Cernea, delfinii, “ziariștii” și comicii fără haz

Mă întrebam zilele astea dacă nu-s destul de hipster, fiind singurul care nu știa de faza cu Cernea și delfinii. Că vuia acum câteva zile pe blogurile așa zise hazlii știrea. Ba că-i adoptă, ba că-l ia sub aripa lui protectoare, ba că se bate cu japonezii ca la Pearl Harbor. Toată cruciada asta dusă pentru bunăstarea delfinilor.

Și ajungem la habarniștii de se cred ziariști.

cerneaRemus Cernea va depune la Parlament pe 3 februarie proiectul de lege pentru recunoasterea delfinilor drept persoane non-umane, a declarat acesta pentru HotNews.ro. Cernea cere ca orice delfin sa aiba “dreptul de a fi protejat in mediul de viata si de a nu fi indepartat de grupul sau familia din care face parte”. Cernea a trimis, impreuna cu Briana Caragea – activista de mediu cunoscuta pentru opozitia fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, o scrisoare deschisa prin care cere guvernului Japoniei orpirea uciderii delfinilor.

Porivit proiectului lui Remus Cernea, delfinii trebuie sa aiba dreptul la viata, dreptul la integritate corporala si de a nu fi supusi la acte de cruzime, dreptul la libertate de miscare in mediul de viata si de a nu fi capturati si tinuti in captivitate cu alt scop decat acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent si dreptul de a nu fi indepartati de grupul sau familia din care fac parte.

“Toate speciile de delfin se bucura de protectie speciala pe teritoriul Romaniei, iar fiecare individ al acestor specii este considerat persoana non-umana. In sensul prezentei legi, prin persoana non-umana se intelege o fiinta inzestrata cu inteligenta dezvoltata si cu capacitatea de a avea relatii sociale complexe, care nu apartine speciei umane si care se bucura de mai multe drepturi”, se arata in proiectul de lege obtinut de HotNews.ro.

Incalcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisa si se sanctioneaza cu pedepsele echivalente prevazute de Codul Penal pentru incalcarea drepturilor similare ale persoanelor umane, potrivit documentului.

In plus, tinerea in captivitate a delfinilor va fi interzisa in termen de cel mult 12 luni de la intrarea acesteia in vigoare a acestui proiect de lege, iar utilizarea acestora in delfinarii sau alte facilitati de recreere va inceta.

Deputatul vrea sa salveze si delfinii din Japonia. Deputatu si Briana Caragea au depus a inceputul acestei saptamani, la ambasada Japoniei, o scrisoare deschisa prin care acestui stat sa stopeze uciderea delfinilor printr-o lege sau hotarare de guvern. Sursa.

Așadar, Remus Cernea dorește ca Japonia să trateze delfinii ca persoane non-umane. Din câte văd eu, conform DEX-ului, PERSOÁNĂ, persoane, s. f. 1. Individ al speciei umane, om considerat prin totalitatea însușirilor sale fizice și psihice; ființă omenească, ins. 

Care va să zică, persoana e decât omul. Remus Cernea vrea în primul rând ca persoanele să nu fie musai oameni, și-n al doilea rând ca delfinii să poată trăi liniștiți. Ba chiar când vine Nea Flipper în restaurant, să-l tratăm ca pe un rege, fiind prima persoană non-persoană din lume. Nu știam că la japonezi se ucid delfinii cu sânge rece. Credem că e doar pe la islandezi, însă după căutări, am văzut că și-n Japonia se practică.
delfin
Rămâi oripilat de imagini, nu declin asta. Nu înțeleg acest “sport“. E bună carnea de delfin? Sau sunt extrem de mulți delfini p-acolo și trebuie omorâți ca pe șobolani? Japonezi, dacă au și școala de supt, nimic nu mă mai miră. Și când ziceam că japonezii sunt cel puțin descreierați, ziceați că-s eu tâmpit.

Sincer, inițiativa gagiului e bună. Nu-i normal să faci așa ceva. Una e vânătoarea de vulpi în Anglia, vânătoarea de mistreți prin coclaurile de la Snagov, alta e uciderea ÎN MASĂ a delfinilor. Vulpea e dăunătoare. Mistrețul e dăunător și bun de mâncat (deși personal nu mi-a plăcut carnea de mistreț). Delfinul nu cred că-i dăunător și nici nu cred că se omoară pentru hrană. Se omoară deoarece se poate, să demonstreze bărbăția și vânjosismul japonezilor? Mi-e silă! Încep din ce în ce mai puțin să-i privesc pe japonezi cu ochi buni.

Comments

comments

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.