Irigarea in agricultura – cum alegi motopompa potrivita

Daca locuiesti la casa, atunci sigur stii cat de necesara este o motopompa, acel utilaj pe care il folosesc oamenii gospodari in gradina, atunci cand desfasoara activitati conexe cu surplusul sau deficitul de apa. Este un utilaj de care ai nevoie pentru ca te ajuta sa elimina apa in plus care reprezinta deseori cauza unor inundatii, dar si sa irigi zone diverse pentru sporirea productiei. Vei vrea sa investesti intr-o motopompa Makita sau de la un producator de renume pentru poate si pentru a umple bazinul cu apa sau in alte scopuri asemanatoare. Pe scurt spus, un utilaj de acest fel iti maximizeaza beneficiile in timp ce iti minimizeaza efortul depus.

Cu toate ca tehnologia ce vizeaza meteorologia a depasit cu mult asteptarile, imprevizibilitatea secetei si a precipitatiilor excesive nu au fost inca solutionate. Orice agricultor stie ca in astfel de situatii este necesara ferirea agriculturii de conditiile meteo necorespunzatoare, iar motopompa reprezinta metoda ideala de irigare.

Iata dar ca exista o serie de intrebari ce au nevoie de un raspuns pentru a putea identifica cea mai buna solutie. Spre exemplu, cea referitoare la apa si la locul din care provine este o prima problema pe care trebuie sa ti-o pui. Te intereseaza sa stii daca este vorba de un rau, de canal, rezervor sau alta sursa pentru ca fiecare in parte presupune anumite conditii, cum ar fi existenta unei surse de energie electrica.

Care sunt criteriile in functie de care trebuie aleasa pompa? Pentru a stabili daca o motopompa Makita sau alt model este mai potrivit nevoilor tale, trebuie sa cunosti raspunsul la aceasta intrebare. Spre exemplu, pomparea apei dintr-un rezervor se realizeaza cel mai bine cu o electropompa. In cazul in care nu exista energie electrica, generatorul este cel mai indicat. Motopompa cu motor termic este o solutie de asemenea.

Cum se formeaza putul? In cazul in care trebuie sa extragi apa din panza freatica, cel mai potrivit este ca o mana de experti sa se ocupe de operatiunea ce vizeaza forarea. Sunt diverse variabile care iti vor ofeiri un debit bun. Cert este ca trebuie sa ai in vedere tipul terenului pentru a putea opta pentru cel mai potrivit sistem de irigare.

Ce presupune operatiunea de irigare? In ceea ce priveste acest aspect,  anumite modele trebuie avute in vedere – aspersiunea, scurgerea gravitationala sau la suprafara, irigatia prin picurare. Ca sa alegi un sistem de irigare corespunzator, trebuie sa tii cont de tipul agriculturii, de cata apa este necesara, de ce sursa de energie dispui. Vorbim despre un sistem complet, deci acesta trebuie sa presupuna o angrenare corecta a factorilor pe care ii implica.

Partea buna in toata aceasta ecuatie e ca dispui de optiuni multiple. Spre exemplu, daca te intereseaza o motopompa de presiune, poti alege dintre mai multe branduri de renumite, dintre care Makita si Honda sunt cele mai apreciate. Orienteaza-te dupa marimea necesara, dar si dupa categoria apei – curata, murdara sau semimurdara. Acest aspect va face diferenta dupa tipul motorului, debit, inaltimea de la care pompeaza, diametrul de aspiratie si alte astfel de criterii.

Daca nu esti sigur in legatura cu pompa care este mai potrivita pentru tine, cel mai bine este sa cauti ajutorul unui specialist in domeniu. De altfel, gasesti si datele tehnice ale motopompelor in descrierea lor, deci tot ar trebui sa ai un ajutor in cautarea modelului ideal.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.