ORDONANTELE SI MESAJELE TELEVIZATE,TREBUIE CORECT INTELESE!.

..

De multisoara vreme,de cand cu acest coronavirus,mai peste tot se vorbeste de CARANTINA.Multi vorbesc dar ,din nefericire,nu toti stiu ce inseamna.Carantina este o restricție la circulația persoanelor și a mărfurilor care este destinată să prevină răspândirea bolii sau a dăunătorilor.Conceptul este adesea utilizat în legătură cu boala și maladia, împiedicând mișcarea celor care ar fi putut fi expuși la o boală transmisibilă, dar nu au un diagnostic medical confirmat. Termenul este adesea folosit sinonim cu izolare medicală, în care cei confirmați că sunt infectați cu o boală transmisibilă sunt izolați de populația sănătoasă.Carantina poate fi folosită în mod interschimbabil cu cordon sanitaire și, deși termenii sunt înrudiți, cordon sanitaire se referă la restricția de circulație a persoanelor într-o zonă geografică definită, cum ar fi o comunitate, pentru a preveni răspândirea unei infecții.
De unde provine sus amintitul termen? Provine dintr-o variantă venetă din secolul al XVII-lea a italienescului quaranta giorni, care înseamnă „patruzeci de zile”, perioada în care toate navele trebuiau izolate înainte ca pasagerii și echipajul să poată merge pe uscat în timpul epidemiei de ciumă a Moartea neagră. Carantina poate fi aplicată oamenilor, dar și animalelor de diferite tipuri, atât ca parte a controlului la frontieră, cât și în interiorul unei țări.
Din cate se stie(daca se stie?),de-a lungul anilor in Romania au fost inregistrate mai multe epidemii .care au secerat zeci de mii de morti!In 1918,spre exemplu,epidemia de gripa a secerat zeci de mii de vieţi!In 1934,gripa-considerata ca una dintre cele mai grave din istorie-a facut peste 46.000 de victime.In acest sens,istoricul Adrian Cioflâncă aminteşte pe contul său de facebook : “Un studiu serios despre epidemia de gripa noteaza ca molima a durat 4 luni, a îmbolnăvit aproape 240.000 de români și a omorât peste 46.000, în special copii și tineri, mai mult bărbați decât femei, într-o proporție mai mare în mediul rural decât în cel urban”.
Acum,din cate ne informeaza Radio Romania Actualitati,,,a fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus, pe teritoriul României. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, este vorba despre pacientul de 67 de ani, confirmat cu COVID-19, la data de 18 martie şi internat, iniţial, la spitalul din Filiaşi, după care a fost transferat la Craiova. Bărbatul avea afecţiuni preexistente foarte grave, cancer în stadiu terminal./eendrefy/denisse”
Tot in aceasta dimineata aflu despre o noua ,,ordonanța militară -numărul 2, privind măsuri referitoare la combaterea coronavirus.Iat-o pe scurt:
Articolul 1. Se suspendă temporar activitatea în cabinete de medicină dentară. Sunt permise doar cele în regim de urgență, se aplică din 22 ora 22:00.

Articolul 2. Se suspendă vânzarea cu amănuntul în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. Termeni general, MALL-uri.

Articolul 3. Circulația persoanelor în afara locuinței se va efectua fără efectuarea unui grup de persoane. Grup de persoane înseamnă grup mai mare de 3 persoane, persoane care nu locuiesc împreună.

Articolul 4. În intervalul orar 6-22 se recomandă ca circulația persoanelor să se efectueze doar pentru următoarele motive:
Deplasarea în interes profesional inclusiv între locuință și lucru, pentru asigurarea de bunuri pentru produsele necesare de bază. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată. Deplasarea pentru asistența persoanelor în vârstă, copilului sau decesul unui membru de familie.

Deplasarea pentru nevoile animalelor de companie sau pentru activități sportive de unul singur.

Articolul 5. Permiterea circulației doar în anumite condiții. În intervalul orar 22-06, circulația e permisă doar pentru motivele prevăzute la articolul 4. Persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau declarație pe proprie răspundere.

Alt articol important, referitor la tranzitul referitor la frontiere.
Articolul 6. Se interzice intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care tranzitează România prin culoare de tranzit cu înțelegere cu alte state. Așa cum românii au tranzitat Ungaria pe un culoar bine definit.

E permisă acelor oameni care sunt membri de familie ai cetățenilor români. Pentru firmele care au angajați străini la producție, există o excepție.

A trebuit să luăm o decizie cu privire la mulți cetățeni la cei care nu respectă regulile pentru carantinare și izolare. Am spus din păcate să fie mai multă responsabilitate și implicare față de toți ceilalți concetățeni. Așadar:

Persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locația în care acestea au fost plasate fără aprobare autorităților competente sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate direct în carantină sub pază.

Persoanele carantinate ca măsură de prevenire care părăsesc locația fără aprobarea autorităților competente sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Măsurile prezentate anterior nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală. Măsurile se aprobă imediat. După estimările noastre, de mâine.

Articolul 8. Autoritățile au obligația să identifice persoanele în vârstă peste 65 de ani fără susținători și să sprijine ajutor acestora. Evidențele se raportează săptămânal. Măsura se aplică imediat.

Articolul 9. Ordonanța numărul 2 are și o parte în care upgradează, modifică ordonanța numărul 1 pentru mai multe clarificări.

Așadar, ordonanța militară numărul 1 din 2020, se completează după cum urmează:

Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în Mass Media sau On-line. Se pot organiza botezuri, cununii, înmormântări, pot participa maximum 8 persoane.

Comentatorul si ziaristul Cristian Tudor Popescu laudă eforturile autorităţilor pentru noile restricţii de circulaţie adoptate prin ordonanţa militară numărul 2. Cu toate acestea, gazetarul consideră că autorităţile s-au temut să adopte deocamdată măsuri mai dure, de teamă să nu piardă capital politic. „Direcţia rămâne, e cea corectă, însă din considerente politice, de imagine, de comunicare, azi a fost aleasă o soluţie intermediară. Adică acea formulare „recomandări” pentru ieşirile din domiciliu. Eu n-am reuşit să înţeleg: acea declaraţie pe proprie răspundere să referă la timpul zilei sau la timpul nopţii? Deci în timpul zilei poţi să ieşi şi să pretinzi că te duci la cumpărături sau că ai o urgenţă medicală, tu având cu totul alte treburi şi nu suferi consecinţe, că este vorba de recomandări”, a declarat gazetarul.
Într-un interviu pentru Digi 24,tot dl. Crstian Tudor Popescu scoate la iveală si unele neclarităţi din noua ordonanţa , dar şi temerile autorităţilor care speră să nu piardă capital politic. C. T. P. nu crede că noile măsuri îi vor împiedica pe români să iasă din case „De asemenea, n-am sesizat sancţiuni în legătură cu circulaţia timpul nopţii sub declaraţia pe proprie răspundere. Declaraţia asta pe proprie răspundere cui o faci? Mă opreşte cineva şi eu completez o declaraţie? Bănuiesc că e un tipizat. După aceea ce fac cu hârtia aia? O iau eu, le-o dau lor? O las la poliţist şi plec în treaba mea şi poliţia ce face, mă urmăreşte? Vă imaginaţi echipaje umblând după fiecare cetăţean prin Bucureşti? Nu prea înţeleg cum e… Mai simplu şi mai dur ar fi fost să se pronunţe cuvântul „interdicţie”, să se abandoneze cuvântul „recomandări”, pentru că nu vor fi foarte eficiente. Inşii care au ieşit şi astăzi se se vânture prin lume, probabil că vor face treaba asta în continuare, fiind vorba de recomandări. Nu cred că vor abandona mulţi dintre ei”, a continuat CTP.

In ce ma priveste:nu prea cred ca cele stipulate in respectiva Ordonata pot rezolva situatia jalnica in care ne aflam:isterie,frica,dezordine si chiar multa violenta!Dar mergem inainte.Ce va mai fi,vom afla.Speram insa la lucruri bune,nu numai la Ordonante si mesaje!…

https//www.youtube.com/watch?v=S_N_674cOWo

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.