În curând mașinile vor fi făcute din cauciuc!

Încet încet am ajuns să cred că, pe viitor, mașinile vor fi făcute din cauciuc. Azi a fost maraton în București și abia s-a circulat pe stradă. Eu nu aveam idee de acest eveniment și m-a luat prin surprindere. Am stat în trafic o mulțime de vreme pentru a merge vreo 10 km. În plus, unde mai pui că în unele porțiuni, nici semafoarele nu mergeau? A fost haos. Mi-a luat jumătate de oră să ajung de la piața Miniș acasă. Iar în spatele blocului, coadă pe ambele străduțe. Nu am putut să mă duc să parchez de coadă. A trebuit să ocolesc vreo 4 blocuri ca să ajung la locul de parcare.

Pe drum, am văzut vreo 2-3 mici tamponări și vreo 10 tamponări ratate “la mustață“. Mașini foarte multe, semafoare funcționale “la pluivară“. Și m-am gândit că ar fi bine ca, pe viitor, să avem mașinile făcute din cauciuc. Cel puțin barele de protecție care sunt acum (la majoritatea) din pastic, să fie fabricate dintr-un cauciuc dur. De genul ăla care nu lasă urme pe alte mașini la o mică tamponare. Pentru că se vor înmulți tamponările ușoare, din cauza numărului ascendent de mașini de pe străzi. Și dacă unele mașini sunt făcute din plastic (vorbesc aici de caroserie – elemente, cel puțin), de ce nu s-ar face din caucicuc?

S-ar scuti o grămadă de bani la repararea acestora. Adică nu ar mai fi nevoie să fie un nene care să îndrepte metalul, apoi să dea cu chit, apoi cu vopsea pe element, nici să înlocuiască elementul cu totul. Ar fi din cauciuc, deci, la o adică, pe străzi, în cazul unui carambol, ar fi ca la mașinuțele electrice. Te lovești nițel, râzi și mergi mai departe. Deoarece cauciucul atenuează lovitura, deci și pentru pietoni ar fi mai bine la lovituri cu viteză mică. Una e să te lovească o chestie de metal, alta una de cauciuc, mai moale.

Ideea am văzut-o prima dată într-o revistă “Mickey Mouse (nu mint, aveam colecție acum 20 de ani), unde Donald era livrator de pizza. Și dacă întârzia cu livrarea peste jumătate de oră, plătea el pizza clientului (i se scadea din salariu). Și era nevoit s-o ia numai pe scurtături periculoase, să sară de pe munți. Și avea mașina din cauciuc, deci nu se accidenta.

Apoi am văzut că s-a mai încercat să se facă anumite părți ale caroseriei din cauciuc, din anii 20 până în anii 50, însă erau costurile de producție ridicate. Mă întreb cum or fi acum, odată cu apariția a fel de fel de materiale asemănătoare cauciucului. Că doar nu treuie tăiată o pădure întreagă pentru o aripă de Dacie de cauciuc…

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Panouri radiante personalizate

Inainte sa trecem la subiect, haideti sa vedem ce sunt aceste panouri radiante. Panourile radiante reprezinta o sursa inovatoare de...

Donez cărți!

Am de donat o grămadă de cărți. Acestea provin dintr-o bibliotecă pe care nu am mai păstrat-o și acum nu...

Ce s-a ales și de pizza asta…

Prima dată când am mâncat pizza a fost făcută în casă. Mi-a displăcut. La fel și-a doua oară. Nu înțelegeam...

Close