Sfaturi pentru întreţinerea instalaţiei de răcire la automobile

056121113ALa o instalaţie etanşă pe traseul sistemului de răcire nu trebuie să apară scăpări de lichid iar viteza de scădere a presiunii să nu fie mai mare de 0,1 bar pe secundă. În continuare se porneşte motorul şi la cea mai mică turaţie stabilă, se urmăresc indicaţiile manometrului; fluctuaţii ale acului său indicator sunt consecinţa scăpării gazelor din cilindri în instalaţia de răcire fie pe lângă garnitura de chiuloasă deteriorată, fie prin fisuri existente în cilindrii sau chiuloasă.

Un procedeu foarte simplu de verificare a pierderii etanşeităţii interne când gazele din cilindru ies în masa de răcire, constă în evacuarea a circa 25% din lichidul existent în instalaţie, demontarea racordului de legătură dintre radiator şi termostat şi scoaterea curelei ventilatorului (pentru a dezactiva pompa). Se umple apoi radiatorul până când lichidul umple locaşul termostatului. Se blochează roţile cu pene, se aplică frâna de serviciu şi cea de staţionare, se porneşte motorul şi se accelerează brusc, pentru extrem de puţin timp. Creşterea nivelului lichidului în locaşul termostatului şi apariţia aici a bulelor de gaz sunt indiciul pătrunderii gazelor de ardere în instalaţia de răcire.

Tot atât de simplu se poate verifica şi acccesul aerului în instalaţie. Se ştie că în acest caz în masa lichidului de răcire se produce o puternică emulsionare (spumă) a cărei existenţă poate fi uşor constatată dacă, după funcţionare se desface buşonul radiatorului examinând starea lichidului de răcire. Întotdeauna fenomenul este datorat pierderii etanşeităţii exterioare şi anume: slăbirea racordurilor radiatorului, scurgeri la pompă sau radiator, deteriorarea garniturii de chiuloasă sau fisurarea pereţilor exteriori ai cămăşilor de apă din chiuloasă sau bloc.

Pentru control se înlocuieşte buşonul radiatorului cu un capac ermetic şi se scoate puţin lichid din instalaţie până când nivelul său coboară cu 40-50 milimetri sub nivelul peretelui exterior al bazinului de intrare al radiatorului. Pe ştuţul de prea plin se îmbracă un furtun al cărui capăt se inversează într-un compartiment cu apă aşezat pe sol. Se porneşte apoi motorul şi, după atingerea temperaturii normale de funcţionare, se măreşte turaţia până spre nivelul maxim. Apariţia în apa din borcan, la capătul furtunului, a bulelor gazoase şi a spumei indică prezenţa aerului în sistem.

Ventilatorul se verifică în privinţa stării sale generale a modului de montare şi a întinderii curelei de antrenare. La acest organ nu se emite deformarea palelor, murdărirea sau coroziunea lor. Dacă palele au fost deformate, simpla lor îndreptare nu este suficientă deoarece nu mai există garanţia corectei echilibrări a ventilatorului; dezechilibrarea acestuia conduce la deteriorarea lagărelor pompei de apă şi la o funcţionare zgomotoasă. Ventilatorul trebuie să fie bine fixat pe arbore şi la distanţa normală de radiator; se întâmplă uneori ca, după reparaţia radiatorului, această distanţă să nu mai fie respectată. Mărirea ei înrăutăţeşte randamentul ventilatorului, făcând ca la unele regimuri funcţionale motorul să se supraîncălzească iar micşorarea crează riscul de contact cu radiatorul.

Mă numesc Ovidiu Drobotă, iar unul dintre hobby-urile mele este de a studia mecanică auto în particular. Îmi place să scriu articole tipic acestui domeniu şi să ofer sfaturi pentru cei pasionaţi. Momentan, dezvolt un site de legislaţie rutieră: disponibil pentru cei care vor să se pregătească pentru examenul de teorie DRPCIV. Are la dispoziţie întrebările DRPCIV cu răspunsuri corecte, codul rutier, infracţiuni, contravenţii, noţiuni de mecanică, măsuri de prim ajutor şi regulamentul rutier. Succes!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.