Fotografia, la indemana oricui

In vremurile actuale, o fotografie este ceva atat de banal ca drumul umed in timpul ploii. Imi amintesc vremurile din trecut, cand o fotografie nu se facea asa, “de amorul artei“, ci era facuta dupa multa chibzuiala. Deoarece pe vremuri nu existau aparate cu stocare digitala, ci pe film. Si un film avea doar 36 de pozitii. Ferice de cel care punea mana pe un Cmena cu 72 de pozitii (facea 2 fotografii in patratica de poza). Nu erau reusite imaginile, insa aveai posibilitatea sa strici cateva, din filmul de 72 de poze.

Si acum am vreo 2 filme inca nedevelopate, pe care, probabil, nu le voi developa niciodata. Citisem intr-o revista, acum 20 si ceva de ani, cum unii reusisera sa fotografieze fel de fel de ciudatenii in coroanele pomilor. Si m-am dus in mijlocul padurii (la mine la tara eram bolnav in ziua in care nu cutreieram padurile), “inarmat” cu aparatul de fotografiat, fiind convins ca voi prinde in poze cateva stafii ba chiar un monstru sau doi.

Ca o paranteza, si acum am o imaginatie debordanta cand vine vorba de pierdut vremea. De exemplu, cand merg cu metroul, unde degeaba te uiti pe geam, mai fixezi si podeaua. Ei bine, in glodul de pe podea, poti observa lesne (evident, daca ai minim de inteligenta si imaginatie), fel de fel de forme, care mai decare mai ciudate, sau, dupa caz, comice. Nu de putine ori am fotografiat aceste forme, insa cand am revazut fotografiile, nu am inteles nimic.

Am scris acestea deoarece mi-am dat seama ca cam cel putin 50 de giga de poze pe care nu le-am vazut niciodata. Adica le-am facut si apoi am uitat de ele. Le-am descarcat din telefon, cu grija, “sa nu le pierd“, apoi am uitat de ele. Desigur, daca as pierde din ele as fi foarte catranit, ca cine stie ce fotografie de premiu Pulitzer am fotografiat apoi aruncat eu din simpla prostie…

Am facut treaba asta cu mutatul pozelor, deoarece cel mai vechi HDD 1 tb pe care-l am (luat prin 2008), a inceput sa dea semne clare de “aratat vestul“. Adica de aruncat, deoarece are probleme, dintr-o data nu ti-l mai vede Windosul pana la restart.

Si daca am 50 de giga de poze pe care nu le-am vazut, la cca. 4 mega o poza, cam cate sunt aruncate? Mii, nu stau sa fac niciun calcul (peste 40.000 de poze). Asta in filme nedevelopate inseamna cateva averi.

Ma intreb daca mai exista de astia ca mine care tin cu dintii de pozele nevazute. Sau acum se pun pe facebook, instargam apoi se sterg?

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
EPIDEMIA SCHIMBA ROMANIA. OARE? SI-N CE FEL?

Dupa ce aseara si ieri, mai toata ziua, canalele de informatii (presa scrisa, radio-tv-urile cat si net-ul) ne-au tot bambardat...

Unboxing Xiaomi Piston 3

Am achiziționat o pereche de căști Xiaomi Piston 3 pentru Costin, care îmi spunea că ar dori o pereche de...

Tot ce trebuie să ştiţi despre masajele terapeutice

Masajele terapeutice oferă o mulțime de beneficii: îmbunătățirea flexibilității, creșterea sistemelor circulatorii și reducerea riscului de rănire. Beneficiile sunt într-adevăr...

Close