Cele mai populare stereotipuri nationale

Stereotipurile nationale sunt un fel de etichete sociale pe care unii dintre noi le purtam, mai cu mandrie sau cu jena. In esenta stereotipurile acestea sunt create de persoanele din jur, atotputernicii observatori, care au decis sa atribuie anumite calitati standard unui grup etnic. Fie ele adevarate sau nu, cand rostim “tigan” sau “negru”, pe toti ne duce mintea la ceva de genul asta:

Daca faci parte din tarile care ocupa tot timpul primele 10 locuri in clasamentul natiunilor, nu prea ai de ce sa te enervezi daca ti se atribuie vre-un stereotip insa daca esti primul de la coada listei, atunci ai face bine sa iti porti stereotipul cu madrie pentru ca nu vei scapa de el oricunde te-ai duce. Mai jos am alcatuit o lista de 7 tipologii clasice pe care le vedem in stiri, filme si se reflecta direct in comportamentul natiilor respective. Daca primele trei pozitii sunt ocupate de tari din lumea I fiti pregatiti sa vedeti cine ocupa ultima parte a clasamentului.

1. Americanii
Asadar, indubitabil pe locul 1, se afla aceeasi tara care a inventat globalizarea, hamburgerul, TV-ul in culori, obezitatea si limba internationala Engleza pe care pana si extraterestri ar vorbi-o daca ar veni pe Pamant. Stereotipul americanului este cel al omului generos de bogat, lipsit de griji, pentru ca guvernul rezolva tot, care conduce masini mari si care e obez, pentru ca, logic, cand ai bani arati instantaneu bine.
fatty

2. Germanii
Daca nemtii sunt roboti sau nu, daca au sentimente si trairi, nu se stie inca, insa un lucru e clar, nu trebuie sa ii enervezi. Oriunde ai merge si orice serviciu ai avea nu deranja un neamt. Daca lucrezi la KFC si vezi ca un neamt sta la coada, mergi si serveste-l nu il lasa sa se supere sau sa se frustreze cu meniul pentru ca poate porni al treilea razboi mondial! Imaginea Germanilor este una epica, de-a dreptul, ei au combinatia perfecta intre logica, ordine, seriozitate, BMW si autostrazi.
Desi par joviali, nu va lasati pacaliti de aparente!
germans

3. Rusii
Rusii sunt si vor fi comunisti. Daca rostesti cuvantul Rusia, undeva pe planeta un KGB-ist tresare. Rusii sunt fauriti din ger, vodka si bors. Rusii pot omora un urs cu mainile goale. Rusii fac alchinie, transformand vodka in substante vitale. Rusii nu sunt impresionati de nimic, nici de asteroizi, nici de gulag, nici de tancuri. Sunt atomici. La fel ca nemții, pare-se că-s ceva cyborgi, ori strămoșii lor au fost. Simțindu-se privit, s-a făcut nevăzut, lăsând în urmă numai fum și praf!
usa_vs_russia

4. Arabii
Desi de la ei vine petrolul si fac baclava buna, arabii sunt recunoscuti pe mapamond drept teroristi si obsedati religios. Un arab e considerat periculos orice ar face pentru ca nu stii cum l-ai injurat de mama sau religie si te-a explodat. Daca urca un arab cu tine in avion, roaga-te sa fie multumit cu locul sau oferă-i cazare ieftina Oradea ba, mai bine, cedeaza-i scaunul de la geam altfel te trezesti ca vizitezi Pentagon-ul fara voie.
arabi

5. Mexicanii
Americanii au construit un zid pentru a-i tine afara din tara desi ii folosesc drept forta de munca pentru meseriile cele mai prost platite. Mexicanii insa nu se lasa mai prejos si isi duc crucea pana la capat, asa cum pot si ei, cu sombreros cu tequila sau pe spatele unor magarusi.
jesus

6. Africanii
Daca ai avut nenorocul sa te nasti undeva pe continentul african, nu conteaza cat de alb esti vei fi descris drept African si vei fi asociat cu imaginea negrilor flamanzi. Chiar daca nu ai trait din ajutoare de la UNICEF si ai conditii trainice de igiena, oamenii vor asocia nationalitatea ta cu foamete, seceta, mizerie, muste si eventualul vultur care planeaza pe aproape asteptand ca tu sa dai coltul.
africans

7. Rromii
Tiganii, porecliti Rromi, pentru a fi “politically correct”, sunt considerati de multi “ciuma continentului European”. Nu au speriat hoardele tatare Europa cum au speriat ei. Spre deosebire de stereotipurile nationale prezentate mai sus, acestia chiar sunt intruchiparea tipologiei lor. Valoarea lor se se cuantifica in aur, lovele, copii si gratare.
tiganca

Comments

comments

20 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.