PLANTELE….,,AUD” MULT MAI BINE DECAT S-AR CREDE!

 

Pare de ne acceptat,dar e adevarat!Potrivit noilor cercetari, florile ,desi n-au urechi,asculta – cel putin dintr-o anumita perspectiva. Savantii au gasit numeroase dovezi care atesta ca plantele pot auzi zumzetul albinelor aflate în trecere si, drept reactie, produc nectar mai dulce, pentru a le atrage. Iar florile sunt, tehnic vorbind,„urechile” plantelor.Pe baza observatiilor despre Luminita de seara sau Primula (Oenothera drummondii),echipa care a desfasurat noul studiu a descoperit ca, la câteva minute dupa ce plantele reperau undele sonore ale aripilor albinelor prin petalele florilor, concentratia de zahar din nectarul lor crestea în medie cu 20 %!Florile pareau capabile sa ignore zgomotele irelevante de fundal, cum ar fi cele produse de vânt.Aceasta capacitate le-ar fi putut oferi plantelor un avantaj evolutionar, spun cercetatorii, marindu-le sansele de a-si dispersa polenul. S-a pornit de la ipoteza ca plantele pot într-adevar sa receptioneze vibratiile undelor sonore si ca acesta ar putea fi partial motivul pentru care florile multor plante au forma unui bol, pentru a capta mai bine sunetele.In acest sens s-au desfasurat mai multe experimente care au implicat mai mult de 650 de primule, iar productia de nectar a fost masurata în conditii de linifte, de sunet aflat la trei niveluri de frecventa diferite si de expunere la o înregistrare a zumzetului emis de albine.

Atât înregistrarea zumzetului albinelor, cât si sunetele cu frecventa joasa care se potriveau de îndeaproape cu înregistrarile zumzetului au fost de ajuns pentru a schimba compozitia nectarului în numai trei minute.Linistea si sunetele cu frecventa medie si înalta nu au avut niciun efect. Aceste experimente s-au facut si pe plante carora li s-au îndepartat câteva dintre petalele florilor. Nu s-a observat nicio schimbare în productia de nectar, lucru care arata ca florile sunt într-adevar organele plantei care îndeplinesc rolul de urechi.Aceste teste de laborator au fost sustinute de observatii pe care echipa le-a facut în salbaticie.,,Plantele au multe interactiuni cu animalele, iar animalele produc si aud zgomote. Ar fi o proasta adaptare daca plantele nu ar folosi sunetele pentru comunicare. Am încercat sa facem preziceri clare în privinta testelor referitoare la aceasta chestiune si am fost surprinsi când rezultatele noastre au confirmat asteptarile”, a declarat Lilach Hadany, membru al echipei, pentru The Atlantic.Emisia de nectar mai dulce înseamna ca albinele vor sta mai mult timp sa se hraneasca – ceea ce duce la cresterea sanselor ca vor dispersa polenul – si înseamna ca este mai probabil ca albinele sa se întoarca la flori ale aceleiasi specii în viitor.

Dar ceasta crestere a emisiei de zahar trebuie coordonata perfect, pentru ca efortul florilor sa fie rasplat. Se pare ca acest lucru chiar se întâmpla.Practic,nu se stie sigur care este modalitatea în care vibratiile sunt decodate si sunt transformate într-un factor declansator pentru productia de nectar mai dulce, dar este un prim pas interesant pentru a studia felul în care plantele reactioneaza la sunetele din jurul lor.

,,Unii s-ar putea întreba: cum sa auda sau sa miroasa plantele?! As vrea ca publicul sa înteleaga ca auzul nu este rezervat numai urechilor”, a declarat Marine Veits,unul dintre autorii studiului despre care v-am informat .Aceeasi intelegere(cred) si din partea eventualilor cititori ai articolului respectiv,nu? Alte ,,secrete”despre flori le puteti afla si din videoclipul de mai jos….

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.