INVITATIE LA DRUMETIE IN TINUTUL NEAMTULUI!…

Pentru cei dintre dumneavoastra care la final de saptamana sau intr-o proxima vacanta v-ati propus, eventual, sa vizitati, dupa inspiratie, o zona pitoreasca de care Romania nu duce deloc lipsa,va sugerez in cele ce urmeaza, sa popositi (chiar si pentru cateva zile) in Nord-Estul Moldovei, mai exact in Tinutul Neamtului! Fara exagerare (o sa va convingeti), veti vedea locuri minunate, cu un pitoresc aparte, parca specifice unei zone puternic incarcata de istorie si traditii milenare!


Daca, sa presupunem, plecati din Capitala, mergeti (insa cu atentie!) numai pe DE-85 pana dupa municipiul Roman, dupa care, pe acelasi drum ce duce spre Iasi, dar si spre Suceava si  Neamt, imediat dupa un impunator castel de apa, virati, cu aceeasi atentie, la stanga, de unde, continuandu-va drumul, traversand raul Moldova, ajungeti negresit la Targu Nemt! Un oras placut, atragator, cu o vechime bine structurata in istoria Moldovei si-negura vremurilor! Descoperirile arheologice efectuate pe vechea vatra de locuire a orasului, atesta incontestabil vechimea si istoria glorioasa a acestor tinuturi seculare.

Viata orasului, perioadele de dezvoltare sau decadere, au fost strans legate de istoria Cetatii Neamt si de istoria Moldovei in general. Pe baza cercetarilor de arhiva s-a stabilit ca Neamtul a avut un sigiliu propriu, in limba latina, la fel ca orasele Baia si Roman. Necesitatea de a crea un sistem de aparare in fata dusmanilor, a facut ca Petru I Musat sa ridice, intre 1382-1387, pe Culmea Plesu, un fort, transformat mai apoi in cetate. Bastiment pe care orice vizitator, indiferent de sezon, poate acum sa-l admire si sa-l viziteze.

Deceniile de dictatura care au urmat celui de al doilea razboi mondial, au adus multe transformari orasului de sub Cetatea Neamtului. Nu-s de neglijat nici aspectele pozitive inregistrate, precum si dezvoltarea de care s-a bucurat urbea, dezvoltare care, dupa 1989, a cunoscut totusi un ritm ceva mai lent. Nu putem sa nu amintim si faptul ca orasul Targu-Neamt, prin pozitia sa, reprezinta un punct de acces catre manastirile din zona (Neamt, Secu, Sihastria, Agapia, Varatec etc.) sau spre Masivul Ceahlau – lacul de acumulare “Izvorul Muntelui – Cheile Bicazului -Lacul Rosu, pe DN-15B.

Situata in partea de nord-est a judetului Neamt, la o departare de cca. 46 de km de resedinta acestuia si in imediata apropiere a orasului, Cetatea Neamt (sau a Neamtului) face parte din categoria monumentelor medievale de valoare  exceptionala. Aparitia si existenta sa, sunt strans legate de istoria locului, a carei vechime coboara cu mai bine de sapte milenii in negura timpului. Asezata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, Cetatea Neamt strajuia valea Moldovei si a Siretului, ca si drumul care trecea peste munte in Transilvania, de la Targu Neamt spre Pipirig, peste Petru Voda, prin Poiana Largului spre pasul Tulghesului. Fiind una dintre cele mai bine intarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc, Cetatea Neamtului a fost prezenta in evenimentele de prima importanta pe care le-a cunoscut aceasta parte de tara. Nu departe de Cetate, in vechiul centru al urbei, se afla amplasata Casa Veronica Micle. Aceasta constituie o pretioasa relicva a veacului trecut, ce impleteste imaginile vechii asezari cu amintirea aceleia care, prin dragoste si suferinta, si-a inscris mereu vie si pentru totdeauna numele alaturi de cel al lui Mihai Eminescu.


Expozitia permanenta existenta aici, prezinta momente din viata si creatia poetica a Veronicai Micle (fotocopii, manuscrise, carti, obiecte personale careau apartinut poetei etc.). Casa memoriala Veronica Micle a fost construita de calugarii de la Manastirea Neamt si primita de catre Veronica, in anul 1864, de la mama sa, ca zestre, cu prilejul casatoriei poetei cu profesorul Stefan Micle. Vis a vis de Casa memoriala au fost candva (unii au mai si ramas) renumitii “plopii fara soti”, sursa de inspiratie a frumoaselor versuri eminesciene! Locul de veci al poetei poate fi de asemenea vazut, la cca 10-12 km, acolo, inincinta Manastirii Varatec.

Dar daca totusi ati trecut deja podul de peste “Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul”, cum o descria in celebrele-i Amintiri, povestitorul Ion Creanga, oprindu-va la Humulesti (astazi cartier al Trg-ului Neamt), va recomand sa-i vizitati si Casa memoriala care-i poarta numele. Tot cam in aceasi zona, oarecum apropiata, se mai afla si Manastirea Agapia, cu frumoasele picturi ale lui N. Grigorescu precum si alte binecunoscute lacase de cult crestin-ortodox despre care insa va promit sa revin, mai pe larg, intr-un proxim articol…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.