Cine a inventat pariul si cand s-a nascut cota

Sunt un om curios, cu simtul umorului, dar mai presus de toate sunt inteligent si pot fi provocat usor. Asa n-am putut sa stau departe cand cineva mi-a aruncat o vorba de genul “Habar n-ai sa pariezi, nici macar nu stii cand a aparut pariul”. Cum spuneam, remarca m-a incitat si am aflat lucruri interesante pe care probabil n-as fi fost tentat sa le caut ca asa suntem noi, uneori mai comozi.

De exemplu, daca astazi majoritatea oamenilor, din comoditate, aleg sa faca pariuri online, folosind desktop-ul, laptop-ul sau, de ce nu, tableta sau mobilul, in antichitate, nu numai ca pariorii ieseau din case dar mergeau chiar acolo unde aveau loc competitiile sportive, chiar daca pentru asta trebuiau sa mearga pe jos si cateva sute de kilometri. Asta da pasiune, zic!

Istoria ne spune ca prin anul 776 î.e.n, in Grecia Antica, elenii consumau sport cam cum consuma azi englezii fotbalul. Pentru cei ce nu stiu, pe atunci se jucau oamenii nu doar in preajma muntelui Olimp. Existau si jocurile Pytice din Delphi, jocurilor Istmice din Corint sau Nemeea, unde oamenii pariau diverse sume de bani pentru a-şi spori veniturile.

Mai târziu acest obicei a fost preluat si de romani pe sistemul, “ce e simplu si ne place, facem de la romani incoace”. Doar ca romanii au dus lucrurile la extrem. Daca la greci era vorba de competitii inofensive, de la aruncat disc, sulita, alergat, romanii pariau pe gladiatori.

După sfârşitul epocii romane, parierea  a fost îmbrăţişată şi în Evul Mediu, în timpul turnirurilor. Nobilii îşi instruiau servitorii în privinţa strategiilor de pariere şi al sumelor jucate, iar câştigul le revenea tot lor. Asocierea evenimentului sportiv cu parierea s-a păstrat apoi până în sec.19 când în Anglia putem spune că s-au pus bazele pariurilor pe care le ştim astăzi. Aşadar la întrebarea «Cine a inventat pariurile», cel mai corect răspuns ar fi britanicii, chiar dacă obiceiul există din antichitate.

Closeup of pencil on a betting wager's list.

Closeup of pencil on a betting wager’s list.

Pariul ca pariul, da cine a inventat cota?

În domeniul pariurilor sportive “cota” este un element omniprezent. Astazi, nu poti vorbi de pariu fara sa intelegi sau sa vorbesti despre cota. E ca si cand ai incerca sa vorbesti despre Marea Neagra fara mare, adica in acel loc sa fie un teren viran uscat. Marea fara apa e ceva abstract. La fel si pariul fara cota. Dar sa stiti ca nu-I peste tot la fel.

Până în prezent pe mapamond s-au evidențiat șase tipuri de cote: cote tip European (format zecimal) foarte populara in cazul competitiilor europene de fotbal precum euro 2016, cote tip Britanic (format fracționar), cote tip American, cote tip Hong Kong, cote tip Indonezian și cote tip Malaezian.

Cota Europeana (formatul zecimal) este reprezentată printr-un număr pozitiv, mai mare sau cel puțin egal cu 1, și are în general 2 sau 3 zecimale. Ea reprezintă suma de bani pe care vi-o returnează casa de pariuri (profit + miza) în cazul unui eveniment câștigător și la care ați pariat o miză de o unitate (ex. 1 leu).

Cota Britanică (formatul fracționar) este reprezentată printr-un număr rațional (X/Y) indivizibil scris sub formă de fracție ordinară. Numitorul Y reprezintă miza în unități pe care trebuie s-o parieze pariorul, pentru a avea un profit de X unități în cazul unui eveniment câștigător. Se poate transforma foarte ușor în formatul zecimal ‘calculând’ fracția și adunând 1.  Exemplu: o cotă de 1/4 în sistemul britanic înseamnă a rezolva calculul 1/4+1, adică 0.25+1, deci 1.25. O cotă de 3/1 înseamnă 3/1+1, adică 4.00.

Cota Americană este reprezentată printr-un număr întreg negativ sau pozitiv. Când este un număr pozitiv, ea reprezintă profitul obținut ce se poate obține în cazul unui eveniment câștigător la care ați pariat o miză 100 unități (ex. 100 lei). Când este un număr negativ, ea reprezintă miza pe care trebuie s-o pariați pentru a avea un profit de 100 unități (ex. 100 lei) în cazul unui eveniment câștigător.

Cota Hong Kong este reprezentată printr-un număr pozitiv, mai mare sau cel puțin egal cu 0, și are în general 2 sau 3 zecimale. Ea reprezintă profitul obținut în cazul unui eveniment câștigător și la care ați pariat o miză de o unitate (ex. 1 leu).

Cota Indoneziană este reprezentată printr-un număr întreg negativ sau pozitiv a cărei valoare absolută este mai mare sau egală cu 1, și are în general 2 sau 3 zecimale. Când este un număr pozitiv, ea reprezintă profitul obținut în cazul unui eveniment câștigător și la care ați pariat o miză de o unitate (ex. 1 leu). Când este un număr negativ, valoarea absolută a ei reprezintă miza pe care trebuie s-o pariați pentru a avea un profit de o unitate (ex. 1 leu) în cazul unui eveniment câștigător.

Cota Malaeziană este reprezentată printr-un număr întreg negativ sau pozitiv a cărei valoare absolută este mai mică sau egală cu 1, și are în general 2 sau 3 zecimale. Când este un număr pozitiv, ea reprezintă profitul obținut în cazul unui eveniment câștigător și la care ați pariat o miză de o unitate (ex. 1 leu). Când este un număr negativ, valoarea absolută a ei reprezintă miza pe care trebuie s-o pariați pentru a avea un profit de o unitate (ex. 1 leu) în cazul unui eveniment câștigător.

Si cand te gandesti ca totul a inceput cu un pariu…

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.