Materii ce-ar trebui introduse în programa școlară

Vorbeam ieri despre îngrijorarea mea (și-a celor cu scaun la cap), despre posibilitatea de-a ajunge cât de de curând un popor de analfabeți.
Și tot așa m-am gândit să le dau mură-n gură ăstora cu educația, anume Ministerul Educației și ce dracu mai e acolo, despre materiile care ar trebui introduse în programă. Și asta cât de curând, nu peste 20-30 de ani când va fi prea târziu.

Nu știu dacă sunt ore de educație sexuală. Nu mă refer la biologie, care e fix vax educația sexuală la om.
Vorbesc de educație sexuală ca la carte. cu poziții Kama Sutra, tot tacâmul. Fără filmulețele alea din anii 50 cu boli venerice. Nu nene, se ia una bucată curvă (își permite școala o dată pe an să dea 500 lei), de despoaie aia și profesorul arată ce și cum. Ce e ăla sân, ce e aia labie, câte sunt, ce e vagin, prostii d-astea.

ciumegOre de șmechereală. Că tot o cam lăsăm baltă cu cartea, trebuie și niște ore d-astea “de școala vieții“. În ora de șmechereală te va învăța cum să fii ciumeg. Nu acum cum se dau ciumegi toți copilații pe net, cu șapcă pusă fistichiu în cap și cu ochelari de soare de-i acoperă toată mecla. Nu nene, nu mai suntem în anii 80, să te facă “cool“, acum arăți ca un pămpălău.
Nici că-ți faci tatuaje cu pixul sau cu markerul nu te fac mai ciumeg, ci doar mai cretin decât pari. Trebuie să te învețe că toată șmecherie ține de comportament. De-a nu arăta frica în exterior. Se ia unul de tine pe stradă? Nu face repede în pantalonași, strânge-te bine și i-al p-ăla la întrebări:
Ce bă ți s-a urât cu binele?“, “Dacă-ți scap două te scot din pantofi“. Deci totul ține de comportament. Chit că tu habar n-ai să te bați. Că ai sau nu șapcă și ochelari de soare. Neimportant.

hotOre de hoție. Păi în atâta școală a vieții și atâta șmechereală, să nu te învețe să furi? E o prostie să te lase fără oră de hoție. Aici se vor începe cu lucruri ușoare, cum ar fi să șutești portofelul cuiva. Exact ca-n Oliver Twist. Apoi, pentru cei doritori de așa ceva, se va face masteratul în tunuri. Țigareta 71, Valiza 24, chestii mari. Nu găinăria de-a fura un portofel de cele mai multe ori gol.

Ore de curvie. Păi și pentru tinerele bagaboante nimic? Nu se poate. Trebuie și ele învățate încă din grădiniță cum merge treaba. Dacă Ionel are 3 mere în pachețel, suntem prietene cu Ionel. Nu contează că e urât cu spume și-i curg mucii. Ionel are 3 mere. Pe când amărâtul ăla de George împărțea un măr cu tine, fată. Dă-l dracu de sărăntoc, Ionel e viitorul. Ajunsă la școală știi deja după care flăcău să te dai. Ăla cu bani, exact.

traseiste-centura-24vt Lasă pletosul care vine cu motocicleta și cere colegilor țigări. Ăla o să dea cu motoreta-n șanț și-o să moară, fără o ultimă țigară (ptiu ptiu, geniu mi-s, am făcut versuri!).

Du-te la ăla de vine cu brățară de aur, ăla care bea trei guri din sticla de suc apoi o aruncă. Ăla e plin de bani.
Deja la liceu, dacă ajungeți p-acolo fetelor, trebuie să fiți musai combinate cu ceva fotbaliști. Cel puțin doi în același timp. Că nu știi cum e unul vândut ca pe vită în Dubai și pe tine nu te lasă mă-ta să pleci că te vinde ăla la arabi, pentru produs.

Ce materii ar trebui scoase:

Analiză matematică. La ce dracu e aia folositoare? că nu ne-om face toți matematicieni și șcientologi rachetici. Aritmetica aia și poate o țâră de geometrie. Atât, mai mult e neimportant în viață. La ce-mi trebuie mie acum să știu Teorema lui Cauchy?

Istoria. N-ar trebui scoasă, dar simplificată. Vine ăla în anul X, bate pe cutărică al x-lea și-i ocupă țara. apoi moare 12 ani mai târziu, otrăvit. Atât e important. Ce contează că l-a otrăpvit slujnica lui, care pe vremuri fusese amanta secretă a luii cutărică, și-a stat femeia ascunsă 10 ani în mocirlă, apoi s-a băgat slujnică la palat? Pe cine interesează prostiile astea? Vrei drame adevărate? Lasă dracului istoria, dăi pe Acasă TV și bagă telenovele. Suleiman Magnificul. Pașa pârdalnicul și cadânele sale. Acolo dramă, trădări, crime, șovăieli și răsturnări de situație.

Sport. Hai că nu toți ne-am face fotbaliști. Să se scoată aruncatul mingii, care aruncă cel mai departe ia nota 10. Ce prostie e asta? Dacă ești bazat, îi dai lu’ Dorel un suc și-ți aruncă ăla mingea mai ceva ca Superman. Omul e motivat să facă o treabă, iar tu ești mulțumit că e treaba făcută. La fel rezistența. Să alergi așa de nebun kilometru după kilometru. Să-ți pleznească o venă la tâmplă de la efort aiurea. Flotările să fie cu gagică dedesubt. Alea flotări. Tenis, basket, volei, neinteresante. Nu-s de viitor, uitați-vă acum unde suntem la sporturile astea. Să se bage biliard și darts. Alea-s de viitor. Când o să fii mare ciumeg și te duci la bar, acolo numai jocuri d-astea se joacă. Nu tenis, Wii, nintendo, prostii. Bașca ceva bowling, dar e pentru avansați.

Vă aștept la următoarea oră. Săptămâna viitoare.
Happy Weekend!

Comments

comments

20 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.