SENTIMENTELE NEGATIVE SI EFECTELE LOR ASUPRA SANATATII!…

Este bine stiut ca de regula sentimentele negative frecvente (suparare, manie, furie, ura) cresc semnificativ riscul bolilor de inima. Conform specialistilor, persoanele care experimenteaza frecvent accese de furie, trebuie sa acorde atentie deosebita sanatatii, intrucat exista o legatura stransa intre stres, emotii puternice si afectiunile cardiovasculare.Dar cuvantul cheie in acesta privinta este “exagerarea”.
Asa ca mania moderata nu constituie un factor de risc, ba mai mult, exprimarea supararii la un nivel rezonabil poate fi benefica pentru sanatate, reprezentand un mod de eliberare a tensiunii acumulate.
Tensiuni generate de prelungi suparari,de nemultumiri si nedrepati ,le-am tot trait sau le-am aflat de-a lungul anilor, insa cele de acum,provocate nu atat de pandemie ci mai mult de lipsa de omenie le-au intrecut si le intrec pe toate!Nivelul crecut de anxietate si depresia puternica ce le suportam in casa,,,sechestrati” in singuratate,ne-au provocat spontan chiar si unele reactii explozive la adresa ,,binefacatorilor”nostri ce se intrec in ,,minuni”de tot felul prin mesaje,Ordonante si tv-uri partinice ce ne dezinformeaza,ne mint si ne accentuiaza raul.Ba mai mult,il motiveaza ca asa e bine si ca asa-i cam peste tot!Inexact,realitatea-i cu totul alta

Dar nu doar mania si supararea afecteaza inima.Minciunile si amenintarile,repetarile unor statistici alarmante,unele chiar macabre cat si lipsa oricaror sperante de mai bine si a unor precizari clare,nu cosmetizate ,sunt,alaturi de multe alte ,mari producatoare de stres si revolta.

Conform unor studii, toate acestea reprezinta factori de risc importanti in dezvoltarea sau agravarea afectiunilor cardiovasculare si nu numai. Cunm poti ramane indiferent cand afli,auzi sau vezi ca stiristii teleasti iti prezinta zile si ore-n sir fel de date si scene derifiante,inspamantatoare?Sau ca toti romanii ce si-au luat adio de la viata au murit ,,din cauza Covid-ului 19″!Sa mai amintesc si de situatia alarmanta in care se afla,din nefericire,cei care in aceste zile si luni de pomina,se imbolnavesc din cu totul alte cauze ce implica interventii sau tratamente urgente si n-au unde sa se trateze,cica ,,din lipsa de spatii”(cu paturi goale intr-o eterna si penibila asteptare cica a… contaminatilor de coronavirus)?Dar pana ce vor aparea,ce facem?Murim inchisi in casa?Ne dezumanizam,fratilor!Stam asa in asteptare si-n sinistra presiune,ameninatati cu nerespectarea legilor?!A caror legi,domnilor guvernanti,a legii tacerii si a unor privatiuni de ne imaginat intr-o societate civilizata din sec 21?In tarile in care acum activitaea a reinceput sa se desfasoare normal si-n care OMUL e cu adevarat valoarea suprema a societatii,oare acolo-i tot asa?! In atari imprejurari nefaste, specialistii considera important ca persoanele care sa confrunta cu excese de furie sa tina totusi cont de urmatoarele sfaturi:

– Nu poti rezolva nimic acuzand la nesfarsit anumite persoane, chiar daca ele sunt vinovate de problemele intervenite. Incearca sa tratezi situatia dintr-un unghi diferit!
– Acesta problema va parea la fel de grava si importanta peste 5 minute/o zi/o saptamana?
– Aceasta problema va exista si maine; vei incerca atunci sa-i gasesti o rezolvare. Acum ar trebui sa incerci sa te relaxezi!
– Manifestarile furioase nu demonstreaza implicare sau grija! Adopta alta atitudine pentru a demonstra ca iti pasa!

Da,sunt binevenite si utile aceste recomandari.Vom tine cont de ele si,pe cat posibil, le vom aplica in viata de zi cu zi.Dar cat vor mai tine stresul,teroarea?Poate ca-i gasim totusi antidotul ,pana ce vom muri de coronavirusul gripal!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.