INTRE NEMTENI: PING-PONG CU VIRUSUL

Aflu din presa locala ca autoritățile nemțene (DSP/Prefectură) fac demersuri pentru a muta statutul de spital COVID de la spitalul din Piatra-Neamț la cel din Târgu Neamț. Asta ar însemna, noteaza sursa citata, mutarea Bolnavilor de COVID de la Piatra-Neamț la cca 50 km, taman laTârgu Neamț și redeschiderea secțiilor de la spitalul din Piatra-Neamț. Desi solutia este doar una de avarie, disputa continua cu fel de fel de explicatii si adrese catre forurile de decizie de la judet sau Minister.
Întrebat fiind dacă spitalul din oraselul de la poalele Cetatii este pregătit pentru acest demers, directorul a precizat  că este vorba despre o unitate de gradul IV, iar legislația nu permite ca o astfel de unitate de gradul IV să devină spital COVID. În primul rând, spitalul din Târgu Neamț nu are secție de terapie intensivă. Ca să poate fi construită o secție de terapie intensivă trebuie să dispună de medici ATI, iar la Târg există doar unul, care face acum linii de gardă. În mod pertinent, directorul se întreabă: cine va supraveghea acei pacienți intubați? În spital există doar un singur compartiment de terapie post-operatorie.
Ca să fac o linie de gardă de terapie continuă trebuie să-mi detașeze DSP-ul sau să găsim o posibilitate să aducem medici,” spune directorul interimar, dr. Alexandru Pătrașcu.
Însă cel mai probabil DSP Neamț știe deja aceste lucruri, iar directorul A .P. crede că este posibil ca instituția să fi luat în calcul  si acest aspect. O altă problemă o reprezintă lipsa ventilatoarelor, care ar putea fi rezolvată dacă acestea ar fi donate de la alt spital. În prezent unitatea medicală deține doar trei ventilatoare. O altă piedică în demersul de mutare a bolnavilor de COVID este scoasă în față tot de către directorul Alexandru P. El mai spune  că instituția medicală pe care o conduce are doar doi medici infecționiști care nu vor putea face față necesitatilor dacă apar foarte mulți suspecți și pozitivi de COVID. Deci, ar mai trebui detașați și medici de specialitate care să trateze pacienții COVID. Concluzionand, dl. A.Patrascu declară că nu este imposibil, dar acesta implică niște lucruri pe care DSP Neamț trebuie să și le asume, adică să detașeze medici la Spitalul Târgu Neamț. În ceea ce privește structura respectivului spital, directorul spune că există un avantaj pentru transformarea în spital COVID prin faptul că obiectivul aflat in disputa este pavilionar și se pot face,la o adica, circuite speciale.

Cred că acesta a fost motivul cel mai întemeiat pentru care s-a propus transformarea spitalului nostru în spital COVID. Dacă ar fi să se ia decizia asta, nu cred că lucrurile ar putea să se întâmple de pe azi pe mâine. Adică trebuie adusă aparatură, trebuie făcute circuite, protocoale etc”.
Deși directorul Spitalului dinTârgu Neamț a expus problemele care stau în calea propunerii DSP Neamț către Ministerul Sănătății, acesta s-a arătat deschis pentru acest demers, cu condiția de a fi sprijinit cu aparatură și resurse umane. În schimb, atitudinea  localnicilor față de această transformare a spitalului  este complet diferită. Oamenii sunt împotriva propunerii DSP Neamț și spun că nu este corectă. Ei se arată îngrijorați față de riscul la care sunt supuși atât ei cât și cadrele medicale. De asemenea, multi cetateni întreabă unde e spitalul modular promis de Consiliul Județean? Primarul este de acord?
Nu prea, zice dl. Daniel Harpa:
Să pui pe umerii unui oraș de mărimea Târgului Neamț povara epidemiei COVID dintr-un județ întreg mi se pare inconștiența și politizare într-o manieră impardonabilă. Să înteleg că PNL ne recunoaște meritele în ceea ce privește investițiile și managementul acestei instituții medicale? Le mulțumim! Dar cred că supraevaluează capacitatea acestui spital în gestionarea epidemiei pentru tot județul. Tot ce am facut a fost raportat la numărul de locuitori arondați și luând în calcul că Spitalul Județean este spital Covid (și că s-a pregătit pentru asta prin alocări de sume fabuloase de la CJ, prin campanii umanitare care m-au emoționat etc). În acest caz, să schimbi regula în timpul jocului și mai ales într-o perioadă în care cazurile sunt în creștere, este, repet, INCONȘTIENȚA. Ca să nu mai dau și alte exemple cum ar fi faptul că prin această decizie se închide practic cea mai importantă zonă turistică din județ și puținele șanse de redresare economică. Acuz public PNL Neamț de politizare, lipsă de rațiune și profesionalism și punerea intereselor partidului mai presus de ale pacienților din acest județ!

Din cate se pare, disputa (cu evidente tente politice) nu-i deloc incheiata. Sa speram, zic eu, ca cine stie, pana la finalizarea ei, vom scapa poate de… Covid, implicit de pandemie! De dispute politice, ceva mai greu.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Înmatriculări auto

Am zis de mii de ori despre maşina mea preferată. Atât de multe ori încât a început să mă doară...

DESPRE CRACIUN SI TRADITIONALELE BUCATE

Iata, ne mai despart doar cateva zeci de ore de Craciunul 2017! Ca de fiecare data, in intampinarea acestuia, cei...

E o diferență între maidanezi și câini vagabonzi!

După cum vă spuneam acum 2 zile, Vanessa a fost atacată de un cretin când dădea o bucată de pâine...

Close