DE CE TOT IMITAM? OARE DIN TRADITIE?

Mai de multă vreme noi, românii, simţim nevoia de a imită! De unde, pe cine şi de ce, sunt doar simple întrebări, ba chiar, nedumeriri ce mă frământă de la un timp, fără însă a le găsi răspunsurile cuvenite.În încercarea firească de a le afla, voi apela acum doar la câteva exemplificări sugestive, dar şi edificatoare în susţinerea (şi poate chiar elucidarea) genericului mai sus scris. Iată, bunăoară, HALLOWEEN-ul, o sărbătoare forţată şi importata, de care an de an, mai ales la sfârşit de Octombrie, se tot vorbeşte şi ni se tot spune că-i aşa şi pe dincolo, că-i nemaipomenită şi tradiţională (şi) la noi, la români! Total (sau măcar, parţial) fals! Dar să detaliem.

Halloween-ul este o sărbătoare în care există multe asocieri cu moartea, dincolo de ideile “frumoase” pe care le abordează: deghizatul, mâncarea, decorul special… Va invităm acum să descoperiţi mai multe despre Halloween, ce semnificaţii are ziua de Halloween şi de unde provine ea. O sărbătoare asemănătoare există şi în cultură noastră tradiţională. Halloween este de fapt formă prescurtată de la “hallow evening”. În limbă engleză cuvântul “hallow” are mai multe sensuri: a sfinţi dar şi a se închină la, a venera, a adoră, a consacra. Halloween poate fi deci tradus prin seara sau noaptea venerării. Ţinând cont de specificul costumelor şi decoraţiunilor utilizate în acest moment este evident că vorbim despre o adorare a demonilor. Ceea ce cunoaştem că fiind astăzi Halloween-ul este o sărbătoare trecută prin nenumărate schimbări şi influenţe culturale. Practic, Halloween-ul este o suprapunere de sărbători ce aveau date apropiate. Astfel, specialiştii susţin că Halloween-ul era, de fapt, sărbătoarea zeiţei Pomona la români sau Parentalia, festivalul morţilor. Unii susţin că Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, după festivalul Samhain-sfârşitul verii. Potrivit celţilor, anul are două jumătăţi, Halloween-ul marchează sfârşitul “jumătăţii luminoase” şi începutul “jumătăţii întunecate”.

Există dar, cum precizam, şi în cultură noastră românească un corespondent pentru sărbătoarea Halloween-ului, chiar dacă nu se sărbătoreşte pe 31 octombrie, ci cu o luna mai târziu. Este vorba despre sărbătoarea Sfântului Andrei de pe data de 30 noiembrie. În noaptea premergătoare, în popor se ţinea Noaptea Strigoilor, când oamenii ungeau uşile şi ferestrele cu usturoi, iar locul vitelor cu mac şi sare. Şi atunci, pe bună dreptate te întrebi: de ce-i nevoie de importuri,de aşa zise… sărbători care n-au fost şi nici nu sunt înscrise în sferă sărbătorilor tradiţionale de pe aceste meleaguri străvechi!? Mai mult, poate că cei mai vârstnici, reamintinu-şi acum de anii copilăriei, nu pot scăpa din vedere joacă nostră, a copiilor de atunci, cu acele felinare făcute din bostani precum-s şi cei comercializati în aceste zile, la preţuri de Halloween!

Că şi în anii precedenţi şi în acest an (2017 n.n.), la noi s-a promovat si se promoveaza această sărbătoare: grădiniţe şi teatre pentru copii speculând momentul. De nu vom fi cu luare-aminte, copii noştri îşi vor forma treptat gustul pentru macabru, ocult, sadism şi violentă (îi ajută în acest sens desenele animate cu monştrii, jocurile agresive de pe calculator, filmele horror şi cărţile pentru copii, deja clasice, din seria Harry Potter etc.). Aşadar, dragii mei,Halloween-ul o sărbătoare de care, părerea mea (şi poate că nu numai), de care ,zău!, nu aveam nevoie!

În acelaşi cadru, al imitaţiilor, se înscrie şi Valentine’s day! Valentine’s Day este, cum probabil mulţi încă n-o ştiu, Ziua Indrăgostitilor în tradiţia occidentală, care se sărbatoreste pe data de 14 februarie. Dar la noi, În România, sărbătoarea traditională pentru iubiţi este,dacă se mai ştie?, Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie, insă de ani buni, iată că fost „adoptată” şi sărbătoarea… Sfântului Valentin!?

România a început să sărbătorească şi Valentine’s day, deşi avea deja prin Dragobete o sărbătoare traditională, nu? Această a dus, firesc, la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituţii. De pomană, zic eu, întrucât românul nostru o da înainte cu ce-i străin, importat şi nespecific naţiei din care facem parte. Ştiţi de ce? Pentru că-i… OK!

Exact că şi acel concept de “tradiţional” spus şi afişat, cu încăpăţînare sau obişnuinţă, în mai toate împrejurările, dar cu predilecţie în turism şi mâncăruri, acolo unde până şi o banală cameră de pensiune, ca văi de ea, este acum, în exclusivitate,… tradiţională! Dacă stăm bine şi ne gândim, pe vremuri, prin anii ‘950-‘960, atunci când la modă erau vecinii noştri de prin Răsărit, puzderia de prenume precum… Nataşa,Volodia sau Nadia-то еще (adică-şi alţii, altele), erau cam tot un fel de… tradiţionale! Pe atunci, nici vorba de OK (asta-ţi mai trebuia!), ci doar “haraso”(pe… tradiţionalul românesc!). Haraso ne haraso, iată acum, vrem nu vrem, am ajuns la OK cam peste tot! O fi,mai ştii?, tradiţional! Nu-i prea de mirare, dacă aveţi totuşi niţică răbdare să citiţi cu atenţie cele înserate mai sus! Veţi află, într-un fel, chiar şi răspunsurile la întrebările din generic!…

Happy Halloween www.abestfashion.com enjoy mehndi design images

Marc Ciubotaru

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.