De la pizzerie la ciorbarie nu a fost decât un singus pas

Să fi fost prin 90-91 când am văzut PIZZA scris mare pe un restaurant. Înăuntru se vindea pizza. Facusem noi acasă de câteva ori, însa nu mâncasem acest “nou” fel de mâncare la restaurant. Abia prin 94 am auzit de termenul “pizzerie“. Adică un stabiliment gen restaurant unde puteai servi pizza. Nimic nelalocul lui. Apoi prin 2000 am vazut “creperie“. Din franțuzescul “crêpes” – clătite. Asta fiind o dugheană (cred ca fusese d-aia de înghețată pe vremea lui Ceaușescu) pe Iancu de Hunedoara, vis a vis de spitalul Grigore Alexandrescu. Apoi s-a transformat în clătitărie, creperie nesunând prea românește.

Au aparut apoi șaormeriile, care au rupt curelele și buzunarele românilor pofticioși. Mi s-a parut mai târziu aberant conceptul de gustărie. Adică localul unde gustai ceva. Bă n-auzi, gustărie.

A aparut ceva mai târziu, cu mare tam-tam printre bloggeri, prima șoterie. Localul unde ai ceva de gâticeală, de dat pe gât. Tot un fel de crâșmă, numai că-n loc sa bei țuică la pahar murdar, bei wiskey la degetar. Vai, ce frumos, ce mirobolant.

Nu putea să lipseasca burgheria din lista de localuri pe care “e must sa le vizitezi, altfel râde lumea de tine ca nu ești șold (hip)“.

Apoi, șnițelăriile și ciorbăriile au avut (și au încă) un real succes. Pai cui nu-i lace un șnițel ca la mă-sa acasă sau o ciorbică de perișoare? Nu am zis de burtă, ca aia nu-mi place nici să ma bați.

Nu mai sunt la curent cu ce supărie, mațe-friptarie, lobodărie și chiftelărie s-a deschis mai nou. Dar sunt tare curios cum va arăta o reclamă printre influensări când s-o deschise prima kknărie, ca tare e la moda și asta.

Poftă mare la toantă lumea!

Comments

comments

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.