Cumințenia lu’ pământ nu ne apartine!

Nebunie mare cu sculptura lui Brâncuși, Cumințenia Pământului. Statul român vrea să dea o sumă exorbitantă pentru a o cumpăra. Hai s-o luăm logic. Sau, cel puțin, pe cât de logic pot gândi eu treaba asta care crează nebunie în rândul populației. Brâncuși n-are nevoie de nicio prezentare. Cel mai mare sculptor român, Luceafărul sculpturii românești, El Ciumego Magnifico, Greuceanu cu 15 momițe.

El a creat această sculptură nu pentru statul român, nici pentru urmași. Statul cu ce l-a ajutat? Fix cu nimic. Tocmai de aceea, pentru că era tratat ca un anus, Brâncuși a căutat o casă în altă țară. Și-a găsit prin Franța, unde lumea îl idolariza. La fel ca și Gogu Constantinescu, gonit de golănia și furtul din România, s-a dus în Franța, ca să devină celebru și, cel mai important, să nu ne ascundem după deget, să capete și ceva cașcaval. Să aibă de-o pâine, de-o ceapă, de-un litru de vin și de-o blondă cu țâțe mari, iertați boieri dvs.

Statul român s-a găsit să vrea să cumpere sculptura aia c-o sumă enormă. Între 6 și 11 milioane de euro. Milioane de euro nene. Ca ce chestie? Că Brâncuși e al meu? Nu l-am invitat la masă, l-am dat afară în șuturi, “dă-l în gâtu’ mă-sii de țăran sărăntoc, auzi tu, sculptură, monșer…” și acu ne-a lovit brusc patriotismul, să-i cumpărăm sculptura.
Fugi mă d-aici. Prostie mai mare n-am văzut. Ca și cum s-ar găsi acum Berlusconi să facă scndal lui François Hollande că ăla-i ține sechestrată Monalisa sub lacăt, la Luvru.

Hai, de era o sumă de 100-500 de mii de euro, mai ziceam. Dar nu 6-11 miloane. Cu banii ășia știți ce puteam face? Să reparăm și să restaurăm sculpturile lui Brâncuși aflate în țară. Alea pe care se suie toți cocalarii cu picioarele, ca să-și facă “poze șukare, să moară Gibilan“. Sau le-aș pune pe toate sub lanț, cu paznic dotat cu tonfă și spray lacrimogen. Ai trecut de barieră, jap, una pe spinare și-un “unde soarele mă-tii te duci, mă?“. Pentru că românul numai de asta știe. De bătaie și frică. Degeaba îi spui cu vorbă bună ceva, degeaba îl rogi, că nu rezolvi nimic. Dă-i una pe spinare și zi-i de mă-sa, să vezi apoi ce cuminte e. Aici vorbesc, desigur de Masa Tăcerii și Poarta sărutului, aflate într-o stare avansată de degradare, nu din cauza timpului, ci din cauza oamenilor. Oameni care, ca să fie ei mai ciumegi, au început să distrugă și sculptura naturală, Sfinxul, urcâîndu-se pe ea, cu bocanzi de munte, cu ținte metalice. De celebra “Coloană a infinitului“, recunosc, nu știu unde e și-n ce stare. Acum vreo 10 ani voiau sau începuseră unii s-o restaureze. Mai departe, habar n-am.

Sau, dacă statul român tot e pasionat atâta de artă, să bage bani în dezoltarea tinerelor talente. Ăștia care n-au ce mânca, beau o apă minerală pe lună și mănâncă pachete de le trimite mă-sa de la țară. Dar, în schimb, crează opere de artă. Și, deoarece n-a auzit nici dracu de ei, le vând cu sume derizorii, de câțiva euro.

De ce nu se fac galerii de artă GRATUITE pentru tinerele talente? Azi Gigi cu sculpturile lui, mâine Simona cu tablourile, poimâine Haralambie cu fotografiile sale retro, că tot sunt la modă. Eu aia aș face cu banii pe care statul vrea să-i strângă în fel și chip, nicidecum să cumpărăm ceva ce NU NE APARȚINE ȘI NU NE REPREZINTĂ.

Pentru că, inițial, ne-a durut în fund. Acum degeaba cumpărăm acea sculptură, banii nu se vor duce la Brâncuși sau la urmașii lui, ci la francezi. Lui Brâncuși acum i se rupe, vorba vine, că-i oale și ulcele demult, ce se întâmplă. Nu ne va ierta stafia lui pentru faptul că l-am tratat nasol în trecut. Nu ne răscumpărăm greșelile cu bani!

Mai bine băgăm bani în arta modernă, avem zeci, sute de artiști extraordinari care abia trăiesc de azi pe mâine. Iar ăla de are norocul de-a fi observat de cineva, sfârșește prin a crea opere de artă pentru sume de-i asigură traiul de mâine și poimâine, dar atât, pe vreo linie de partid. Pentru că, decât să mori de foame înglodat în datorii, mai bine vinzi un tablou pe 500-1000 de euro. Vinzi unul pe lună și om te-ai făcut. Duci un trai decent. Ai bani de țigări, de-o mașină SH de la nemți, de-o chirie de 200 euro lunar.
cumintenia-pamantului-1

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Leapşă zemoasă!

Cred că femeia asta degeaba fu la miting. Că nu prea avu parte de scandal, aşa că se gândi să-mi...

Românii, un popor de bastarzi?

Românii sunt un popor de bastarzi!? - Huo bă bulangiule, cum zici așa ceva? Nu ți-e rușine? ... Hai să...

CE SI CAT STIM DESPRE CREIER?….

Din cate se stie, creierul este un lucru atât de măreț și tainic, ba chiar vital, pe care noi ,...

Close