DIN NOU DESPRE CURIOZITATI: ASTAZI, DESPRE CALENDAR!

 

 

Se stie ca de mii de ani, oamenii încearcă să găsească cea mai bună cale de ține socoteala timpului. Dar iată că, deși numărăm zilele de când existăm pe Pământ, se pare că această îndeletcnicire nu e chiar așa de simplă cum am fi tentați să credem. Fara aceasta utila orientare, fără calendar, am trăi în haos. Am spune adio agriculturii (pentru că am cultiva plantele prea devreme sau prea târziu), ne- am uita zilele de naștere,iar noțiunea de „ întâlnire la data de” ar deveni un concept expirat, deoarece nimeni n- ar mai ști ce zi este.Astazi insa am gasit pe net un interesant articol cu cateva curiozitat despre…CALENDAR! Vi- l voi transmite acum si dumneavoastra, cu unele mici modificari. Asadar, iata doar cateva curiozități desprecalendar , dar și alte câteva detalii interesante din si despre istoria măsurării timpului.

 

– Curiozități despre calendar – „Instrumentul Diavolului”
,,  Calendarul gregorian – care este cel mai larg folosit azi – a fost numit după Papa Grigore al XIII-lea, care este creditat cu meritul de a- l fi introdus (deși nu el a inventat sistemul). Calendarul a fost întâmpinat cu scepticism de țările protestante, ai căror cetățeni credeau că acest calendar e opera Antihristului, sau cel puțin o tentativă de a- i aduce sub controlul Papei.A fost adoptat inițial în 1582 de câteva țări catolice din Europa și s- a răspândit treptat și în restul lumii. Ultima țară care a adoptat „ calendarul diabolic” a fost Grecia, în 1923. În România, trecerea la stilul nou s- a făcut în anul 1919, data de 1 aprilie devenind oficial data de 14 aprilie

-Gândit pentru a se potrivi. Din cauza feluritelor mișcări ale universului (planeta Pământ se învârte în jurul Soarelui, Pământul se învârte în jurul axei sale, alte planete influențează orbita Pământului, Sistemul Solar se deplasează în galaxie și așa mai departe), este imposibil să găsești un calendar fără eroare, care să poată fi folosit cu încredere.Cele mai multe calendare folosesc ceea ce se cheamă „ zile intercalate” – sau chiar „ luni intercalate” – care le aliniază cu anul tropical (timpul necesar pentru ca Pământul să orbiteze în jurul Soarelui). Calendarele lunare,care sunt folosite în multe țări (mai ales în Asia) au nevoie de o a 13- a lună adăugată la fiecare câțiva ani. Calendarul mayaș, de pilda, avea cinci zile intercalate, care erau considerate nefaste, și erau însoțite de post și sacrificii umane.

 

– Îți mulțumim, limbă latină!O diagramă ce înfățișează poziția Pământului în raport cu Soarele la solstiții și echinocții. Probabil că știti deja, le- ati aflat prefixele de numărare pe care le folosim – „ ,, uni”, „ mono”, di”, „ tri”, „ hexa”, „octo” și așa mai departe. Și probabil că ati învățat lunile anului din calendarul gregorian în fragedă copilărie. Dar v- ati gândit vreodată că aceste lucruri nu se potrivesc deloc? Primele opt luni sunt botezate după diverși zei, zeițe, festivaluri și conducători. De exemplu, ianuarie (Ianuarius) este numit dupăIanus, zeul pragurilor și al începuturilor. Februarie (Februarius) este numită după Februus, un zeu al purificării, în onoarea căruia se organiza un mare festival.

Pe de altă parte, „ septembrie” înseamnă literalmente „ a șaptea lună”, „ octombrie” înseamnă „ a opta lună” și la fel noiembrie („ a noua lună”) și decembrie („ luna a zecea”). Ar fi insa potrivit și ușor de ținut minte dacă nu ar fi vorba de a noua, a zecea, a11- a și, respectiv, a 12- a lună. Deci, ce s- a întâmplat? După cum probabil ati ghicit, calendarul roman original, despre care se spune că a fost inventat de primul rege al Romei, avea doar zece luni. Începea cu martie, ceea ce nouă astăzi ni se pare ciudat. Ceva mai târziu, conducătorul roman Numa Pompilius a adăugat ianuarie la începutul și februarie la sfârșitul calendarului. În cele din urmă,februarie a fost mutata intre ianuarie si martie.

 

– Logistica anului bisect. Calendar evreiesc din secolul XIX. Poate că știi că , calendarul gregorian are nevoie de o zi în plus, 29 februarie, care se adaugă la fiecare patru ani. Asta pentru ca acest calendar să se potrivească cu anul tropical, care are de fapt aproximativ 365 de zile și un sfert. Însă asta nu ajunge și, în timp, apar niște date eronate. Deci anii bisecți apar în timpul anilor care sunt divizibili cu 4. Asta, dacă nu sunt divizibili cu 10, caz în care este necesar să fie divizibili și cu 400. Folosind acest sistem, anii 1900, 2100și 2200 nu sunt ani bisecți, însă 1600, 2000 și 2400 sunt.

– Despre calendar și ziua de 30 februarie. Papa Grigore al XIII- lea, Tăblița de la Biccherna (1582- 1583) Încerci să eviți să faci un anumit lucru? Fixează – ti data pe care trebuie să- l faci pe 30 februarie! După cum știti, în calendarul gregorian, toate lunile au 30 sau 31 de zile – cu excepția lui februarie, care are 28 (sau 29 de zile, într- un an bisect). Dar când suedezii treceau de la calendarul iulian la cel gregorian, s- au ales cu data de „ 30 februarie”. Multe țări au eliminat pur și simplu mai multe zile când au făcut trecerea. Planul  suedezilor era să facă schimbarea treptat, omițând zilele bisecte timp de 40 de ani. Era un plan bun, chiar dacă destul de lung, însă a fost implementat incorect din cauza Marelui Război Nordic. În 1712, suedezii au decis să restaureze calendarul iulian adăugând zilele bisecte pe care le scoseseră, și au ajuns să aibă 28 zile în februarie, plus alte două adăugate.

Câteva decenii mai târziu, suedezii au trecut la calendarul gregorian prin metoda obișnuită, renunțând la ultimele 11 zile ale lui februarie 1753.

– Să începem ziua cu dreptul. Zodiacul (calendar) de la Dendera. A fost descoperit în Egipt, pe tavanul templului închinat zeiței Hathor. Astăzi, când calculele legate de timp sunt strict controlate, toți suntem de acord că o zi nouă începe la miezul nopții. Dar să fie aceasta cea mai bună modalitate de măsurare?Timp de mii de ani, astronomii au considerat că ziua durează de la prânz până la prânz. Hindușii și egiptenii considerau că ziua începe la răsărit, însă babilonienii, evreii și grecii considerau că începe la asfințit.Mulți oameni încă măsoară ziua după aceste repere arhaice, din motive religioase sau culturale

 

– Săptămâna de opt zile. O săptămână de șapte zile corespunde cu un sfert din ciclul lunar, așa că a apărutîn multe calendare de-a lungul istoriei. Însă luna nu oferă singura modalitate de a număra zilele.Calendarul republican francez – care trebuia să fie un înlocuitor laic pentru calendarul gregorian (susținut de Papă) –avea diviziuni de câte zece zile, numite „ decade”. Romanii timpurii considerau săptămâna ca fiind un ciclu de opt zile dintre zilele de târg….”

Iar tot ca o ultima curiozitate,va mai spun, acum, la final, ca unele calendare nu luau deloc în considerare săptămânile!

Sper totusi ca cele aflate sa va fie de folos in …dramuirea timpului!Dar nu numai…

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.