DESPRE MITOCANIE (DAR SI MULTA NESIMTIRE)!

Ca sa vorbim despre acest concept cred c-ar trebui,dela-nceput sa-l definim: MITOCANÍE, (2) mitocanii, s. f. 1. Atitudine, comportare, afirmatie etc. de mitocan. 2. Mojicie, grosolanie, badaranie, vulgaritate. – Mitocan + suf. -ie. ( sursa: DEX ’09)

 

De-a lungul anilor, termenul a capatat un sens peiorativ: mitocanul e omul care foloseste un limbaj grosolan si care-si baga furculita în farfuria ta(cum spunea,intre altele, Vladimir Tismaneanu intr-un articol postat pe net). Si, din ce în ce, cuvântul (mitocan)s-a încarcat de noi pacate. Dar daca mitocanii se recrutau cu precadere dintre orasenii de la periferie sau dintre taranii de neam prost – cei care nu traiau cu frica lui Dumnezeu – mitocanii se puteau gasi si printre cei care se pretindeau boieri.
Din nefericire, daca mitocania era (înca) un fenomen relativ marginal în societatea de la începutul veacului trecut, „epoca de aur” a comunismului a prefacut-o într-o stare cvasi-generalizata si coplesitoare. Dar cum sa explica totusi aceasta explozie a mitocaniei dupa cei 60 de ani de comunism la care tin sa mai adaug si vreo 15 din recenta perioada de „democratie originala”?!

Ar fi,zic eu(si probabil nu numai),doua cauze principale: 1- S-a scos ,,smântâna” de pe tara. Adica, din burghezia mai educata, încropita în 150 de ani si din chiaburii satelor din care au murit câteva sute de mii pe la canal si-n închisori, iar alte câteva zeci de mii au izbutit sa fuga – dar emigrarea a continuat si continua(mai accelerat) si dupa decembrie 1989, fenomen cu totul nou în psihologia românilor, poporul care emigra cel mai putin din toata Europa. Se spune ,si nu fara temei,ca astazi tinerii români, cei mai dotati(dar nu numai) sunt pur si simplu scârbiti de propria lor tara!
2. În locul acestei paturi a aparut o noua oligarhie, cu criterii inverse de selectie: slugarnicia, ura trecutului, setea de putere si de îmbogatire imediata. La asta s-a adaugat transferul brusc si prea grabnic a unei jumatati din populatia satelor în orase extinse în improvizatie, pentru împlinirea peste noapte a unei tari industriale „multilateral dezvoltate”,cum ne tot spunea dictatorul. Românul s-a înrait. Asistam,vrem sau nu, la o dramatica modificare a profilului etnic al cetateanului. De unde,pana nu demult, putea fi învinuit de o oarecare moleseala si de indulgenta excesiva (formula clasica:ei, saracul!), acum a devenit de o agresivitate si de o brutalitate nemaiîntâlnite. S-a suit,cum se mai spune, scroafa-n copac, dar scroafa e ca… lupul!

Mitocaniile s-au inmultit, ba chiar sporesc pe zi ce trece.Din cate am aflat,la nivel international, mitocanul francez, englez sau german este altfel decât mitocanul român. Mitocania de la noi,e strict nationala. Nu cred ca sunt singurul care constata ca in ultimii ani climatul vietii publice din Romania noastra s-a degradat vertiginos. Logica dezbaterii a fost inlocuita de ilogica loviturilor sub centura, a insultei desantate si a demonizarii adversarului. Poti sa-l antipatizezi pe x om politic, traieste cu consecintele actiunilor si optiunilor sale. Poti ,eventual,sa-l si simpatizezi sau sa ramai indiferent si sa spui ca nu-ti place nici x, nici y, chiar nici z sau ixulescu,nu? Iti asumi, la randul tau, actiunile si optiunile.Dar a amesteca de o maniera sordida ceea ce tine de domeniul bunului simt,a propriei educatii sau de responsabilitatile tale politico- sociale cu mainile in buzunar,cu vorbe de ocara,rautacioase ,suburbane fie prin strigate golanesti si injuraturi ,e prea de tot!Este exact ce va spuneam:o mitocanie si nesimtire pur romaneasca!Unde poti s-o intalnesti? Pretutindeni.De la cel din urma(de jos) concetatean,pan’ la cel mai de sus(pretins elevat)nivel.Pe strada,in mijloacele de transport,la piata si prin magazine ,la ghisee sau prin spitale,in scoli,la spectacole(ca sa nu mai amintesc de stadioane!)sau in institutii publice s a m d.Din pacate,ca cel mai recent(sa spun asa)si elocvent exemplu,chiar si-n… Parlament!Acolo unde unii dintre,, alesii natiunii “se cam intrec,nu in a gasi si adopta legile cele mai bune,ci…. in mitocanii! Imi e penibil sa le si mai comentez!Ca atare,va invit pe dv.sa vizionati cele doua videoclipuri de mai jos si sa va spuneti parerea:

Cum pot fi oare caracterizate cele vazute la… nivel inalt?! Ce exemple ofera, de la un timp, asemenea sefi, asemenea oameni alesi (pusi) ca sa conduca tara, sa de-a explicatiile cuvenite si raspunsuri firesti celor ce le solicita?! Inclusiv presei, ziaristilor tot mai timorati si, evident, rusinati de comportamentul mitocanesc etalat cu atata dezinvoltura (ca sa nu zic nesimtire) de asazisii politicieni de frunte!

Marc Ciubotaru

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Să fie lumină!

- Să fie lumină! - De unde nene? N-are nimeni! - Păi de ce? - Că nu-s becuri... Asta era...

Strada meșteșugarilor, strada bijutierilor, strada IT…

În Antwerp există o stradă a bijutierilor. De-a lungul străzii, pe ambele părți, se află bijuterie lângă bijuteri. Asta deoarece...

Mafia din fotbal la pârnaie…

Văd că azi doar despre asta se vorbește. Mafia din fotbal e după gratii. Să ne bucurăm că unii dintre...

Close