a extins inclusiv în mediul online, astfel că poți găsi o sumedenie de dispozitive MIG-MAG care să răspundă nevoilor pe care le ai – fie în gospodărie, fie la muncă. Unul dintre magazinele online care are o paletă variată de aparate de sudură MIG-MAG din care poți alege este DeTop.

De ce este importantă folosirea unui gaz protector în timpul sudării MIG-MAG

Este bine cunoscut faptul că majoritatea metalelor reacționează cu aerul, fapt care duce la formarea oxizilor, prin urmare caracteristicile mecanice ale îmbinării se deteriorează. Astfel, ar trebui să găsim o soluție pentru a evita aerul din imediata apropiere a procesului de sudare, adică utilizarea gazului protector.

Gazul protector se va alege în funcție de materialele pe care dorim să le sudăm. De regulă, oțelurile se sudează cu un amestec de argon și dioxid de carbon (MAG) pentru a stabiliza arcul electric, în timp ce aluminiul se sudează cu argon (MIG), fiind mult mai reactiv decât oțelul. Procedeul se poate folosi într-o gamă variată de situații – construcții metalice, recipienți sub presiune, tinichigerie sau eșapamente auto.

 

  • Sudarea MIG ( Metal Inert Gas) – procedeul impune utilizarea unor gaze inerte ce nu reacționează cu baia de metal topit – ARGON ;
  • Sudarea MAG (Metal Active Gas) – presupune utilizarea unor gaze active ce reacționează cu baia de metal topit. Se folosește, de regulă, un amestec de argon și dioxid de carbon (activ) – denumit CORGON.

Cum ne luăm măsuri de protecție în timpul sudării MIG/MAG

Așadar, pentru ca procesul de sudare să se desfășoare în condiții optime va trebui să alegem cu atenție sporită gazul de protecție. Dar acesta nu este singurul criteriu la care ar trebui la care ar trebui să fim atenți, ci va trebui să luăm în considerare o serie de aspecte cum ar fi purtarea echipamentului necesar (salopetă, mănuși, mască de protecție).

Un alt factor pe care ar trebui să îl avem în vedere este sistemul de ventilație din încăperea în care se folosește aparatul MIG/MAG – pentru a evita atât gazele periculoase emanate pe parcursul sudării, cât și expunerea la fum.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.