PANICA SI ANXIETATEA,DEREGLEAZA SOCIETATEA!…

„Panica, anxietatea şi reacţiile asociate lor pot fi mai periculoase decât virusul în sine” – spunea Irina Calomir, psiholog clinician şi psihoterapeut, într-un articol publicat recent.
Iată însă că opinia sa este împărtăşită şi de un medic infecţionist american, Abdu Sharkawy, specialist în boli infecţioase dîn Toronto. Medicul a postat pe contul lui de Facebook un mesaj care a devenit viral. Peste 1,6 milioane de oameni au distribuit postarea medicului.Asa ca,pentru a cunoaste cele spuse,redau in cele ce urmeaza(integral,ad litteram)mesajul medicului:

„Sunt medic infecţionist de peste 20 de ani, văd zilnic pacienţi bolnavi. Am lucrat în spitale mici şi în zonele cele mai sărace ale Africii. HIV/SIDA, hepatită, tuberculoză, SARS, rujeolă, pojar, pertussis, difterie… puţine sunt bolile la care nu m-am expus. Cu excepţia SARS, restul problemelor nu m-au afectat, nu m-au făcut să mă simt vulnerabil, speriat sau copleşit.Nu mi-e teamă de COVID-19. Mai degrabă sunt îngrijorat de implicaţiile pe care le va avea această epidemie care se extinde rapid în toată lumea. Sunt, pe bună dreptate, îngrijorat în privinţa persoanelor vârstnice, cu o stare de sănătate fragilă, care au cel mai mult de suferit. Dar nu şi de COVID-19!Teama mea (n.n.si nu numai )cea mai mare este reprezentată de valul de panică şi frică ce a pus stăpânire pe societate, oameni care îşi fac provizii haotic, în cantităţi ridicol de mari, ca şi cum s-ar retrage într-un buncăr antiatomic într-o lume postapocaliptică(n.n.-exact ce se intampla de la un timp mai ales la noi,in Romania!).Mi-e teamă că măştile N95 furate din spitale şi din alte unităţi medicale de urgenţă, unde chiar erau necesare, de care personalul medical avea cea mai mare nevoie, sunt acum purtate ca o fiţă, în cafenele, aeroporturi, malluri, perpetuând astfel starea de panică, de frică, de suspiciune faţă de alţi oameni.Mi-e teamă că spitalele noastre vor fi asaltate de oameni care „cred că sunt în regulă, nu sunt infectaţi, nu au simptome”, dar s-au gândit să vină la un control, pentru că nu se ştie niciodată”… în timp ce bolnavii cu emfizem pulmonar, pneumonie, atac cerebral şi insuficienţă cardiacă vor plăti preţul timpului pierdut în Urgenţe de către medici, căutând cai verzi pe pereţi.
Mi-e teamă că restricţiile de călătorie vor fi atât de drastice încât familiile nu se vor mai reuni cu ocazia unei nunţi, înmormântări etc.Mi-e teamă că panica va duce la prăbuşirea economiei, la falimentul multor afaceri şi, în final, totul va culmina cu recesiune globală.Dar de ce mi-e teamă cel mai tare este mesajul pe care li-l transmitem copiilor noştri puşi în faţa unei ameninţări. În loc să îi învăţăm să fie raţionali, altruişti, empatici, le spunem să fie suspicioşi, să se teamă, să fie defensivi şi interesaţi doar de propriul lor bine.COVID-19 nu este nici pe departe o criză pe cale să se fi răsuflat. Nici pe departe. Vom avea toţi un prieten, un membru al familiei infectat la un moment dat. Aşteptaţi-vă la asta, fiţi pregătiţi, nu vă culcaţi pe-o ureche crezând că vouă nu vi se poate întâmpla.Adevărul este că acest virus nu face atât de mult rău. Însă comportamentul nostru şi atitudinea de tip „să-mi fie mie bine” se pot dovedi dezastruoase(n.n.- acest lucru este ignorat de catre factorii decizionali din tara in care-inca-traim si fac un mare rau tuturor!)
Vă implor! Temperaţi-vă frica nejustificată, nu vă panicaţi, dar educaţi-vă mental în sensul de a fi pregătiţi pentru orice. Acum avem ocazia să învăţăm, toţi, de la mic la mare, ce înseamnă igiena corectă şi ce importanţă are aceasta în prevenirea bolilor contagioase.Să fim uniţi în această provocare, să arătăm compasiune faţă de ceilalţi, să fim răbdători şi, mai presus de toate, să căutăm mereu adevărul, să analizăm faptele şi să ne informăm din surse corecte, să nu mai dăm atenţie speculaţiilor şi mesajelor catastrofice.Fapte, nu frică. Mâini curate. Inimi deschise.Copiii noştri ne vor mulţumi pentru asta!”

Ei,ce spuneti?Dar dv.domnilor specialisti… in panica si isterie,care pe zi ce trece amplificati frica si dezordinea cam peste tot?!De ce?!Considerati ca numai asa vom trece cu bine peste aceste incercari?Asemenea convingeri sunt total neavenite,gresite si falimentare.Realitatile cotidiene,cursul vietii in general,vin sa le confirme cu desavarsire!

Magazine luate cu asalt,rafturi golite,cozi pe la farmacii etc etc.S-a ajuns pana intr-atat ca-n multe locuri oamenii îşi fac stocuri pana si de hârtie igienică în cazul unui dezastru sau al unei pandemii mereu si obsesiv mediatizata, aşa cum se creionează situaţia în momentul de faţă.Este foarte important ca acum să încercăm să ne menţinem informaţi şi responsabili faţă de noi înşine şi faţă de cei apropiaţi, dar să nu exagerăm cu expunerea la ştirile care ne pot alimenta sentimentul de panică, şi, prin urmare, ne pot afecta psihicul.
În cazul în care,eventual, traversăm un episod de atac de panică, primul lucru pe care îl putem face este să inspirăm şi să expirăm profund, numărându-ne respiraţiile până la 10, iar apoi să o luăm de la capăt. Un lucru foarte util în depăşirea atacului de panică este, de asemenea, să ne activăm simţurile vizuale, auditive, olfactive şi tactile.
Privind lucrurile într-o notă pozitivă, aceasta poate fi o perioadă în care să ne conectăm cu noi înşine, dar şi cu familiile noastre, petrecând mai mult timp împreună şi făcând activităţi pentru care nu găsim timp suficient în mod obişnuit.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.