Românul și părerea foarte avizată despre… orice!

De când se știe, românul e foarte avizat să vorbească în materie de orice, de la mina de pix până la rachete intergalactice. De când se naște și până moare, el se va pricepe la absolut orice. Și vai de tine dacă-l contrazici vreodată. În primă înstanță îți va spune sec faptul că ești un prost. Apoi te va înjura în feluri pe care nu le-ai auzit nici pe stadion, nici între taximetriști.
Și dacă tot nu te potolești în a-l contra, ferește-te, e-n stare să-ți dea în cap cu ceva, ca să-ți demonstreze că el are dreptate. Apoi îți va trage și-o flegmă în ochii plini de sânge. “Prostule“.

Din fragedă pruncie românul se va bate cu pumnul în piept că le știe pe toate. Și ce nu știe, ca de exemplu între ce ani a domnit Mihai Viteazul sau o ecuație cu două necunoscute, nu-i trebuie. nici lui și nimănui alticineva. Și cine zice că are nevoie de așa ceva, e clar un prost și nu merită să-și mai bată capul cu el. În afară de cazul în care “prostul” încearcă să-și demonstreze punctul de vedere. Să vezi atunci, furci în burtă și șuturi în dinți.

Ultima dată când am văzut un mândru asemenea speciment atotcunoscător a fost chiar azi. Degrabă învârtitor de volan de Logan (cine zicea că nu suntem poeți, e clar, un prostovan), voia să-i explice unui amărât cu o Dacia 1310 că-l face la semafor. Desigur, puștisme. Că el are motor de 1.5 pe motorină, care “e mai bună ca benzina, prostule” și că-l face pe ăla de nu se vede. Eu stâteam liniștit, că m-a pus necuratul să-mi bag în rezervor aditiv de curățat injectoare și acum mașina nu trage neam. Altfel, coboram la mintea ăluia să-i demonstrez că mașinuța mea, chit că arată jalnic, bate orice Logan de 1.5. Fapt demonstrat de vreo 3 ori pe autostradă. (A condus mecanicul, eu filmam BMW-uri care circulau fără numere de înmatriculare).

Ăla cu daci i-a explicat că pe distanță scurtă, posibil ca Loganul să-l ia, dar după vreo 20-30 de metri îi dă fum, că are motor de 1.6 la Dacie. Loganistul nu și nu. Și s-a pus verde. A plecat cu scârț Loganul. Primul. Dar după 10 metri l-a depășit flăcăul cu 1310. L-a depășit apoi a lăsat-o moale. Loganul l-a depășit în trombă, trecând pe un semafor galben. N-a mai mers mult, că din dreapta i s-a năpustit în urmă o mașinuță albă, mică, cu girofar.

N-am stat să asist la repertoriul de injurii ale loganistului. Gagiul cu Dacia râdea cu gura până la urechi. La fel eu și unul cu un BMW alb, nou nouț de lângă mine. sunt drumurile pline de zmei ai șoselelor. Asta până dau într-un pom, mașină, sau Doamne ferește, într-un pieton nevinovat.

Care, evident, e un prost.
– Ce dracu căuta prostu’ ăsta pe trecere, acu când e căldură? Nu știa că e pericol de moarte? Na, vezi?

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.