De ce televiziunile americane pierd enorm?

Trăim într-o societate bazată pe consumism. Adică nu consumăm ca să trăim, ci trăim ca să consumăm. Mâncare, haine, băutură, mașini, bijuterii, tehnologie, orice. Bătând monedă pe acest principiu, apar zilnic sortimente noi, mai bune, mai frumoase, mai scumpe. Se vor găsi destui care să le cumpere. Uitați-vă la iPhone. Imediat cum se zvonește că va apărea un alt model, cu o formă mai rotunjiară și cu 0,2 inci mai mult la ecran, se vor face cozi interminabile în fața magazinelor.
Toată lumea s-a prins de mișcarea asta, mai puțin televiziunile americane. Văd anual că dispar 2-3 seriale excelente, care au fost turnate doar 1-2 sezoane. Apoi le-au închis, “DEOARECE NU AU TELESPECTATORI“.
Adică ei închid un serial dacă scade de la 1.400.000 de oameni la 1.100.000. Vă dați seama de tâmpenie aici? Pac, 300.000 de oameni nu se mai uită la serial, hai să-l închidem, căci e un rebut.

Total greșit! Sunt în jur de 300.000.000 de americani. Din ăștia, 1.000.000 dacă urmăresc un serial, acela se închide. În lume sunt 7 miliarde și 280 de milioane de oameni. 3 miliarde au acces la internet.
De ce televiziunile se plâng de acel milion, când, dacă ar lăsa la liber serialul pe net, pe site-ul lor, ar avea mult mai mult de câștigat?

Gândiți-vă la următoriul scenariu:
La ora 8 seara, ora coastei de vest (de exemplu), începe un episod nou dintr-un serial. În acel moment, cel puțin 1 milion de americani dau pe postul respectiv, să vadă episodul. Asta doar în America, cu cei 300 de milioane de locuitori.
Dacă ar difuza pe internet, în același timp, serialul, câți din cei 3 miliarde de oameni cu acces la internet vor urmări episodul? Conform unui calcul simplu, în jur de 10 milioane. Adică o creștere de 1000%. O mie la sută! Atunci serialul s-ar mai închide, din lipsă de oameni interesați? Vă spun eu că nu.

Ne plângem de fel de fel de site-uri de filme, de piraterie. De ce naibii americanii au blocat accesul altor țări pe site-urile lor? Vrei să nu existe piraterie? Lasă-mă să văd Hulu, de exemplu. Da, plătesc pentru acest serviciu, îmi fac cont. Și eu și alți peste 50% dintre “pirați“.

Lasă filmul gratis să ruleze la TV și-n același timp pe internet. Îl vor vedea 10 milioane de oameni (cel puțin, wordwide). Apoi, dacă vrei să vezi cu adevărat câți bani îți ies, imediat după ce s-a terminat episodul, să-l poți vedea online, dacă plătești un dolar. Că se mai întâmplă ca ora 8 seara pe coasta de vest să fie ora 4 dimineața în altă țară. Unde ai și acolo 10.000 de oameni care vor să vadă episodul, dar nu au cum la ora aceea, deoarece la 8 dimineața încep serviciul. Și asta s-o lași la infinit. Adică vrei să vezi episodul 2 dintr-un serial creat în 2007? Nimic mai simplu, ăsta e linkul, plătești un dolar și-l poți vedea.

Cu un dolar, care nu face gaură în buzunarul nimănui (din țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare), ai mulțumit și capra și varza. Ai bani cu nemiluita, de plătit și actori și scenarist și tot ce se poate, plus ai scăpat de piraterie. Sau poți vinde drepturile de difuzare ale serialului altor televiziuni din alte țări. Să zicem alte 50 de țări, aproximativ jumătate din numărul lor total. Fiecare televiziune trebuind să plătească, să zic 200 de mii de dolari ca să difuzeze serialul. Va exista bătaie și acolo, care să cumpere mai repede.

A, bașca faptul că-n timpul episodului poți băga publicitate. Reclamă la Ford. Ce, numai în America se cumpără Ford-uri? Reclamă la Coca-Cola. La iPhone, de exemplu. Știți cât costă o reclamă de 20 de secunde în țară? Mii de euro. Gândiți-vă ce ar însemna 20 de secunde în timpul unui show atât televizat cât și liber pe internet, urmărit de peste 10 milioane de oameni. Păi dintr-o reclamă la ceva îți ajunge să plătești jumătate din personal pe luna aia!

Însă nicio televiziune nu s-a gândit la asta până acum. ei gândesc local, nu global. Se gândesc doar la ăștia interesați din ograda lor, însă uită cu desăvârșire de altă mie la sută de clienți din toată lumea. Aici e marea lor greșeală.

Și vă zic asta în timp ce m-am apucat să urmăresc episodul 2 al sezonului 6 din “The walking dead. Da, dat jos de pe torrente, nu mă pot uita pe Hulu, că am IP de România. Vrei să fiu corect, să nu intru cu IP de America sau să nu dau jis filmul “de la băieți“? Lasa-mi accesul liber!
dead-inside2

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.