Mi-ar plăcea să trăiesc într-un orășel american

Știți orășelele alea tâmpite, în care fiecare cunoaște pe fiecare, atât de întâlnite în filme și seriale? Ei bine, mi-ar plăcea să locuiesc într-un oraș din ăsta. Undeva în natură, să fie pădure aproape, un pârâu, precum și toate condițiile.
Adică mă refer la apă curentă, canalizare, ceva cu care suntem obișnuiți stând în cutiile astea suprapuse, numite blocuri.

M-am săturat să stau la bloc. Zi de zi simt cum înnebunesc încet-încet. Lipsa aerului curat nu numai că-mi face rău fizic, însă și psihic.
Cu părere de rău și cu mare durere, vă spun că îmi dau seama că mă tâmpesc. Cuvinte elevate nu prea mai folosesc, vocabularul mi s-a împuținat iar memoria îmi joacă feste.

M-aș muta la țară. Însă nu-i chiar așa simplu. Nu am canalizare, nu am apă curentă, casa bătânească e în paragină, iar… banii nu cresc în copaci. A, dacă aș găsi ceva de lucru, plătit regește în Severin, încât să nu fie nevoie ca nevastă-mea să-și strice nervii și sănătatea trezindu-se la 5 dimineața, ar fi excelent. Însă chestii d-astea nu se întâmplă decât prin filme, rar sau foarte rar în realitate.

Vorbeam zilele trecute cu administratorul. Îmi povestea că fi-su lucrează în America, în securitate IT. Salariu pe undeva pe la 10-11 mii de dolari pe lună. Îmi aduc aminte cum acum 10 ani floodam copiii de pe IRC și puneam BNC-uri pe servere de linux scanate, împreună cu fi-su.

El a mers în continuare pe asta, i-a plăcut, eu am avut alte înclinații. Cine dracului se gândea că peste 10-15 ani lumea va ajunge în halul ăsta de înapoiată? Nimeni nu (mai) citește, jurnalismul se numește “Fata de la pagina 5” sau “Nu-ți vine să crezi! Dă click să vezi câți copii are Borcea! Incredibil“, iar televiziunea este formată din “Capatos“, “Măruță” și “Noră pentru fiica mea“, ori ceva asemănător.

Din păcate, în România, orășelele sunt moarte. Rar se găsește de muncă, iar dacă se deschide un Mall, ăla e Universul pentru locuitori. Cei care trăiesc în astfel de orășele știu despre ce vorbesc.

Fostele stațiuni sunt acum o ruină. Cine mai merge la Băile Herculane, Băile Tușnad? Tata-mare? Noi, ne rupem în figuri, plini de importanță la all-inclusive în bulgaria sau Turcia. Sau stai, că ne e frică acum în Turcia, că e nasol. Tot la bulgari.

– Bulgarii are condiții, domne! nu ca la noi!

Normal că au condiții. ei nu bagă tot profitul în buzunar, ci în dezvoltare. Anul ăsta avea 3 camere în vilă, anul viitor va avea 4 sau 5.

Tocmai de aceea mi-ar plăcea un orășel d-ăsta din America. În Europa nu am unde să mă duc. Decât în Grecia, să trăiesc din turism, ca ceilalți? Mi-ar plăcea o lună, două, zece, însă ar trebui să fac ceva. Nu aș putea sta “a la long” așa, cu burta la soare fără să fac nimic.

Și să vedem ce meserii mi-au dat prin cap c-aș putea să le fac într-un orășel.

1. Șerif.
Polișistul ăla care toată ziua se plimbă cu jeepul, pe banii contribuabililor, fără să aibă cine știe de făcut. Acolo, toată lumea se cunoaște, deci în cazul unei fărădelegi, clar că răufăcătorul ar putea fi “oaia-neagră” a orașului.

2. Șofer în Destruction Derby.
Dă-mi o mașină formată din caroserie și motor și dă-mi să mă bușesc cu alți descreierați. Unde trebuie să semnez?

3. Patron de magazin.

Mi-ar plăcea să dețin cel mai mare magazin de “de toate” din orășelul ăla. De la covrigi la sisteme audio și televizoare. Vrei mai ieftin cu 10-20 de dolari? Du-te într-un oraș mai mare. Te costă 30 de dolari benzina până acolo.

Deocamdată atât îmi amintesc. Cui nu i-ar plăcea asta?
town

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.