Soylent Green – sau cum va arăta România în 50 de ani

De câteva zile m-am apucat să mă uit la filme vechi. Filmele cu Edward G. Robinson, pe care nu le-am văzut niciodată. Sau mint, am apucat să văd jumătate din “Micul Cezar” în anii ’80, la televiziunea sârbească. În rest, nimic de la acest actor. Plecat de la 9 ani din România, școlit în America, devenit star de cinema peste hotare.

Dar acum nu vorbesc despre actor, ci despre ultimul film în care acesta a jucat. Soylent Green. “Eddie” a terminat filmările la acest film cu moartea personajului. Actorul a murit a doua zi…

Pelicula prezintă povestea planetei după ce resursele naturale aproape s-au epuizat, hrana fiind foarte scumpă. Așa că guvernele au găsit o modalitate de-a hrăni populația. Folosind Hrana Verde, extrasă din algele din oceane. Dar și aceasta era scumpă și se aducea doar în ziua de marți, pe cartelă. Exact ca pe vremea lui Ceaușescu.

Și fără să vreau, m-am cutremurat. Mi-am dat seama că, din păcate, dacă se continuă în acest mod anti-românesc, așa vom ajunge și noi peste maxim 50 de ani. Nu sunt alarmist de felul meu, nu cred în toate teoriile conspirației, declarând în mai multe locuri că resursele planetei nu sunt încă pe sfârșite. Trebuie doar să punem osul la treabă, să lăsîm telefoanele din mână și să ne concentrăm pe ceea ce este important. Că nu e greu să plantăm un pom, sau să punem niște roșii și ceapă.

Am vrut să fac un plan de-a folosi acoperișurile clădirilor pentru a crește salată, după modelul din Bangkok. Nu m-a luat nimeni în seamă.

E o nebunie, nu-i așa? Cine dracu a mai văzut plante pe bloc? Am vorbit local, adică cu administratorul. Om destupat la minte, de altfel. A zis că s-ar putea face, dar că nu voi primi în veci autorizație. Doar trăin îm România, nu în vreo țară civilizată. Și dacă se continuă modul ăsta de trai și de guvernare defectuoasă, vom ajunge să ne mâncăm între noi, la propriu. Exact ca-n Soylent Green.

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.