Dorel, Gigel și certificatele ISO!

Mă sunase Dorel acum câțiva ani, să mă întrebe de certificate ISO. Mă prinsese fix pe subiect, ce știam eu despre așa ceva era cât o picătură dintr-un ocean. Am căutat pe net informații și am aflat câte ceva, dar totul mi se părea că e ceva în neregulă, așa că m-am gândit că Gigel m-ar putea lămuri mai bine decât orice site.

Și Dorel și Gigel îmi sunt prieteni din școala generală, așa că, de fiecare dată când unul avea nevoie de ceva, ceilalți doi îi dădeau o mână de ajutor, o bere, o cafea… L-am așteptat pe Gigel într-o după amiază, când venise și Dorel la mine și am direct în problemă:

– Dorel mă întreba pe mine, iar eu nu știu mare lucru despre subiect. Ce înseamnă certificat ISO?
– Of, trebuie să încep cu ABC-ul cu voi, măi băieți! zise Gigel desfăcându-și o bere. Certificarea ISO este un semn de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori. Băncile şi companiile de asigurări sunt și ele interesate în disponibilitatea certificatelor, pentru a lua decizii cu privire la determinarea condiţiilor de creditare şi de asigurare.
– Zi-ne pe românește Gigele. Citeam undeva despre acreditări și n-am înțeles ce diferențe sunt între acestea și certificate. Sau sunt unele și aceleași?
– Nu! Acreditarea este aprobarea competenței, credibilității și integrității unui organism pentru desfășurarea activităților. În activitatea specifică de evaluare a conformității, acreditarea și certificarea au sensuri diferite nete. Sunt chestii diferite.
– Și zi-ne ce și cum. ziceai de ABC și ne-ai luat direct cu XYZ!
– Nicidecum, dar vreau să-ți fie clari termenii. Acreditarea e atestarea de o terţă parte, ce reprezintă confirmarea că un organism are competența să efectueze sarcini specifice de evaluare a conformităţii. Asta-i una. Certificarea e atestarea de către o terţă parte că un produs sau serviciu e conform cu cerinţele specificate. Asta-i alta. Ți-e clar, băiete?
– Până aici, oarecum. Ne-a luat durerea de cap. Zi Dorele, tu ai înțeles?
– Nicidecum. aștept să înțelegi tu păsăreasca lui Gigel apoi să-mi traduci. Mă duc să mai iau niște beri de jos!
– Bravos mă. Vii și-mi ceri ajutorul apoi faci ce faci și te cari…
– Lasă-l mă, zâmbi împăciuitor Gigel. Știi doar că ăsta n-are capacitățile intelectuale pentru a pricepe chestii tehnice. De aia îți eplic ție. Deci, JAS-ANZ acreditează doar organizațiile care oferă servicii de certificare și/sau de control. Acestea sunt organisme de evaluare a conformității, sau OEC-uri. Ține minte asta! OEC-urile acreditate oferă servicii de certificare și inspecție organizațiilor. Schemele comune prin care OEC–urile certifică sunt sisteme de management bazate pe standardele ISO.
– Așadar, tot la ISO ne întoarcem?
– Tot ce-am vorbit până acum e legat de ISO. Acreditarea JAS-ANZ oferă beneficii importante organismelor de evaluare a conformității. De asemenea, garantează independența OEC în efectuarea evaluării. Însă cel mai bune sunt explicate lucrurile astea pe un site care îți va fi foarte folositor.
– A, nu! Te-am chemat pe tine că să scap de citit pe internet!
– Nu știai ce să citești! Caută firma specializata in certificare iso și te lămurești!
– Alte site-uri. Uite Dorele, strig eu către Dorel care întorsese cu niște beri și chips-uri. Gigel ne zice să căutăm pe net.
– Genial mă. Că parcă eu nu mă gândisem la asta!
– Mă băieți, zise Gigel, deschizându-și o altă bere. Ăsta e site-ul ICQ România, un organism de evaluare a conformității, cel mai bun în domeniu. Acolo te lămurești cel mai bine și reprezentanții săi îți oferă exact ce ai nevoie, profesionist și la un preț convenabil. Dar pentru ce-ți trebuie ție să știi asta în primul rând?
– A, râse Dorel, nu-mi trebuie musai mă. Nu știam să fac niște integrame tehnice…
bere

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.