MAI PUTINI DAR SI MAI BATRANI

Sunt date statistice seci care arata, in esenta lor, o realitate nu tocmai placuta care, vrem-nu vrem, ne spune ca Romania a pierdut numai in anul trecut, in fiecare zi, cca. 80 de locuitori! Simultan, procesul de imbatranire demografica s-a tot adancit, comparativ cu anii precedenti. Continuand cu datele statistice, mai aflam ca la inceputul anului curent, tara noastra avea 22.194 milioane de locuitori ceea ce arata ca acum suntem mai putini cu cca 29. 000 de locuitori, in comparatie cu inceputul lui 2017.

Romania numara-n prezent mai multi batrani (varstnici, ca sa fim mai grijuliu in pronuntie, mai condescendenti) decat tineri! Indicelee imbatranire demografica a crescut in 110, 7 persoane varstnice la 100 persoane tinere. Astfel, fenomenul de imbatranire demografica s-a accentuat si se accentuiaza mereu, populatia varstnica de peste 65 de ani depasind cu 350.000 de persoane populatia tanara de 0-14 ani (3,61 milioane fata de 3, 26 milioane de persoane). Aceste date, pur statistice dar cu maxima corespondenta in realitate, privesc intreaga populatie care are domiciliul stabil pe teritoriul Romaniei.

Ele demonstreaza insa o scadere naturala a conationalilor nostri, daca avem in vedere si diferenta existenta intre nasteri si decese. Statistica demografica publicata atat in presa scrisa cat si pe net, mai arata ca-n Romania de azi sunt mai multi oraseni decat sateni (la inceputul lui 2018 populatia urbana era preponderenta- 56,4%), iar varsta medie a populatiei a fost de 41,3% ani, cu 0,2 mai mare ca-n perioada corespunzatoare din anul trecut…

Afland toate aceste cifre si date, firesc, va intrebati: de ce am ajuns aici? Care sunt in fond cauzele care au generat si generaza aceasta scadere numerica a locuitorilor cat si imbatranirea (pe ansamblu) lor? Tot din presa am aflat ca specialistii in demografie afirma ca Romania plateste in prezent pretul scaderii natalitatii din anii ’90 dar si a lipsei politcilor nataliste.

Am ajuns aici pentru ca, dupa 1990, a scazut foarte mult natalitatea, iar dupa anul 2.000, a crescut emigratia“, afirma intr- un articol publicat de cotidianul Adevarul, sociologul Mircea Kivu. Acelasi specialist mai spune ca “Exista insa un cerc vicios, pentru ca economia merge prost, iar una dintre cauze este dezechilibrul demografic“.

Mai exista, spun eu, si fenomenul modernizarii, care vrem, nu vrem, aduce cu sine o scadere a natalitatii. Din ce in ce tot mai multe femei opteaza pentru o cariera sigura si intarzie astfel nasterea primului copil. “Dar problema noastra (n.n. – a romanilor) nu este raportul inegal dintre batrani si tineri – precizeaza specialistii – problema noastra e ca avem putini oameni activi pe sedmentul de varsta 30- 40 de ani“. O fi si aceasta insa, cred eu, ca totusi emigratia, uneori chiar masiva, mai ales din randul specialistilor si al tinerilor absolventi atarna greu in statistica demografica a tarii.

Aici si nu numai aici trebuie intervenit cat mai rapid si eficient pentru ca problema aflata in discutie sa nu se cronicizeze, amplificandu-se! Specialistii (economisti, sociologi etc.) nu pare a fi deloc optimisti! Unii dintre ei, recte, dl. Kivu afirma ca “nu cred ca in Romania situatia se va remedia prea curand. Pe termen scurt nu exista solutie. Pe termen lung si mediu putem vorbi de politici nataliste si mai ales de politici care sa stopeze migratia. Pentru asta, este nevoie ca statul sa asigure conditii ca oamenii sa poata castiga in tara suficient de mult, ca sa nu mai fie nevoiti sa plece in strainatate“.

Asta o stim cu totii. Mai greu si mai pagubos e ca nu prea stim (de multa vreme)… ce face (practic) statul! Cei de la putere care, din cate oricene poate constata, ca inafara de vorbe si promisiuni, mai nimic concret! Nicio investitie mai insemnata, mai nimic pentru sport si sanatate, asisderea pentru scoali si educatie, nimic pentru asigurarea si garantarea locurilor de munca s.a.m.d.

Da, ar mai fi totusi ceva preocupari: excesiva grija fata de puscariasi, modificarea (in avantaj propriu!) a legilor justitiei cat si a unor prevederi fiscale, dezbinare, coruptie si activitati pur populiste care sa aduca voturi! In rest, Dumnezeu cu mila!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.