OARE CE SE INTAMPLA IN CORPUL NOSTRU?

V-ati întrebat vreodata de ce noi, oamenii, suntem atât de… grosolani? Râgâim, mirosim urât, vomitam – facem uneori (sau tot timpul) lucruri dezgustatoare. Da, suntem, într-adevar, grosolani, dar (nu ca o motivatie) suntem asa cu scopul de a supravietui! Explorarea „stiintei grosolaniei”, ca sa zic asa, ne poate ajuta sa întelegem de ce avem negi, de ce tragem vânturi si de ce trupurile noastre miros urât. În acest articol, preluat, partial, de pe site-ul „Incredibil. ro”, va invit sa exploram o latura perfect normala a corpului uman, aceasta adevarata… masinarie biochimica ale carei functii fundamentale ne pot pune uneori în situatii sociale stânjenitoare.

De ce râgâim?

Probabil o sa spuneti (argumentat sau nu) ca toata lumea râgâie. Fie ca râgâi discret dupa ce te-ai ridicat de la masa sau ca produci un zgomot puternic, dar toata lumea – fara exceptie – râgâie, nu? Gazele, în primul rând bioxidul de carbon (desi se pot aduna si alte gaze, precum hidrogenul si metanul) ni se aduna treptat în stomac. Acest gaz poate fi inhalat când bem sau mâncăm, sau poate fi gasit în mâncarea pe care o consumăm, cum ar fi, bunaoara, bioxidul de carbon din bauturile carbogazoase. Gazul este retinut în stomac de sfincterul esofagului. Pe masura ce gazul continua sa se acumuleze, este din ce în ce mai greu pentru sfincterul esofagian sa-l tina în loc. Gazul trebuie sa iasa, pentru a usura presiunea din stomac. Asa ca, atunci când gazul se aduna îndeajuns, deschide sfincterul esofagian, ceea ce are ca rezultat râgâitul (eructatia) si oricine a râgâit vreodata (adica noi toti) cunoaste usurarea pe care o simtim atunci când presiunea din stomac scade.

Defecatul, desigur, o altă cauză…

Unul dintre aspectele grosolane ale conditiei umane (desi nu este un atribut exclusiv al speciei noastre) este esential. El te ajuta sa elimini din corp bacteriile si mâncarea nedigerata, precum si alte reziduuri. Eliminarea reziduurilor este un proces foarte important pentru oameni. Însa defecatul poate sa aiba un scop si mai înalt: excrementele pot fi un indicator al sanatatii tale. Aspectul fecalelor cat si dificultatile în actul defecarii pot fi niste semnale puternice ca ceva nu este în regula. Scaunul anormal poate sa indice o infectie, probleme digestive si alte complicatii.

De ce stranutăm?

Stranutul este o alta manifestare zgomotoasa pe care unele societati o considera grosolana. Însa stranutul ajuta ca invadatorii nedoriti sa nu-ti ajunga în corp prin caile respiratorii. Iritantii (precum piperul sau praful) care îsi ajung în nas pot fi îndepartati rapid prin stranut. Stranutul poate sa atinga viteza de 160 de kilometri pe ora! Aceasta reactie are de asemenea loc atunci când membranele nasului sunt infectate cu un virus, cum ar fi cel al racelii comune. Stranutul îți pastreaza nasul liber de bacterii si virusuri daunatoare. Iata de ce stranutul este o functie vitala pentru sanatatea fiecaruia.

Pielea?

Da, si pielea. Aproape toti  avem câte o problema cu pielea. De la parul crescut sub piele la vânatai, cosuri, negi sau bataturi, se pare ca exista o lista interminabila cu lucruri neplacute în ceea ce priveste pielea fiecaruia.Dar motivele pentru care negii, de exemplu, apar pe piele sunt întemeiate. Negii sunt cauzati de virusuri care duc la aparitia unor excrescente. Alunitele sunt ciorchini de celule care se grupeaza si din care pot sa creasca fire de par. Bacteriile, uleiul de pe piele numit „sebum” si celulele epiteliale moarte se pot aduna împreuna în pori pe piele si pot cauza colectarea de celule albe – puroi care formeaza „ capul alb” al cosurilor. Când pielea este lovita fara sa fie rupta, se poate forma o vânataie, atunci când straturile inferioare ale pielii sunt vatamate si în zona se strânge sângele. Exista o lista lunga de lucruri negative care se pot întâmpla pielii noastre, însa faptul ca întelegem aceste lucruri ne poate ajuta sa ne pastram pielea sanatoasa.

Stomacul?

În stomac se întâmpla mereu câte ceva. Fie ca încearca sa ne spuna ca e timpul sa manâncam, ca da de stire ca este mult prea plin sau ca bolboroseste din alte motive, stomacul nostru nu sta niciodata linistit si, chiar daca este zgomotos, stomacul are niste functii foarte importante. Producând mucus, acizi si enzime specifice, stomacul îsi ajuta corpul sa digere mâncarea si extrage nutrimentele folositoare. În plus, stomacul înmagazineaza mâncarea, ceea ce permite sa ramâi satul între doua mese…

De ce avem… mucus?

Mucusul (popularii „muci”) este doar unul dintre produsele grosolane ale oamenilor, produse cu care avem de- a face în fiecare zi. Nasul „curge” si te trezesti cu el blocat. Unii îsi curata cu degetele nasul si stranuta peste tot. Nu este surprinzator ca secretia de mucus face parte dintre lucrurile umane mai putin placute. Dar este o parte importanta a sanatatii noastre. Acarienii de praf, bacteriile, polenul, cenusa, nisipul si alte multe particule nesanatoase se învârt constant în aerul pe care îl respiri. Din fericire, mucusul ajuta la filtrarea unora dintre aceste particule, asa încât lucrurile nesanatoase sa nu ajunga în corpul tau. Pe lânga mucus, si parul din nas ajuta la filtrarea aerului pe care- l respiri.

De ce mirosim urât?

Mirosul corporal face parte din viata i, în vremurile moderne, am început sa folosim deodorant ca sa mirosim proaspat si curat în fiecare zi. Bine, dar de ce mirosim atât de urât?! Anumite boli pot influenta felul în care miroase o persoana. Însa, în general, mirosul corporal este cauzat de bacterii.Transpiratia noastra nu are un miros neplacut, fie ca îsi vine sau nu sa crezi. Însa când bacteriile consuma transpiratia, produc niste reziduuri care miros urât. În plus, mâncarea pe care o consumam poate sa cauzeze o respiratie urât mirositoare si cu totii stim cât de respingatoare poate fi „respiratia de dimineata”. Aceasta este cauzata de bacteriile ce produc reziduuri mirositoare în timp ce dormim.

De ce vomitam?

Voma este o parte realmente neplacuta a vietii noastre. Când stomacul este prea plin, iritat sau daca organismul încearca sa scape de un virus sau de ceva si mai sinistru, vomitam. Chiar daca este neplacut, este incredibil de important.De exemplu, daca cineva înghite accidental o substanta otravitoare sau bea prea mult alcool, vomitatul ajuta la eliminarea acestei substante. De la intoxicatie alimentara pâna la virusuri, vomitatul este un reflex natural pe care corpul îl declanseaza ca sa se protejeze.

De ce avem flatulenta?

Asa cum toti defecam, toti tragem vânturi din când în când. Când bem sau mâncam, gaze precum aerul si bioxidul de carbon intra în corp odata cu mâncarea. dintre aceste se elibereaza prin râgâit, altele prin flatulenta. De fapt, în fiecare zi avem flatulenta – între 15 si 20 pe zi. Vânturile au de obicei un miros mult mai puternic decât eructatiile si, din punct de vedere social, sunt considerate mult mai grosolane. Mirosul respingator este cauzat de activitatea bacteriilor. Pe masura ce mâncarea este digerata si trece prin intestinul gros, resturile rezultate sunt procesate de o varietate mare de bacterii. Aceste bacterii ajuta la prelucrarea mâncarii si produc alt gaz – sulfida de hidrogen. Acest gaz urât mirositor este eliberat prin flatulenta.În plus, vânturile noastre pot parea grosolane din cauza zgomotului pe care îl fac. Sunetul este rezultatul vibratiei pielii din jurul anusului, atunci când gazul trece prin aceasta zona.

Afland toate aceste adevaruri, nu ne ramane acum decat sa ne auto-educam si auto-controlam in orice imprejurare a vietii cotidiene!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.